SEX

Ελεύθερη σχέση: Αυτή η ουτοπία

Ποιος δεν θα 'θελε ένα σπίτι με πισίνα; Ποιος δε θα 'θελε μια νύχτα με την Eva Mendes; Ποιος δεν θα 'θελε δέκα ελεύθερες σχέσεις; Ποιος μπορεί κάτι από αυτά;

Υπάρχουν οι πολύ σοβαρές σχέσεις. Αυτές που τα μισά βράδια της εβδομάδας κοιμάσαι με την κοπέλα* σου (*έτσι λες τα κορίτσια σου όταν σοβαρεύει η σχέση). Αυτές στις οποίες την ενημερώνεις το αργότερο Κυριακή για την Τρίτη που θα δεις τους κολλητούς σου. Αυτές που το σεξ έχει φτάσει στο κρίσιμο σημείο ‘ξέρουμε φοβερά ο ένας τον άλλον στο κρεβάτι/αρχίζουμε να προτιμάμε τρία επεισόδια The Good Wife παρά τρία τέταρτα σεξ πριν κοιμηθούμε’.

Υπάρχουν οι πιο χαλαρές σχέσεις. Αυτές που το σεξ είναι το Α, το Ω και τα υπόλοιπα 22 γράμματα ανάμεσα. Αυτές που δεν βρίσκετε λόγο να μοιράζεστε ιδιαίτερα συχνά ένα ημίδιπλο κρεβάτι (ιερό πράγμα ο ύπνος). Αυτές που το κορίτσι ξέρει μόνο 3-4 από τους 17 κολλητούς-φίλους-γνωστούς σου που θα έπρεπε να ξέρει αν η σχέση σας ήταν πολύ σοβαρή.

Δεν υπάρχουν ελεύθερες σχέσεις.

Κατ’ αρχήν, ο όρος είναι τόσο 90s όσο τα ‘Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς’ ή ο Νίκος Φώσκολος. Νομίζω πως η τελευταία φορά που μπλέχτηκα ως ενεργό υποκείμενο σε συζήτηση-διαπραγμάτευση για μια τέτοια σχέση, είχα μόλις τελειώσει το σχολείο και δεν ήξερα. Με λύπη μου, ακούω ότι το ‘ελεύθερη σχέση’ πάει κι έρχεται και ξεστομίζεται από ζευγάρια που δεν βρίσκουν πιο εύκολο τρόπο να χωρίσουν (ή που απλά δεν μπορούν να χωρίσουν). Ή από φίλους μου που δεν γουστάρουν αρκετά το κορίτσι και θέλουν να εξασφαλίσουν λίγο σίγουρο σεξ και πολύ ελεύθερο χρόνο. Καλά λες. Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω τις επιλογές σου; ΟΚ, απλά σταμάτα να το λες ‘ελεύθερη σχέση’.

Επιπλέον, η λέξη ‘ελεύθερη’ και η λέξη ‘σχέση’ είναι αντίθετες που δεν συνιστούν δίδυμο. Το ‘ελεύθερη’ σαμποτάρει το ‘σχέση’ από τα θεμέλια και αντιστρόφως, το ‘σχέση’ γελάει κοροϊδευτικά στα μούτρα του ‘ελεύθερη’.

 

Ήταν κοντά στη φιλοσοφία, αλλά δεν το πέτυχαν 100%. Η θεωρία λέει ότι ο η fuck buddy είναι πάντα εκεί για σένα, χωρίς να πρέπει να αμπαλάρετε τη ‘σύμβαση’ με καθημερινά τηλέφωνα και αχρείαστες εξόδους. Χωρίς δηλαδή να ξοδέψεις χρόνο, χρήμα, συναίσθημα και κόπο που δεν σου περισσεύει. Η fuck buddy είναι 24/7 διαθέσιμη μέχρι να σε αφήσει γιατί νομίζει ότι βρήκε τον μεγάλο έρωτα, οπότε θα χρειαστεί να περιμένεις μέχρι να χωρίσει.

