SEX

Ενός λεπτού σιγή για τους ‘συζύγους’ του Instagram

Μια δημοσιογράφος βγάζει το καπέλο στους συζύγους, άντρες, συντρόφους, boyfriends, που έχουν αναλάβει το ρόλο του φωτογράφου για τις γυναίκες τους στο Instagram.

H φάση του instagram για τις γυναίκες δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η φωτογραφία που θα ανέβει κάθε φορά, δεν είναι προϊόν ενός απλού κλικαρίσματος. Χρειάζεται χρόνος, κόπος και πολλή φαιά ουσία για να ανέβει μια σωστή και καλή φωτογραφία. Γιατί αν ανέβει μια φωτογραφία που δεν είναι καλή, δεν υπάρχει νόημα. Όμως αυτά, πάνω κάτω τα γνωρίζουμε. Τα  αθώα χρόνια στα social media, έχουν περάσει προ πολλού. Πάνε οι παλιές καλές εποχές με τις σέλφι στο μπάνιο με φόντο το πλακάκι που τις ανεβάζαμε στο Facebook εύκολα και χωρίς πολλή σκέψη. Οι απαιτήσεις άλλαξαν και το Instagram απαιτεί την τελειότητα.

Ποτέ όμως δεν σκεφτήκαμε, ποιος κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις φωτογραφίες που καθημερινά μια γυναίκα ανεβάζει στο Instagram. Ποιος είναι αυτός ο ήρωας με την γαϊδουρινή υπομονή, τα ατσάλινα νεύρα, που αναλαμβάνει το ρόλο του φωτογράφου κάθε φορά ή τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.

 

Αυτός ο ήρωας λοιπόν, εφόσον και η χρήστης είναι σε σχέση ή παντρεμένη, δεν είναι άλλος από τον άντρα της. Αυτός θα  κληθεί να την φωτογραφίσει την ώρα που πίνει ποτό και ατενίζει φιλοσοφημένα έξω από το παράθυρο, αυτός θα την φωτογραφίσει στην παραλία, αυτός στο ταξίδι, αυτός στα αξιοθέατα.

Και μια φωτογραφία ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Εξάλλου πάντα ένα ζευγάρι όταν πήγαινε διακοπές έβγαζε φωτογραφίες. Με μία μεγάλη διαφορά όμως. Κάποτε υπήρχε αυτό το μαγικό φιλμ και έτσι το αν μια φωτογραφία βγήκε καλή ή κακή θα το μαθαίναμε πολλές μέρες αργότερα και πολλά πολλά χιλιόμετρα μακριά από το αξιοθέατο. Επίσης οι φωτογραφίες, ακόμα και κακές να έβγαιναν τελικά, θα ήταν για εσωτερική κατανάλωση και όχι για να τις μοιραστεί κανείς με τον κόσμο.

 

Η δυσκολία λοιπόν του έργου του φωτογράφου έχει αυξηθεί πολύ. Στόχος δεν είναι πλέον να φωτογραφηθεί το αξιοθέατο μαζί με τη σύζυγο. Στόχος είναι να φωτογραφηθεί πρωτίστως η σύζυγος και μάλιστα να φωτογραφηθεί καλά και δευτερευόντως το εκάστοτε μνημείο, παραλία ή οτιδήποτε. Εξάλλου το location θα δείξει από μόνο του μέρος που τραβήχτηκε η φωτογραφία, άρα μας νοιάζει η γυναίκα και μόνον η γυναίκα.

