Pexels
ΝΥΧΤΑ

Ένα app θέλει να σώσει το clubbing το 2021

Μια εφαρμογή είναι έτοιμη να ανοίξει τον δρόμο στην ασφαλή νυχτερινή διασκέδαση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κλάδος της εστίασης και ειδικότερα αυτός της νυχτερινής διασκέδασης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μέσα στο 2020. Τα bars, τα clubs και γενικότερα τα νυχτερινά κέντρα έχουν βάλει λουκέτο τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να αλλάξει για τα καλά η ζωή μας ως προς αυτό το κομμάτι. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Κι όσο ο πλανήτης περιμένει τα εμβόλια, προκειμένου να μπει και πάλι η ζωή του σε μια κανονικότητα, ένα νέο app εμφανίστηκε και θέλει να σώσει το clubbing. Πολύ νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε.

Ο λόγος για το “Liberty Pass”, το app το οποίο παρουσιάστηκε στο επίσημο συνέδριο νυχτερινής ζωής που διοργανώθηκε στη Βαλένθια φέτος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Όπως είναι λογικό, το θέμα του φετινού event δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το πώς μπορεί η νυχτερινή διασκέδαση να επιβιώσει μέσα στο 2021, μέχρι να βρεθεί η λύση με τα εμβόλια.

Τι ακριβώς κάνει, λοιπόν, η εφαρμογή “Liberty Pass”, που ενθουσίασε τους Ισπανούς στο συνέδριο; Ουσιαστικά συλλέγει πληροφορίες από ιατρικά κέντρα σχετικά με τεστ Covid-19, τεστ αντισωμάτων, αλλά και εμβολιασμών και όλα αυτά θα εμφανίζονται στην οθόνη κάθε χρήστη μέσα σε ένα QR κωδικό. Παράλληλα θα υπάρχει πράσινο tick, αν τα αποτελέσματα του εκάστοτε χρήστη είναι αρνητικά στον κορονοϊό.

Το πράσινο χρώμα στην εφαρμογή θα παραμένει ενεργό για 72 ώρες και μετά θα λήγει, επιτρέποντας στους χρήστες να μπουν σε clubs ή events κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Όταν ο κωδικός τους λήξει, τότε θα πρέπει να κάνουν ξανά ένα τεστ κορονοϊού και πάει λέγοντας. Παράλληλα, αν ένας χρήστης κάνει εμβόλιο, τότε το tick στην εφαρμογή θα παραμένει πράσινο μέχρι τη λήξη της δράσης του εμβολίου πχ. 8, 10, 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Joaquim Boadas, γενικό γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Νυχτερινής Διασκέδασης, το συγκεκριμένο app θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά. Σκοπός τους είναι η εφαρμογή αυτή να πάρει την έγκριση της ισπανικής βουλής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί πολύ σύντομα στην Ίμπιζα, ένα νησί το οποίο έχει γίνει διάσημο παγκοσμίως για τα πάρτι του.

Προφανώς και δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τη λειτουργικότητα της εφαρμογής, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στο ισπανικό συνέδριο, αν ένα άτομο μολυνθεί αμέσως μετά το αρνητικό του τεστ και κατά τη διάρκεια των 72 ωρών που το tick του θα είναι πράσινο στην εφαρμογή, χρειάζεται περισσότερες από 72 ώρες για να μπορέσει να κολλήσει κάποιον άλλο. Επομένως, ο πράσινος QR κωδικός μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.

Επίσης, η εφαρμογή θα κρατάει σε αρχείο όλα τα events, στα οποία παρευρέθηκε ο χρήστης, προκειμένου να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του εφόσον προκύψει κάποιο κρούσμα. Αν και ακόμη δεν έχει εγκριθεί η χρήση της, φαίνεται πως οι Ισπανοί θέλουν να κάνουν ένα πρώτο βήμα να σώσουν τη νυχτερινή ζωή το 2021. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν τόσο άμεσα.