FITNESS

Είναι καλύτερο να τρέχεις με παρέα

Ένας χρόνος τρεξίματος σε διάφορες ομάδες και παρέες ήταν αρκετός για να το πάρω απόφαση.

Το τρέξιμο είναι ένας ατομικός κατά κύριο λόγο τρόπος άθλησης. Εσύ, το μυαλό σου και τα πόδια σου. Και είναι πάρα πολλοί εκείνοι που τρέχουν ακριβώς για να μην βλέπουν άνθρωπο, για να κλείνονται λίγο στον εαυτό τους και τις σκέψεις τους, για να ξεφεύγουν από το σπίτι και τα προβλήματα που κρύβονται εκεί. Κι έχω νιώσει κι εγώ να βγαίνω από το σπίτι και να πηγαίνω μέχρι το Καλλιμάρμαρο για να τρέξω λυτρωτικά μόνος μου με τις σκέψεις μου. Αλλά από τον περασμένο χρόνο που έχω βρεθεί να τρέχω με παρέα, έχω αρχίσει να βαριέμαι να τρέχω μόνος μου.

Τρέχω γενικά. Όχι σαν τον @Freddos που τρέχει μαραθώνιο για να ξεπιαστεί αλλά τρέχω. Και δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω το στιλ τρεξίματος του καθενός, το γιατί τρέχει και το αν το κάνει καθαρά για αθλητικούς λόγους ή όχι. Εδώ δεν έχω μπει ποτέ στη διαδικασία να σκεφτώ γιατί το κάνω εγώ. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι από τότε που έχω αρχίσει να τρέχω με την ομάδα του #1morekm αλλά και το Nike+ Run Club έχω αρχίσει να θέλω ακόμα περισσότερο να βγαίνω για τρέξιμο. Έχω αρχίσει να ανυπομονώ για το επόμενο ραντεβού.

Με την Νίκη Χάγια λίγο πριν το πρώτο run του Nike+ Run Club South

Κοινός παράγοντας, η παρέα. Όχι απαραίτητα με την κοινωνική της διάσταση. Δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις τους άλλους με τους οποίους τρέχεις μαζί. Δεν είναι καν ανάγκη να συμπαθείς ή να σε συμπαθούν. Εντάξει, καλό είναι να ξέρεις έναν – δύο για διάφορους λόγους αλλά το να τρέχεις με παρέα ξεφύγει από την στενή έννοια του όρου. Κι αυτό γιατί η κάθε ομάδα σου δίνει πολλά νέα κίνητρα για να προσπαθείς ακόμα περισσότερο.

Με την Νίκη μετά το τέλος του run

Το δεδομένο ραντεβού

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πρόγραμμα στην προπόνηση. Να μην βγαίνεις για τρέξιμο μόνο όταν έχεις αποφασίσει εσύ ότι θα βγαίνεις ή κάτι βράδια στις 3 τα ξημερώματα επειδή δεν μπορείς να κοιμηθείς. Γιατί το να βάλεις πρόγραμμα στον εαυτό σου είναι κάτι πολύ δύσκολο και οι περισσότεροι καταλήγουν να βρίσκουν δικαιολογίες για να να ακυρώνουν τα ραντεβού με τον εαυτό τους.

Ένα κορίτσι στο Nike+ Run Club South

Ενώ το ραντεβού με την ομάδα είναι συγκεκριμένο. Σε βάζει σε τάξη, σου θέτει έναν στόχο και νιώθεις και άσχημα να “κρεμάσεις” (σιγά) όλη την ομάδα. Αλλά έτσι είναι. Το πείραγμα και μόνο που θα φας για την προπόνηση που έχασες είναι αρκετό για να το σκεφτείς μια δεύτερη φορά. Στο ραντεβού με τον εαυτό σου το μόνο πείραγμα που θα δεχτείς είναι του εγκεφάλου σου το επόμενο πρωί που ήθελε να ξεσκάσει κι εσύ έχασες την ευκαιρία.

Δύο μέλη του Nike+ Run Club North

Η ντροπή και το θάρρος

Θα ντραπείς να σταματήσεις να τρέχεις αν ένα κορίτσι (που σου αρέσει) τρέχει δίπλα σου. Θα ντραπείς να κάνεις τρία χιλιόμετρα όταν οι άλλοι κάνουν οκτώ. Θα ντραπείς να τα παρατήσεις, να βρεις μια φθηνή δικαιολογία, να είσαι χαλαρός όταν βλέπεις τους άλλους να τρέχουν δίπλα σου. Από αυτούς είναι που θα πάρεις θάρρος να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, είτε είσαι από εκείνους που τρέχουν λίγο είτε από εκείνους που τρέχουν Μαραθωνίους.

Και μια γνωστή φάτσα, αυτή του φωτογράφου Θοδωρή Μάρκου στο Nike+ Run Club North

Η παρέα σου δίνει συνέχεια κίνητρο και θάρρος. Τις μεγαλύτερες αποστάσεις που έχω κάνει (10 χλμ, μην φανταστείς) τις έχω κάνει πάντα με παρέα. Γιατί ντρέπομαι να σταματήσω, γιατί παίρνω θάρρος από τους διπλανούς, γιατί σκέφτομαι ότι αν μπορείς κι εκείνος τότε μπορώ κι εγώ. Γιατί αν δεν είχα όλους αυτούς τριγύρω μου να μου φωνάξουν ένα “πάμε Χρήστο, το ‘χεις” δεν θα το ‘χα.

