© Cristi Popovici / Facebook
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έτσι έζησα από κοντά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Ο Ρουμάνος δημοσιογράφος Cristi Popovici αφηγείται στο OneMan την «επίσκεψη στην κόλαση». Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούσε για τις ελληνικές πυρκαγιές καθώς μετέδιδε λεπτό προς λεπτό τις ειδήσεις στη χώρα του.

Δεν περιμέναμε να φτάσει το 2021 για να καταλάβουμε πως κάτι έχει πάει πολύ λάθος με τον τρόπο που έχουμε ως χώρα να προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές, και εφόσον κάποια ξεφύγει να μπορούμε να την σβήσουμε πριν καταστρέψει το οικοσύστημα της Ελλάδας. Αν δεν είσαι της φύσης, σίγουρα θα είσαι του οξυγόνου που χρειάζεσαι για να ζήσεις, οπότε μείνε κοντά μας.

Εν τούτοις, φτάσαμε στο 2021 για να μάθουμε ότι δεν έγινε το παραμικρό από όσα τόνιζαν τρία διαφορετικά πορίσματα για πυρκαγιές (1992, 2008 και 2018), όπως και ότι οι γενικότερες αστοχίες/παθογένειες εντείνονται με την κλιματική αλλαγή που υποβάλει τη χώρα στην οποία δεν κάνει κρύο, σε παρατεταμένους καύσωνες.  Όταν όλα έχουν ξεραθεί τελείως και μια απλή αντανάκλαση αρκεί για να ξεκινήσει μια φωτιά, όπως και η εκτίναξη ενός κουκουναριού που καίγεται για να προκαλέσει μια νέα εστία.

Μετά τα όσα συνέβησαν από τις 3 του μήνα όταν δεν είχαμε μποφόρ, προέκυψαν τα «καθιερωμένα», όταν ξεκινούν τα μελτέμια τον Αύγουστο. Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα 16/8 ανακοινώθηκε πως σε ένα 24ωρο είχαν ξεσπάσει 45 νέες φωτιές.

Cristi Popovici, ένας αυτόπτης μάρτυρας στις πυρκαγιές

Καθώς προσπαθούμε να βρούμε αν υπάρχει ελπίδα (ή αν θα είμαστε για πάντα έρμαιο των κυβερνητικών παραλείψεων τουλάχιστον των τριών τελευταίων δεκαετιών), το OneMan ζήτησε τη βοήθεια Ρουμάνου δημοσιογράφου, ο οποίος ακολούθησε την αποστολή που έστειλε η xώρα του για να δώσει χείρα βοηθείας – και αποθεώθηκε από όλους για την οργάνωση, την πειθαρχία και την αποτελεσματικότητα της.

Ο Cristi Popovici του τηλεοπτικού σταθμού Antena 3 ήλθε στην Αθήνα «εν μέσω των πυρκαγιών στην Αφίδνες, την Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτό που γινόταν, αυτό που βλέπαμε. Καίγονταν τα πάντα, σπίτια, δάση, εκτάσεις. Ήταν σαν να βρεθήκαμε στην κόλαση. Το βράδυ οι φλόγες από τη Βαρυμπόμπη έδειχναν σαν να επρόκειτο για ένα τεράστιο ηφαίστειο. Κάναμε live μεταδόσεις, από την εθνικό οδό στο ύψος της Λαμίας».

Στο πιο πάνω post ο Cristi έγραψε πως «από τον Άγιο Στέφανο, οι φλόγες κατευθύνονται προς την Αθήνα. Η εικόνα είναι από την εθνική οδό. Ο καπνός έχει τυλίξει τον ήλιο και μοιάζει σαν κομήτης που ήλθε να καταστρέψει τη Γη».

«Ήταν σαν να βρεθήκαμε στην κόλαση»

«Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές, αλλά ο άνεμος έκανε αδύνατη την αποστολή τους. Δεν θα ξεχάσω αυτές τις εικόνες, των πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει από το τίποτα και έκαιγαν και τις δυο πλευρές στην εθνική οδό Λαμίας-Αθήνας. Υπήρχαν εκατοντάδες πυροσβέστες, μέλη του στρατού και αστυνομικοί, οι οποίοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να περιορίσουμε την καταστροφή.

