Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ελλάδα είσαι καμίνι

Ιδρώτας, 40άρια και παραλίες. Ο βαθιά ελληνικός καύσωνας σε εικόνες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI / SOOC

Αυτή η Πέμπτη (13/06) δεν θα γραφτεί στην Ιστορία. Άλλωστε, έχουμε βιώσει και πιο υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, το αποτύπωμά της θα είναι έντονο, κυρίως στα ρούχα μας, τις αναπνοές και τα νεύρα τα οποία, με έναν μαγικό τρόπο, χάνουν την καμπυλότητά τους και μετατρέπονται σε μία ευθεία γραμμή. Τεντώνουν, με λίγα λόγια.

Ο φετινός Ιούνιος είναι μια ωδή στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, με τους μηχανισμούς θερμορρύθμισης του οργανισμού μας, ανώριμοι όπως είναι, να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν απέναντι στην ακραία ζέστη. Ναι, είναι ακόμα νωρίς, αλλά ο ιδρώτας δεν συγχωρεί και δεν τον ενδιαφέρει και τόσο που βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού.

«Η Αθήνα βράζει», διαβάζουμε και είναι από τις λίγες φορές που το ανοιχτό κουτί με τα κλισέ δεν μας ενοχλεί. Όντως, η ζέστη είναι αφόρητη. Όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές.

Το τσιμέντο, τα κτίρια που ορθώνουν το ανάστημά τους στον απέραντο ελληνικό ουρανό που έχει αποκτήσει πλέον μια σχέση αγάπης με την αφρικανική σκόνη, δεν βοηθάει και τόσο. Ευτυχώς, υπάρχουν τα πάρκα, οι παραλίες, λίγο καταπιεσμένο νερό στις ντουζιέρες που εδώ και μέρες βρέχουν με λίγη καυτή απόγνωση χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε με μια διακριτικότητα το autocue όσο ο χάρτης της Ελλάδας εμφανίζεται μπροστά μας και μάς κάνει να μοιάζουμε μικροσκοπικοί. Στα χείλη μας έχει σχηματιστεί ένα χαμόγελο -λογικό εφόσον στο στούντιο υπάρχει κλιματισμός- και σας ενημερώνουμε για τη σημερινή και αυριανή κατάβαση στην Κόλαση του καλοκαιριού.

Η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη σημαντικά όπως θα έχετε ήδη καταλάβει και η καθημερινότητα των πολιτών δυσκολεύει. Μάλιστα, η κατάσαταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες, με την κορύφωση των φαινομένων.

Aris Oikonomou / SOOC

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Εσείς, προσωπικά, θα περιβάλλεστε από μία αύρα ιδρώτα.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα με μια μικρή πτώση -πιο μικρή και από την ελπίδα που έχετε για ένα δροσερό καλοκαίρι- να παρουσιάζεται μόνο στα βορειοδυτικά.

Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Τα φουσκωτά σας και στις παραλίες, λοιπόν.

Την Παρασκευή (14/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Και κάπου εδώ ολοκληρώθηκε το δελτίο καιρού.

Πριν κλείσουμε για να περάσουμε σε διαφημίσεις, να σας πούμε πως το Σάββατο (15/6) η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Μέχρι τότε, ελάχιστα πράγματα μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα. Κάποια από αυτά είναι ο θάνατος, οι φόροι, ο ιδρώτας και η Γαλάτω Αλεξανδράκη στο Ευρωκοινοβούλιο.