Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Ένα απλό τεστ θα σου δείξει αν είσαι εθισμένος στα smartphones

5 βήματα για να δεις αν η τενοντίτιδα σου έχει χτυπήσει την πόρτα.

Ένας Αμερικανός χειρουργός, ονόματι Harry Finkelstein είχε προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει, το 1930 από πού μπορεί να προκύπτει ο πόνος που αισθάνονταν ασθενείς του στον αντίχειρα. Ως διαταραχή (φλεγμονή των τενόντων του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος του καρπού) είχε καταγραφεί και περιγραφεί για πρώτη φορά το 1895, από τον Fritz de Quervain, Ελβετό χειρουργό και ειδήμονα του θυρεοειδή. Ο Finkelstein έγινε αυτός που ανακάλυψε την τενοντίτιδα de Quervain.

Πρόκειται για διαταραχή που εμφανίζεται, συνήθως, μετά την επαναλαμβανόμενη χρήση του καρπού. Επιστημονικά προσδιορίζεται ως στενωτική τενοντοελυτρίδια de Quervain, δηλαδή τενοντίτιδα της ‘θήκης’ που περιβάλλει τους δυο τένοντες, οι οποίοι ελέγχουν την κίνηση του αντίχειρα. Το σύνδρομο έγινε ευρύτερα γνωστό ως ‘ο αντίχειρας της νοικοκυράς’, με τις γυναίκες να προσβάλλονται περί τις 8 φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Η συνήθης ηλικία προσβολής ήταν μετά το 40ο έτος, ώσπου εμφανίστηκαν τα smart phones στη ζωή μας -και ανανεώθηκε η λίστα των κύριων λόγων που προκαλούν το πρόβλημα.

Τόσα μηνύματα που ‘χεις γράψει, μαζί με τον τρόπο που κρατάς το κινητό έχουν δημιουργήσει επιβάρυνση. Για περαιτέρω πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό.

Ας περάσουμε στο τεστ.

Βήμα 1: Απλώνεις το χέρι σου

Βήμα 2: Τραβάς πίσω τον αγκώνα -για να κάνει το χέρι γωνία

Βήμα 3: Γυρίζεις δεξιά το χέρι (να κοιτά η παλάμη το στομάχι σου)

Βήμα 4: Κάνεις την παλάμη ‘γροθιά’ (απαλή, μη δώσεις το ‘είναι’ σου). Τοποθετείς τον αντίχειρα στο εσωτερικό της παλάμης (προς το μέρος του μικρού δαχτύλου) και ‘κλείνεις’ από πάνω τα υπόλοιπα δάχτυλα.

Βήμα 5: Κουνάς τη γροθιά (απαλά) προς τα κάτω.

Αν αισθανθείς ενόχληση, στην πλευρά του αντίχειρα που επιδεινώνεται με την κίνηση, έχεις θέμα με τον καρπό σου.

Δες το και σε video, αν δεν κατάλαβες κάτι.