Τι εννοούμε όμως με το «να φωτογραφηθεί καλά» η σύζυγος; Τι σκοτεινό και ύπουλο μυστικό κρύβει αυτό το «καλά» και «σωστά»;

Για να είναι καλή μια φωτογραφία λοιπόν θα πρέπει κατ΄ ελάχιστον να κρύβει ατέλειες και κατά μέγιστον να δείχνει την γυναίκα μια θεά. Ή μάλλον λάθος. Ποιον πάω να κοροϊδέψω. Δεν υπάρχει ελάχιστο. Μόνο μέγιστο. Στόχος είναι μόνο το τέλειο. Στόχος είναι και να κρύβει ατέλειες, και να δείχνει φρέσκια, και φυσικά να φαίνεται όμορφη, να μην είναι πολύ ανοιχτά τα μάτια, να μην είναι και προς κλειστά όμως, να φαίνεται και αυθόρμητη, να φαίνεται και λίγο το υπόλοιπο περιβάλλον. Λίγο όμως, όπως προανέφερα. Στόχος είναι βασικά η γυναίκα και όλα τα παραπάνω. Όλα αυτά, σε μία φωτογραφία. Ο σωστός συνδυασμός είναι προαπαιτούμενο. Ένα να απουσιάσει από τα παραπάνω, είναι λόγος να επαναληφθεί η λήψη.

 

Αν επιτευχθούν όλα αυτά, τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι εφαρμογές επεξεργασίας, που αδυνατίζουν, ψηλώνουν, κρύβουν ψωμάκια κλπ κλπ.

Ωστόσο αν δεν έχει προηγηθεί όλος αυτός ο φόρτος εργασίας από τον ήρωα φωτογράφο, κανένα app δεν θα μπορέσει να σώσει την κατάσταση. Αν η σύντροφος θελήσει να φωτογραφηθεί, όλοι το ξέρουμε, ότι θα γίνει το δικό της. Και όσο ο άντρας το κάνει βαριεστημένα, χωρίς τον κατάλληλο ζήλο εκ μέρους του, τόσο χειρότερα για εκείνον. Γιατί η γυναίκα δεν θα παραιτηθεί μέχρι να πάρει την φωτογραφία που θέλει, την φωτογραφία που πιστεύει ότι της αξίζει. Οπότε, όσο δεν κάνει σωστά την «δουλειά» του, ο χρόνος κυλά εις βάρος του, γιατί εκείνος θα ταλαιπωρηθεί για περισσότερη ώρα. Ή θα συνεργαστεί με τη γυναίκα του και θα μάθει να πώς πρέπει να την φωτογραφίζει σωστά ή θα ταλαιπωρείται για πάντα. Μέχρι ο θάνατος να τους χωρίσει.

 

Ακόμα και αν υπάρξει αυτός ο δυνατός ο χαρακτήρας, που θα δείξει το τεράστιο ψυχικό σθένος να της το αρνηθεί, τότε το μόνο που θα έχει καταφέρει είναι να την δει να προσπαθεί να βγει μόνη της αυτήν την φωτογραφία με σέλφι και εκείνος που θα την συνοδεύει να κάθεται αμήχανα δίπλα της, παρακαλώντας να ανοίξει η γη εκείνη τη στιγμή να τον πάρει μια για πάντα στην αγκαλιά της.

 

Ενός λεπτού σιγή λοιπόν για όλους εσάς, για όλους αυτούς εκεί έξω, που κατά καιρούς έχουν αναλάβει αυτόν τον δύσκολο ρόλο του φωτογράφου της γυναίκας τους, της κοπέλας τους. Γιατί αγαπήσατε και αγαπάτε. Γιατί δεν θέλετε να της χαλάσετε κανένα χατίρι. Γιατί το υπομένετε ως μια σιωπηλή τιμωρία για τα ατέλειωτα βράδια που παίζετε Division στο Xbox. Για τα βράδια που δεν την αφήσατε να δει τηλεόραση επειδή θέλατε να δείτε ένα ματς στην τηλεόραση και εκείνη με χαμόγελο το δέχτηκε. Γιατί έχετε κι εσείς τις ιδιοτροπίες σας και τα θέλω σας και ίσως καμιά φορά, να είναι πολύ πιο ενοχλητικά από τα δικά της.