brandonmyleswhite/Instagram
FITNESS

Ένας απλός τρόπος για να φτιάξεις τεράστιους δικέφαλους, σύμφωνα με έναν bodybuilder

Ένας από τους διασημότερους bodybuilders και fitness gurus του YouTube, ο Brandon White, σου δείχνει τον δρόμο για να χτίσεις δυνατά και μεγάλα χέρια. 

Από τις πιο ενδιαφέρουσες μυϊκές ομάδες για τους άντρες και αυτή που αποτελεί το ζητούμενο για να χτιστεί μία καλογυμνασμένη εικόνα, είναι οι δικέφαλοι. Γυμνάζοντας τους δικέφαλους γυμνάζεις τον κύριο μυ των χεριών, που θα σε οδηγήσει σταδιακά να αποκτήσεις τα δυνατά και μεγάλα χέρια που επιθυμείς – όσο στο επιτρέπει πάντα η σωματοδομή σου.

Συμβουλές και ασκήσεις για να το καταφέρεις κυκλοφορούν πολλές, ειδικά στο διαδίκτυο. Εμείς επιλέξαμε να ακούσουμε την εμπειρία και να δώσουμε τον λόγο σε έναν από τους διασημότερους bodybuilders και fitness gurus του YouTube, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει υπερτροφία στους δικέφαλους και πώς επιτυγχάνεται. 

Ο Brandon White, από το δίδυμο των YouTubers, Buff Dudes (ο αδερφός του είναι ο Hudson White), ασχολείται με το bodybuilding από την ηλικία των 12 ετών. Πρότυπά του είναι κάποιοι από τους μεγαλύτερους θρύλους του αθλήματος, από τους Franco Columbo και Steve Reeves, μέχρι τον Arnold Schwarzenegger.

Έχει γυρίσει χιλιάδες βίντεο και ασκήσεις προπόνησης, που επικεντρώνονται στο πώς μπορεί κάποιος να χτίσει μεθοδικά μεγαλύτερους δικέφαλους, να αυξήσει τη μυική του μάζα και να δημιουργήσει ένα πιο γεροδεμένο και ογκώδες σώμα. 

Σύμφωνα με τον White, η μυϊκή ανάπτυξη ξεκινά από το τι τρως. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο και η λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό διατροφολόγιο. Στη συνέχεια, ακολουθεί ο σωστός τρόπος εκγύμνασης.

«Ένα από τα λάθη που έκανα όταν ήμουν μικρότερος ήταν να χρησιμοποιώ πάρα πολλά βάρη και να εκτελώ τις ασκήσεις γρήγορα και με υπερβολική ορμή/φόρα. Κάτι που αποδείχθηκε καταστροφικό. Όχι μόνο έκαιγα τους μύες μου, αλλά έφτανα στο σημείο να μην μπορώ να κουνήσω τα χέρια μου από τον πόνο», εξηγεί μιλώντας στο Men’s Health.

«Η υπομονή, η επιμονή και η συνέπεια είναι μεγάλες αρετές. Γι’ αυτό και η αύξηση του βάρους που βάζεις στην μπάρα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Να ξεκινήσεις δηλαδή από χαμηλά για να φτάσεις ψηλά. Σημασία δεν έχει τόσο το να σηκώνεις τα όποια κιλά έχεις μπροστά σου, αλλά να βγάζεις τις επαναλήψεις που χρειάζονται για να αποκτήσουν σιγά-σιγά τα χέρια σου δύναμη και αντοχή και να διασταλούν οι μύες», προσθέτει.

3 ασκήσεις για να αναπτύξεις τους δικέφαλους

Ο γνωστός bodybuilder προχωρά από τις συμβουλές στις ασκήσεις και αποκαλύπτει την Αγία Τριάδα για το χτίσιμο τεράστιων δικέφαλων.

Barbell Curl

Πρόκειται για την κλασική μπούκλα (curl), την άσκηση που εκτελείς όρθιος κρατώντας μία μπάρα στα δυο σου χέρια. Ο White ξεκινά την προπόνησή του πάντα με τη συγκεκριμένη άσκηση απομόνωσης για τους δικέφαλους μύες, αυξάνοντας σταδιακά το βάρος και μειώνοντας τις επαναλήψεις. 

Η πλάτη σου πρέπει να είναι σε ευθεία θέση, οι ώμοι προς τα πίσω και οι αγκώνες ελαφρώς προς τα εμπρός, έτσι ώστε τα χέρια να μην είναι ευθεία κατά μήκος του σώματος ώστε να διατηρηθεί η ένταση στο δικέφαλο. Είναι επίσης σημαντικό να κρατάς τους καρπούς σε ουδέτερη θέση.

Incline Dumbbell Curl

Και από την όρθια θέση, περνάμε στον πάγκο, όπου ξαπλώνεις ανάσκελα και από αυτή θέση σηκώνεις και χαμηλώνεις την μπάρα. Το μυστικό εδώ, σύμφωνα με τον bodybuilder είναι οι αγκώνες σου να είναι κλειστοί -να μην ανοίγουν προς τα έξω- για επιπλέον ενεργοποίηση και διέγερση του δικέφαλου.

Concentration Curl

Η ξαπλωτή θέση δίνει τη σκυτάλη τώρα, στην καθιστή. Κάθεσαι στον πάγκο, ανοίγεις τα πόδια και δουλεύεις ένα χέρι κάθε φορά. Ο αγκώνας είναι τοποθετημένος μπροστά και στηρίζεται στο πόδι σου, με αποτέλεσμα η μακριά κεφαλή του δικέφαλου να είναι πιο χαλαρή ενώ η κοντή πιο ενεργή.