Ήταν όμως, συντετριμμένοι και εξαντλημένοι, γιατί η φωτιά ήταν παντού γύρω τους. Τη μέρα κάναμε λίγες μεταδόσεις από τις Αφίδνες και τα σπίτια που καίγονταν μπροστά στα μάτια μας. Δεν υπήρχαν πυροσβέστες στην αρχή, καθώς όλοι είχαν σταλεί σε άλλο μέρος του χωριού. Όταν εμφανίστηκαν, η πυρκαγιά είχα φτάσει στα σπίτια και τα κατέστρεφε, ενώ εκείνοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να σώσουν τη γειτονιά. Ευτυχώς, τα κατάφεραν».

Η ακόλουθη δημοσίευση ενημερώνει πως η θερμοκρασία ήταν στους 45 βαθμούς Κελσίου «ο ήλιος καίει το δέρμα, με την ένταση των πυρκαγιών να κάνει την κατάσταση αφόρητη και τις στάχτες να ‘καίνε’ το λαιμό και τα μάτια».

«Αφότου τέθηκε υπό έλεγχο η πρώτη πυρκαγιά στην περιοχή, προέκυψε ένα άλλο πολύ επικίνδυνο συμβάν στον Άγιο Στέφανο, όπου έγιναν αυταναφλέξεις εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού υγρασίας και της υπερβολικής ζέστης. Ήμουν εκεί με μια ομάδα από έναν ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό και όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε για να σωθούμε από τις φλόγες. Ο άνεμος τις έφερε λίγα μέτρα από το σημείο που ήμασταν. Μπορούσαμε να αισθανθούμε την τεράστια ένταση να καίει το δέρμα μας. Τότε καταλάβαμε τον κίνδυνο και το θάρρος των πυροσβεστών που μετείχαν στην επιχείρηση περιορισμού αυτής της τραγωδίας».

Εν συνεχεία, ο Cristi με τον εικονολήπτη του, Cătălin China πήγαν στην Εύβοια «εκεί όπου έστησαν το αρχηγείο τους οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που ήλθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν. Εντός 24 ωρών εστάλησαν 108 πυροσβέστες και πήγαν κατευθείαν στην Εύβοια. Η Ρουμανία έστειλε τον καλύτερο εξοπλισμό της, νέα οχήματα, ισχυρά πυροσβεστικά οχήματα, δεξαμενές νερού και ακόμα και ένα drone, για να μπορούν να δουν τα μέλη της αποστολής τις φλόγες από ψηλά και να αναγνωρίσουν τις προτεραιότητες που υπήρχαν. Η Ρουμανία συμπεριφέρθηκε με μεγάλη υπευθυνότητα σε αυτήν την επιχείρηση και οι πυροσβέστες έκαναν το καλύτερο δυνατό, για να σβήσουν τις φωτιές σε προκαθορισμένα σημεία, υπό τις οδηγίες των ελληνικών αρχών».

 

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες ήλθαν με 108 άτομα και 20 οχήματα, για δέκα ημέρες. Όπως είχε πει ο επικεφαλής της αποστολής πριν την αναχώρηση «φύγαμε 108 και θέλουμε να γυρίσουμε 108. Μας φοβίζει το άγνωστο, αλλά δεν ξέρουμε να λέμε ‘όχι’, όταν μας χρειάζονται. Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε πυρκαγιές σε ξηρή βλάστηση και στο δάσος. Έχουμε δει φωτογραφίες και εικόνες από τους απελπισμένους ανθρώπους που ζουν σε πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Περιμένω ότι θα κάνουμε αυτό για το οποίο πάμε». Γύρισαν -όλοι μαζί- και βραβεύτηκαν από την πολιτεία.

Επειδή δεν γνωρίζω αν γνωρίζεις, νιώθω πως είναι χρήσιμο να σου πω ότι το πυροσβεστικό σώμα στη Ρουμανία, ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και πιο συγκεκριμένα, στον στρατό. Οι πυροσβέστες αναφέρονται ως «στρατιωτικοί πυροσβέστες» και εκπαιδεύονται στη Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” (σχολή πυροσβεστών και πολιτικής προστασίας) που είναι στο Boldesti, νότια της χώρας.