Ο head coach του Nike+ Run Club, Στέφανος Φυγετάκης

Η κινητήριος δύναμη που λέγεται ανταγωνισμός

Το θες λίγο αυτό το μικρόβιο. Να βάζεις συνέχεια κορυφές και να τις ξεπερνάς. Αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνεις αυτό όταν ο άλλος που ανταγωνίζεσαι είναι δίπλα σου ή στην οθόνη του κινητού σου. Με τους κολλητούς μου βλέπεις δεν έχω την ευκαιρία να τρέχω μαζί πολύ συχνά. Σκέψου ότι για να τρέξω με τον φίλο μου τον Gael πήραμε αθλητικά μαζί σε ένα ταξίδι στη Γαλλία. Και μπορεί να την πούμε ο ένας στον άλλον για το οτιδήποτε. Από τη διαδρομή που κάνει ο καθένας, από το ότι κόλωσε λίγο στην ανηφόρα και τη δείχνει κόκκινη στη διαδρομή μέχρι για το γεγονός ότι εγώ έχω παλιά παπούτσια ενώ ο άλλος μοστράρει τα νέα Nike Lunarglide+ 5.

Αλλά κοιτάω πάντα την πρόοδό τους στο τρέξιμο μέσα από το Nike+ Running app που έχω εγκατεστημένο στο κινητό. Κοιτάω να δω πόσα χιλιόμετρα με έχει αφήσει πίσω ο φίλος μου ο Τόμπρος μπας και τον φτάσω (δυσκολάκι). Και το ευτυχές είναι ότι από εκεί που διοργανώναμε δικούς μας εσωτερικούς διαγωνισμούς στην παρέα, τώρα το app το έκανε και μόνο του.

 

Mε το Nike+ Challenges που σου δίνει τη δυνατότητα να βάζεις στόχους (σε χρόνο/ απόσταση κ.λπ.) και να προσκαλείς τους Nike+ φίλους σου να σε συναγωνιστούν σε αυτό. Το πρώτο request σε challenge ήταν απλά θέμα χρόνου όπως βλέπεις.

 

Challenge accepted

Η κοινωνικοποίηση σε πραγματικό και social επίπεδο

Η ομάδα, η παρέα προϋποθέτει έστω μιά ελάχιστη κοινωνική επαφή. Και μπορεί να μην είσαι από εκείνους που κοινωνικοποιούνται ιδιαίτερα, που δεν είναι δραστήριοι ούτε στα social ούτε πουθενά. Αλλά σιγά σιγά στις ομάδες τρεξίματος θα γνωρίσεις κόσμο.

Η ομάδα του #1morekm λίγο μετά από έναν αγώνα 20χλμ

Θα ξεκινήσεις με ένα νεύμα κάθε φορά που θα συναντάς γνώριμες φάτσες. Κάποια μέρα θα κάνεις κι ένα δειλό σχόλιο. Μετά από λίγο καιρό μπορεί να καταλήξεις να τρώτε και σουβλάκια αμέσως μετά.

Η ομάδα του #1morekm στα σουβλάκια που λέγαμε

Και δεν είναι αυτοσκοπός το να είσαι κοινωνικός, να μιλάς με όλους, να είσαι ο social της υπόθεσης. Αλλά όσο πιο πολύ μπεις στην παρέα, τόσο πιο εύκολα θα αγαπήσεις και το ίδιο το τρέξιμο.

Το να είσαι μόνος σου ακόμα και στην παρέα

Κάτι πολύ σημαντικό. Το ότι τρέχεις σε μια ομάδα δεν σε υποχρεώνει να τρέχεις μαζί τους. Δεν σε υποχρεώνει να ακολουθείς τον ρυθμό τους. Δεν σε υποχρεώνει καν να τους μιλάς και να ασχολείσαι μαζί τους. Μπορείς να κρατάς μόνο το ραντεβού, να χαιρετάς και από κει και πέρα να βάζεις τα ακουστικά σου, το δικό σου powersong δυνατά και να τρέχεις μόνος. Περιτριγυρισμένος από κόσμο αλλά μόνος. Αν ρωτήσεις αυτούς που τρέχω μαζί θα σου πουν ότι δεν έχω πάντα όρεξη για κουβέντες.

Να εδώ είμαι σε φάση που δεν θέλω κουβέντες

Έχεις 4 ραντεβού πριν πας διακοπές

Για να δοκιμάσεις κι εσύ να τρέξεις σε μία ομάδα, σε μία παρέα. Και τα 4 ραντεβού είναι αυτή την εβδομάδα. Είναι τα τρία τελευταία για αυτό το καλοκαίρι (επιστρέφουν από Σεπτέμβρη) runs του Nike+ Run Club σε Αθήνα, Κηφισιά και Γλυφάδα αλλά και το run με την ομάδα του #1morekm στη Βουλιαγμένη. Αναλυτικότερα:

Δευτέρα 29.07.13

Ποιος: Nike+ Run Club Center

Σημείο συνάντησης: Κατάστημα Nike στο Σύνταγμα

Ώρα συνάντησης: 18:30

Περισσότερες πληροφορίες

Τρίτη 30.07.13

Ποιος: #1morekm

Σημείο συνάντησης: Πάρκινγκ έξω από τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Ώρα συνάντησης: 19:30

Περισσότερες πληροφορίες

και

Ποιος: Nike+ Run Club North

Σημείο συνάντησης: Κατάστημα Nike στην Κηφισιά

Ώρα συνάντησης: 18:30

Περισσότερες πληροφορίες

Τετάρτη 31.07.13

Ποιος: Nike+ Run Club South

Σημείο συνάντησης: Κατάστημα Nike στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Ώρα συνάντησης: 18:30

Περισσότερες πληροφορίες

Έλα για ένα run πριν πας διακοπές. Να είσαι σίγουρος ότι θα ανυπομονείς για αυτά του Σεπτέμβρη…

*Οι φωτογραφίες από τα Nike+ Run Clubs είναι του Ηλία Ντζόιδου