Ε, κάποια στιγμή θα χωρίσει, έτσι δεν γίνεται πάντα;

 

H ελεύθερη σχέση ως έννοια είναι πιο αόριστη και από το νόημα του ‘With or Without You’ των U2. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν ξέρω τι λέω. Ότι είμαι υπερβολικός. Ότι δεν είχα ποτέ ελεύθερη σχέση και μου έμεινε απωθημένο. Επίτρεψέ μου λοιπόν, κρυφή αναγνώστρια του ΟΝΕΜΑΝ, να σε ρωτήσω κάποια πράγματα.

Έστω ότι ξεκινάμε μια ελεύθερη σχέση:

-Θα μου πάρεις δώρο στη γιορτή μου;

-Στα γενέθλια που είναι μόνο δυο βδομάδες μετά;

-Δύο δώρα ή ένα; Ή κανένα;

-Να σε πάρω τηλέφωνο όταν θα είμαι down;

-Θα σε πειράξει αν εξαφανιστώ δέκα μέρες, επειδή θα μ’ έχει καταπιεί η plasma και το Black Ops;

-Θα σε πειράξει αν εξαφανιστώ δέκα μέρες, γιατί απλά βαριέμαι να σου μιλήσω;

-Θα είναι πρόβλημα αν ξεκινήσω κάνα δυο παράλληλες ελεύθερες σχέσεις;

-Τι έχεις πει στις κολλητές σου για μας; Μιας και το ‘φερε η κουβέντα (λολ), εξαιρετική περίπτωση η Μαριάννα. Θα είναι ΟΚ αν της πω να βγούμε;

-Γιατί κοροϊδευόμαστε τόση ώρα;

Με μαθηματική ακρίβεια, και οι δύο πλευρές της υποτιθέμενης ελεύθερης σχέσης θα πάρουν πιο ξεκάθαρους δρόμους. Αργά ή γρήγορα, η μία πλευρά ‘θα συγκλίνει προς το κέντρο’, δηλαδή θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι της για να σβηστεί αυτό το ‘ελεύθερη’ από τη σχέση και η άλλη πλευρά ‘θα παίξει ακόμη πιο πλάγια’, στον ασβέστη, για να προσπεράσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτό το ‘σχέση’ που πάει να τρυπώσει στη ζωή του.

 

Μετά, αρχίζουν τα λοξοδρομήματα και η επικράτηση της αρχαίας, πανανθρώπινης αλήθειας που λέει ‘όταν όντως γουστάρεις κάποια, θα τη σκέφτεσαι όλη μέρα και όλη νύχτα είτε είστε παντρεμένοι είτε είναι παντρεμένη είτε έχετε ελεύθερη είτε έχετε ανελεύθερη σχέση’.

Εξάλλου, η μακροχρόνια ασχολία μου με τις διαπροσωπικές σχέσεις γκομενικού τύπου έχει δείξει (εδώ και 3-4 μήνες, μη φανταστείς) ότι το παραμύθι της Ε.Σ. έχει απήχηση στους απογοητευμένους απ’ τις κανονικές σχέσεις. Χωρίζεις με τη γυναίκα που πίστεψες ότι θα παντρευτείς, μένεις μόνος, δεν σου αρέσει που μένεις μόνος και ψάχνεις ‘κάτι χαλαρό’.

‘Χαλαρό’ και σχέση δεν έχουν συνδυαστεί σε κανένα γνωστό εργαστήριο μέχρι σήμερα. Αλλά είναι αυτό το άτιμο το ‘μόνος σου’ που δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς. Να φροντίσεις να μάθεις.

Δεν είναι και πολύ καλό για το κάρμα σου να εκμεταλλεύεσαι το κορίτσι που σε έχει ερωτευτεί και για να έχει έστω ένα κομμάτι της προσοχής σου συμβιβάζεται με μια ‘ελεύθερη σχέση’ (και επίσης, ηρέμησε λίγο, Bradley Cooper).

 

Έτσι, θα μπορέσεις να ‘δουλέψεις’ περισσότερο τον εαυτό σου, τις σχέσεις σου με τον έξω κόσμο, τους συγγενείς, τους φίλους και τους γενικότερους buddies. *κλείνει το μάτι με ύφος ‘τι σου ‘λεγα πιο πριν;’*

Καλή τύχη κύριοι. Και θάρρος.

Ελεύθερη διαφωνία και στο @illanastasiadis