Toν περασμένο Φεβρουάριο προκηρύχθηκαν 300 θέσεις (υπαξιωματικών της πυροσβεστικής και την πολιτική προστασία και ειδίκευσης στρατιωτικών εργοδηγών). Στην ανακοίνωση αναφερόταν μεταξύ άλλων το εξής: «Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων (γνώσεων, πειθαρχίας, υγείας και φυσικής κατάστασης), οι υποψήφιοι θα γίνουν δεκτοί στο ίδρυμα το οποίο απολαμβάνει τη μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτό».

Όσοι επιλεγούν εκπαιδεύονται στην αναζήτηση αγνοουμένων, την εύρεση, τον απεγκλωβισμό και την αναχαίτιση της φωτιάς, με πλήθος τρόπων. Ξεκινούν με μαθήματα που τους βοηθούν να αναγνωρίζουν τη δυναμική κάθε πυρκαγιάς και από εκεί περνούν στην πράξη – τις τεχνικές.

Την Παρασκευή 6/8, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Florin Cîțu έκανε γνωστό μέσω Facebook πως «η Ρουμανία είναι με την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Έχουμε εγκρίνει δωρεάν διεθνή βοήθεια για την Ελληνική Δημοκρατία, που πλήττεται σοβαρά από δασικές πυρκαγιές! Η ομάδα πυροσβεστών από τη Ρουμανία θα ενεργήσει στις περιοχές που υποδεικνύουν οι ελληνικές αρχές για περίοδο 10 ημερών».

Το ταξίδι έγινε την ίδια ημέρα και η αποστολή έφτασε στο Προκόπι Ευβοίας το Σάββατο 7/8. Κατόπιν επικοινωνίας με τις ελληνικές αρχές (για να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες) ετοίμασαν το πλάνο δράσης.

Η πρώτη φάση της βοήθειας που έστειλαν οι Ρουμάνοι στην Ελλάδα είχε να κάνει με την επέμβαση 35 πυροσβεστών, 6 οχημάτων ρίψης νερού και επιβραδυντικού υγρού και 2 ερπυστριοφόρων. Όλα και όλοι ανήκουν στο τμήμα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Η αποστολή είχε τέσσερις αξιωματούχους που είχαν διπλή ευθύνη: τον συντονισμό της παρέμβαση -σε συνεργασία με τους Έλληνες αξιωματούχους- και της εκτέλεσης της αποστολής. Ήταν αυτοί που ετοίμασαν τα πάντα, πριν τη συνολική δράση.

Στο «τα πάντα» ήταν η χαρτογράφηση της περιοχής που έγινε με drones -έτσι είδαν από πού μπορούν να παίρνουν νερό πιο γρήγορα όπου και αν βρίσκονται, πού δεν υπάρχει πρόσβαση, ώστε να την ανοίξουν ή να βρουν εναλλακτική- και ο υπολογισμός των ανέμων -ώστε να προβλέψουν πώς και προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά.

«Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές αρχές, θα έπρεπε να ζητήσουν διεθνή βοήθεια πιο νωρίς. Θα είχαν σώσει πολλές περιοχές από την καταστροφή»

Στο αρχηγείο που έφτιαξαν, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα πάντα, σε πραγματικό χρόνο, χάριν των drones που χρησιμοποιήθηκαν και ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους να εκκενώσουν, ενώ βοήθησαν και τους δασοπυροσβέστες να πάνε από τα ενδεδειγμένα σημεία, για να κάνουν τη δουλειά τους. Παρεμπιπτόντως, ο εξοπλισμός τους εξέθετε το δικό μας. Σημειωτέων, με το μέσο όρο ηλικίας των Ελλήνων πυροσβεστών να είναι τα 45 χρόνια, στη Ρουμανία από τα 50 και μετά αξιοποιούνται σε γραφεία.

Ο Ρουμάνος δημοσιογράφος με τον οποίον επικοινώνησε το OneMan κατέληξε στο ότι «ούτε εγώ, ούτε ο κάμεραμαν μου είχαμε ξαναδεί πυρκαγιές να προκαλούν τέτοιες καταστροφές. Υπήρχαν φωτιές παντού και ήταν αδύνατο να σβήσουν όλες. Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν άμεσες ανθρώπινες απώλειες είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των πυροσβεστών -οι οποίοι επικρίθηκαν για τον τρόπο που ενήργησαν. Εγώ όμως, ήμουν εκεί και τους είδα να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές αρχές, θα έπρεπε να ζητήσουν διεθνή βοήθεια πιο νωρίς. Θα είχαν σώσει πολλές περιοχές από την καταστροφή».