UNSPLASH
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έβαλα το νέο Facebook και το μετάνιωσα ήδη

Τελικά το dark mode κάνει καλό στα μάτια;

Όταν το 2012 το Facebook άλλαζε ένα ένα τα προφίλ αθώων χρηστών σε Timeline, ήμουν ένα από τα τελευταία κάστρα που είχαν πέσει. Τώρα αποφάσισα μόνη μου, όταν μου έδωσε τη δυνατότητα το Facebook, να πατήσω το ναι και να μεταλλαχθώ σε Facebook beta. Αυτά είναι τα συμπεράσματά μου.

Μοιάζει με app κινητού

Δεν νιώθω πια ότι είμαι στο desktop μου, νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια επεκταμένη οθόνη κινητού.

Όλα είναι πιο μεγάλα

Δεν ξέρω αν το Facebook beta προέβη σε αυτή την κίνηση, γιατί οι boomers είναι πλέον κυρίως το κοινό του, πάντως στη νέα βερσιόν τα πάντα είναι πιο μεγάλα. Εικονίδια, γράμματα και ποστ.

Χάλασε η cover photo μου

Έχω την ίδια cover photo από το 2012 και δεν είχα καμία όρεξη να την αλλάξω. Άσε που πια έχει φύγει από τη μόδα η συχνή εναλλαγή cover photo -αν ήταν ποτέ στην. Με το νέο Facebook το εξώφυλλό μου δεν προσαρμόστηκε καλά στις διαστάσεις. Πιξελάρει πολύ, κόβονται κεφάλια και τα γράμματα που είχε πέφτουν πάνω στη φώτο προφίλ και δεν φαίνονται. Tης έκανα ένα “reposition” πατώντας στις ρυθμίσεις, αλλά δεν κατάφερε και πολλά πράγματα. Θα πρέπει να την αλλάξω, αν θέλω να έχω ένα προσεγμένο προφίλ, και δεν έχω καμία όρεξη.

To chat είναι στον αέρα

Όταν ανοίγεις τη συνομιλία, αυτό που βλέπεις είναι λίγο περίεργο. Μπορείς να έχεις μόνο μία ανοιχτή κάθε φορά και για να δεις τι συμβαίνει σε μια άλλη συνομιλία πρέπει να την επιλέξεις και εκείνη θα πάρει τη θέση της πρώτης. Όπως και στο Messenger στο κινητό, οι επαφές σου είναι σε “κυκλάκια” και μπορείς να έχεις στην οθόνη σου μόνο μία κάθε φορά. Επίσης η συνομιλία είναι στον “αέρα”. Έχει ένα ασυνήθιστο κενό από την κορυφή του toolbar του desktop.

Πάνω από τις επαφές έχει διαφημίσεις και γενέθλια

Αντί να βλέπεις μόνο όλες τις επαφές σου στα δεξιά, ένα μεγάλο μέρος τους καταλαμβάνουν οι διαφημίσεις και τα γενέθλια. Το πάνω μέρος.

Τελικά το Dark Mode είναι καλό για τα μάτια;

Για να με ψήσει το Facebook να βάλω το beta μου είπε τρία επιχειρήματα.

  1. Μπορείς να γυρίσεις στο παλιό, όποτε θες.
  2. Όλα είναι μεγαλύτερα.
  3. Δοκίμασε το dark mode για να ξεκουράσεις τα μάτια σου.

Το πρώτο επιχείρημα ήταν και το πιο πειστικό, γι’ αυτό και δέχτηκα να το κάνω. Τα μεγαλύτερα εικονίδια και γράμματα μου περνούν προς το παρόν από αδιάφορα μέχρι ενοχλητικά. Το dark mode ήταν κάτι που ήδη είχα απορρίψει, όταν μου είχε προταθεί στο κινητό, είπα όμως να το δοκιμάσω. Τα πρώτα λεπτά που το χρησιμοποιήσα μου φάνηκε δύσκολο να το συνηθίσω. Σίγουρα δεν μου φάνηκε περισσότερο ξεκούραστο για τα μάτια. Έτσι αποφάσισα να γκουγκλάρω τον ισχυρισμό του Facebook.

Το dark mode είναι ευεργετικό για ανθρώπους που έχουν φωτοφοβία, ευαισθησία δηλαδή στο δυνατό φως. Είναι επίσης καλύτερο, όταν είσαι σε σκοτεινά περιβάλλοντα, όπως το βράδυ στο κρεβάτι. Ενοχλείς επίσης λιγότερο τον διπλανό σου, αν κοιμάσαι με κάποιον άλλο (αν και η οθόνη στο κρεβάτι δεν συνίσταται για την ομαλή λειτουργία του ύπνου σου). Αν επίσης έχεις OLED οθόνη, το dark mode σου σώζει μπαταρία. Οπότε είναι καλό ή κακό το dark mode; Είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσεις αν σε βολεύει. Αν δεν σε βολεύει, μην αναγκάσεις τα μάτια σου να το συνηθίσουν, γιατί δεν είναι απαραίτητα καλύτερο για αυτά. Σε φωτεινό περιβάλλον μάλιστα είναι καλύτερο το φωτεινό mode.

Αποφάσισα λοιπόν να κρατήσω το Facebook beta και να μην το γυρίσω ξανά στο παλιό -γίνεται πολύ εύκολα να γυρίσεις από τις ρυθμίσεις, το δοκίμασα. Δεν μου άρεσε, αλλά σκέφτομαι ότι μια ψυχή που ‘ναι να βγει, ας βγει. Και το Timeline πριν έρθει το βρίζαμε, και τώρα δεν θυμόμαστε πως ήταν το παλιό-παλιό. Το dark mode δεν είναι όμως το cup of tea μου και επέστρεψα στο φως.