EUROKINISSI
AIRBNB

Ένα από τα πιο ακριβά Airbnb της Αθήνας δεν είναι σπίτι

Και ορισμένα από τα πιο ακριβά Airbnb της Αθήνας, δεν βρίσκονται καν πάνω στη γη.  

Airbnb στην εποχή του κορονοϊού. Η τεράστια πτώση των τιμών και τα ακίνητα που σχίζουν τα κύματα (!) και παραμένουν πανάκριβα. Η πανδημία προκάλεσε ισοπεδωτικές αναταράξεις τόσο στον τουρισμό όσο και στην οικονομία του διαμοιρασμού. Το Αirbnb, που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ τουρισμού και διαμοιρασμού, δέχθηκε ένα εξωπραγματικά σκληρό πλήγμα.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο οι κρατήσεις ενοικιάσεων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 80%, ενώ σε δημοφιλείς προορισμούς των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, τα έσοδα της πλατφόρμας μειώθηκαν κατά 50%. Τον Απρίλιο, η συνολική αξία του brand είχε συρρικνωθεί στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια (30 δις – προ πανδημίας) ενώ το Μάιο, ανακοινώθηκαν και οι πρώτες 2.000 απολύσεις προσωπικού.

Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη διαρκή κρίση, με τις μειώσεις κρατήσεων να ανέρχονται σε ποσοστά της τάξης του 30-40%, ενώ τα εισοδήματα έχουν επίσης κατακρημνιστεί, με το επίσημα καταγεγραμμένο ποσοστό να αγγίζει το 80%. Έχοντας κατά νου αυτή την τρομακτική κατάσταση, αποφασίσαμε να εντοπίσουμε τι ορίζεται σήμερα ως ένα πάρα πολύ ακριβό ακίνητο προς ενοικίαση στο Airbnb, για κάποιον που επιθυμεί σήμερα να παραμείνει στην Αθήνα, για οκτώ μέρες.

Το μικρό σπίτι στην Ακαδημία Πλάτωνος

Το πιο ακριβό ακίνητο προς ενοικίαση στην Αθήνα μέσω Airbnb, είναι μια μονοκατοικία στην Ακαδημία Πλάτωνος, με κόστος 6.999 ευρώ ανά διανυκτέρευσή. Μαθαίνουμε από την καταχώρηση και τα σχόλια της, πως ο host είναι αρκετά φιλικός και εξυπηρετικός, αλλά το πάρκινγκ είναι κάπως περιορισμένης έκτασης, κατάλληλο για μικρά αυτοκίνητα.

Ένα όχι και τόσο μικρό γιοτ

airbnb.com

Μαθαίνουμε από την καταχώρηση πως το γιοτ έκτασης 26 μέτρων του host Alexander με όνομα ‘Agave’, μπορεί να δεχτεί 8 επισκέπτες, σε 4 υπνοδωμάτια  με 6 κρεβάτια και 4,5 μπάνια. (Το 1/2 του μπάνιου δεν εξηγείται). Το γιοτ περιέχει πισίνα και γυμναστήριο, ενώ κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την καταχώρηση. Περίπου 5.500 ευρώ κοστίζει μια διανυκτέρευση.

Κι άλλο ένα μικρό, στο Σταθμό Λαρίσης

airbnb.com

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης (κι όμως), με ημερήσιο ενοίκιο τις 5.876 ευρώ, που η καταχώρηση του διαφημίζει πως ‘είναι κοντά σε όλα’ (χωρίς να εξηγεί τι σημαίνει ‘όλα’) και πως υποδέχεται τον κάθε ένοικο με ένα γεμάτο ψυγείο, σαμπουάν και αφρόλουτρα, ελληνικά παραδοσιακά ποτά και έναν έντυπο οδηγό ξενάγησης στην πόλη. Λίγο πιο κάτω, στα 5.500 ευρώ ανά ημέρα, υπάρχει και ένα ‘mansion near the beach‘ στην Βάρη.

Kι άλλα σκάφη

airbnb.com
airbnb.com

Το Amanda είναι μια σχετικά προσιτή περίπτωση για όποιον θέλει να ζήσει μερικά βράδια στην Καστέλα, δίνοντας 2.660 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Το Aurora, επίσης στην Μαρίνα Ζέας του Πειραιά, είναι λίγο πιο ακριβό, με τη διανυκτέρευση να κοστίζει 4.000 ευρώ.

Πτώση, αχαλίνωτη

airbnb

Με τα ισχύοντα σημερινά δεδομένα, το 33% των ακινήτων με τιμή ενοικίασης ανά ημέρα από 900 ως 9.000 ευρώ, είναι σκάφη (11 σε σύνολο 33), ενώ από τα εναπομείναντα 22 επίγεια ακίνητα, μόλις δύο διατίθενται σε τιμή άνω των 2.500. Ένα νεόδμητο loft ή ένα διαμέρισμα ρετιρέ στην Πλάκα, στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, στο Λυκαβηττό και ή στο Κολωνάκι μπορεί να βρεθεί σε τιμές που ξεκινούν από 43 ευρώ και φτάνουν τα 120-130.

Προκαλεί εντυπωσιασμό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των 300 διαθέσιμων ακινήτων με τιμή ενοικίασης από από 43 ως 95 ευρώ ανά μέρα, είναι νεόδμητα, υπέρ-πολυτελή, έχουν μαγική θέα στις πιο όμορφες τοποθεσίες της πρωτεύουσας και είναι πάρα πολύ κοντά σε κεντρικούς σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς. Θα μπορούσαν να αποτελούν τον ορισμό του τουριστικού ‘φιλέτου’. Όμως, με βάση αυτές τις τιμές, η εικόνα του αθηναϊκού Airbnb παραπέμπει όχι απλά σε ‘φτηνά ακίνητα’, αλλά σε πραγματικό ‘ξεπούλημα’ και καταχωρήσεις που φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν από την επιστροφή στην μακροχρόνια μίσθωση. Ή μήπως όχι; Την άνοιξη του 2021 ίσως να έχουμε τις οριστικές απαντήσεις.