BRAND EXPERIENCE
SPONSORED

Ένας άντρας είναι ευθύς όταν εκφράζει τα συναισθήματά του

Οι μεγαλύτερες καταπιέσεις της κοινωνίας πηγάζουν από τις φράσεις που μάθαμε μικροί. Σταμάτα να φιλτράρεις τα συναισθήματά σου με ντροπή και απελευθερώσου.

«Φέρσου σαν άντρας», «τα αγόρια δεν κλαίνε», «να τιμάς τα παντελόνια που φοράς». Με τέτοιου τύπου φράσεις γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές αγοριών, σύμφωνα με το πρότυπο του σκληρού άντρα που πρέπει να μετράει τα λόγια του και να κρύβει τα συναισθήματά του. Φράσεις που σχεδόν όλοι ακούσαμε κάποτε από χείλη γονιών, συγγενών, δασκάλων και φίλων, είτε τρύπωσαν μια μέρα ανυποψίαστα μέσα μας από ελαφρολαϊκά τραγούδια, ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και ανέκδοτα που λέγονταν για πλάκα.

Τίποτα από αυτά δεν ήταν αστείο, ούτε αθώο, όπως αποδείχθηκε έστω και καθυστερημένα.

Αντίθετα, αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος. Είναι οι θεμέλιοι λίθοι μιας κοινωνίας που δρα καταπιεστικά, αναπαράγει τις έμφυλες ανισότητες και ξεπλένει τις δολοφονίες γυναικών ως «εγκλήματα πάθους». Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, όλα ξεκινούν από εκείνη τη θεώρηση ότι οι άνθρωποι χωρίζονται αυστηρά σε δύο φύλα και ότι εξίσου αυστηρά και κανονιστικά καθορίζονται τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές τους – ένα αγόρι πρέπει να τρώει πάντα μέχρι και την τελευταία μπουκιά απ’ το φαγητό του για να είναι ετοιμοπόλεμο, πρέπει να μάθει να διεκδικεί, να αγωνίζεται, να επιμένει μέχρι να νικήσει και άμα χρειαστεί να τσακωθεί, αφού «αγόρι είναι, θα παίξει και ξύλο».

Με λίγα λόγια, όλα αυτά τα χρόνια μαθαίναμε πως μονάχα ο θυμός ήταν δικαιολογημένο να εκφράζεται ανοιχτά από τους άντρες, χωρίς ντροπή, ενώ κάθε άλλο συναίσθημα προδίδει αδυναμία, ευαλωτότητα και έλλειψη ανδρισμού, άρα πρέπει να καταπνίγεται. Τι συνέπειες έχει αυτό; Σύμφωνα με τις καινούργιες οδηγίες που εξέδωσε η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση στον απόηχο του κύματος του #metoo, «η ιδεολογία της παραδοσιακής αρρενωπότητας έχει δείξει ότι περιορίζει την ψυχολογική ανάπτυξη των αντρών, περιορίζει τη συμπεριφορά τους, προκαλεί διαταραχές του ρόλου των φύλων και συγκρούσεις μεταξύ των φύλων και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και τη σωματική υγεία».

Πέρα δηλαδή από τους γνωστούς πλέον κινδύνους που καλλιεργούν τα έμφυλα στερεότυπα για την κοινωνία, λέγοντας τι είναι σωστό και τι όχι να κάνει ένας άντρας, ακρωτηριάζουν συναισθηματικά και τον ίδιο. Γι’ αυτό, συμμετέχοντας στον αγώνα ενάντια στην κακοποίηση και τον εκφοβισμό, το STR8 στη νέα του καμπάνια λέει «HUMAN-UP, Μίλα για όσα νιώθεις κάθε μέρα!».

Για να το θέσουμε διαφορετικά, απελευθερώσου. Δε χρειάζεται να είσαι ούτε σκληρός, ούτε απτόητος, παρά αληθινός. Μπορείς να γυμνάζεσαι κάνοντας γιόγκα, όχι μόνο μποξ ή άλλα μαχητικά αθλήματα. Μπορείς να φοράς πολύχρωμες κάλτσες ή πουκάμισα με σχέδια, να χορεύεις ελεύθερα όταν το νιώθεις και να κλαις με αναφιλητά, χωρίς να νοιάζεσαι εάν θα παρεξηγηθείς από τους γύρω σου. Μπορείς να παίρνεις αγκαλιά τους φίλους σου και να λες ένα τρυφερό «σ’ αγαπώ» στους γονείς σου, πριν κλείσεις το τηλέφωνο.

Τίποτα από αυτά δε σε κάνει λιγότερο άνδρα, παρά σωστότερο και πιο ισορροπημένο άνθρωπο. Είναι ένα μάθημα ζωής που αφορά όλους μας, αλλά κυρίως το νεανικό κοινό που βρίσκεται στο κομβικό στάδιο διαμόρφωσης του χαρακτήρα του.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση δουλεύει το HUMAN-UP, Μίλα για όσα νιώθεις κάθε μέρα! της STR8, δημιουργώντας ουσιαστικά μια καινούργια πλατφόρμα επικοινωνίας που προάγει την ενσυναίσθηση και την εξωτερίκευση των συναισθημάτων για τα αγόρια, δείχνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία έχει ο άνθρωπος πίσω από το βιολογικό φύλο και οι ανάγκες του. Μια πλατφόρμα που προτρέπει τον κάθε άτομο να επιλέξει τον σεβασμό, τη συμπερίληψη, την κατανόηση και κατά συνέπεια να πετάξει νωρίς από πάνω του τα στερεότυπα που κρατούν την κοινωνία εγκλωβισμένη σε κουτάκια και ανασφάλειες.

Παράλληλα, πιστεύοντας βαθιά σε αυτές τις αξίες, το δημοφιλές brand για την αντρική φροντίδα STR8 για άλλη μια χρονιά συνεργάστηκε με τον φορέα Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και την πρωτοβουλία Live Without Bullying στηρίζοντας τη λειτουργία του, διαθέτοντας μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις.