AP Images
PROFILE

Έχει πεθάνει τελικά ο Κim Jong-un;

Πώς ξεκίνησε και πόση βάση έχει η φήμη που θέλει τον ηγέτη της Βορείου Κορέας νεκρό και τη χώρα να αναζητεί τον διάδοχο του μονάρχη.

Ο Κim Jong-un είναι ο ηγέτης μιας χώρας που εκτείνεται σε 120.540 τετραγωνικά χιλιόμετρα (για να ‘χεις μια εικόνα, η Ελλάδα ‘πιάνει’ 131.957). Εκ πρώτης όψεως δεν θα έπρεπε να αγχώνει όλον τον κόσμο το αν ζει ή έχει πεθάνει ο επικεφαλής ενός τόσο μικρού κομματιού γης του πλανήτη. Ο  λόγος που δεν υπάρχει χώρα που να μην ασχολείται με το τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στον Jong-un είναι ο μύθος που ‘χει ‘χτίσει’ ο ίδιος.

Κυρίως όμως, είναι οι κίνδυνοι που θα προκύψουν μόλις αλλάξει το κεντρικό πρόσωπο ενός καθεστώτος που διαθέτει εκ των πιο ισχυρών όπλων. Μην ξεχνάς πως δεν έχει περάσει μήνας από τις τελευταίες -παράνομες- δοκιμές πυραύλων.

Ζει ή έχει πεθάνει ο Kim Jong-un;

Γενικά, από όσα συμβαίνουν στη Βόρειο Κορέα μαθαίνουμε όσα θέλει ο ηγέτης της. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα με την τελευταία πληροφορία που θέλει τον 36χρονο να είναι νεκρός.

Η φήμη άρχισε να κυκλοφορεί όταν δεν εμφανίστηκε στο Kumsusan Palace of the Sun (μαυσωλείο όπου είναι οι τάφοι των προγόνων του), στις 15/4. Ανήμερα δηλαδή, των γενεθλίων του παππού του (aka μια εκ των κορυφαίων γιορτών του έθνους, καθώς ο Kim Il-Sung υπήρξε ο ιδρυτής του καθεστώτος).

Μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τη Νότιο Κορέα, οι γείτονες είχαν εκτοξεύσει πυραύλους μικρής εμβέλειας για τον εορτασμό που κορυφώθηκε στις 15/4, απουσία του Kim Jong-un. Κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ.

Η ιστοσελίδα Daily NK (έχει έδρα στη Σεούλ) ενημέρωσε πως ο 36χρονος αναρρώνει (σε έπαυλη κοντά στο νοσοκομείο της Pyongyang) από επέμβαση στην καρδιά, στην οποία υποβλήθηκε στις 12/4. Το μέσο επικαλέστηκε ανώνυμες (φευ) πηγές από τη Βόρειο Κορέα, που εξήγησαν πως όλοι οι γιατροί οι οποίοι τον είχαν αναλάβει έχουν ήδη επιστρέψει στο νοσοκομείο. Τώρα, για το αυτό έγινε επειδή η ανάρρωση είναι προ της ολοκλήρωσης ή ο ηγέτης προ του τέλους, δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι. Έλα να δούμε πως έχει χειριστεί η Βόρειος Κορέα ανάλογα περιστατικά, στο παρελθόν.

#1 Το 2008 ο πατέρας του, Kim Jong-il είχε ‘κόψει’ τις δημόσιες εμφανίσεις για μήνες. Κάποια στιγμή επιβεβαιώθηκε η πληροφορία πως είχε πάθει εγκεφαλικό.

#2 Όταν ο παππούς του και ιδρυτής του καθεστώτος, Kim Il-sung είχε αναπτύξει εγκεφαλική κύστη, τα media της χώρας έκαναν την καλύτερη δουλειά στο να αποκρύψουν κάθε σχετική πληροφορία.

#3 Το 2011, όταν πέθανε ο πατέρας του νυν ηγέτη, ουδείς ήξερε τι είχε συμβεί πριν το πέρας διημέρου και την επίσημη ανακοίνωση από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

#4 Το 2014 ο Kim Jong-un είχε εξαφανιστεί για έναν μήνα. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως είχε γίνει απόπειρα για πραξικόπημα, το οποίο είχε τακτοποιήσει. Η τηλεόραση της χώρας τον έδειξε κάποια στιγμή να κουτσαίνει, εξηγώντας πως δεν αισθανόταν καλά. Η μυστική υπηρεσία της Νοτίου Κορέας αποκάλυψε ότι είχε προχωρήσει σε αφαίρεση κύστης από τον αστράγαλο.

#5 Όλοι οι άνδρες της οικογενείας είχαν ιστορικό με προβλήματα υγείας (βλ. διαβήτης) και κυρίως, θέματα με την καρδιά. Ο νυν ηγέτης είναι και γνωστός μανιώδης καπνιστής.

Ήλθε η ώρα να σου πω την πολύ ενδιαφέρουσα, ιστορία του. Θα αρχίσω από το Vanity Fair που τον είχε παρουσιάσει, το 201 ως εξής. “Είναι γνωστός ως ο τύραννος της Βορείου Κορέας, με το κούρεμα του Fred Flinstone, μόνιμο χαμόγελο και ιδιοκτήτης του δικού του πυρηνικού οπλοστασίου, ένας βάναυσος δεσμοφύλακας 120.000 πολιτικών κρατουμένων, ένας από τους τελευταίους ‘καθαρούς’ κληρονόμους απόλυτης μοναρχίας του πλανήτη. Είναι ο στρατάρχης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, ο Μεγάλος Διάδοχος, ο Ήλιος του 21ου Αιώνα. Ο νεαρότερος επικεφαλής χώρας του πλανήτη και κατά πάσα πιθανότητα, ο πιο κακομαθημένος. Είναι τόσο εύκολος στόχος που τα Ηνωμένα Έθνη -τα οποία δεν συμφωνούν ποτέ για τίποτα-, ψήφισαν το Νοέμβρη του 2015 υπέρ της παραπομπής του ιδίου και των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ‘εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας’. Είχε μόλις συμπληρώσει τριετία ως ηγέτης”.

Ακολουθεί ένα quiz: διάβασε και αποφάσισε τι είναι αλήθεια και τι ψέματα.

✔ Οδήγησε για πρώτη φορά αυτοκίνητο, στα 3.

✔ Στα 9 έγινε σκίπερ.

✔ Ήταν μανιακός με το μπάσκετ και μάλιστα, υπήρξε πολύ καλός παίκτης.

✔ Δεν υπάρχει δεδομένη πληροφορία για το πότε γεννήθηκε! Κάποιες αναφορές δείχνουν το 1983 ως έτος γέννησης. Άλλες το 1984. Στην πατρίδα του, ο εορτασμός των γενεθλίων του γίνεται στις 8 του Γενάρη.

✔ Υπήρξε άριστος μαθητής και μιλάει τέσσερις γλώσσες.

✔ Είναι ο μόνος στρατάρχης του πλανήτη, χωρίς στρατιωτική θητεία.

✔ Έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο βουνό της Βόρειας Κορέας με κοστούμι και σκαρπίνι.

✔ Έκανε υποχρεωτική την 13ετη στρατιωτική θητεία.

✔ Ανακάλυψε το πρώτο αλκοολούχο ποτό που δεν προκαλεί hangover

✔ Έκανε νόμο το κούρεμα του.

✔Χαλάρωσε τους νόμους που αφορούσαν την ένδυση των πολιτών -για να γίνει πιο αγαπητός στη νεολαία.

✔ Παρέλαβε βραβείο για τη συμβολή του στη διατήρηση της ειρήνης!

✔ Απήγαγε σκηνοθέτη και γυναίκα ηθοποιό για να ‘στήσει’ τη δική του βιομηχανία θεάματος.

✔ Έχει υποβληθεί σε ουκ ολίγες επεμβάσεις αισθητικής.

✔ Έχει όντως, το κουμπί (ένα είναι το κουμπί) πάντα μαζί του.

✔ Έχει αναδειχθεί ως ο ‘πιο σέξι εν ζωή άνδρας’.

✔ Διέταξε την εκτέλεση του ‘προδότη’ θείου του, τον οποίον μετά πέταξε σε λυκόσκυλα.

✔ Εκτέλεσε πρώην σύντροφο του, γιατί δημιούργησε πορνογραφικού περιεχομένου video, με εκείνον πρωταγωνιστή.

Μπορείς να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά πως όλα αυτά έχουν όντως συμβεί ή δεν έχουν συμβεί ποτέ; Όχι. Αυτή είναι η επιτυχία του: πως ελέγχει όλο το περιεχόμενο. Πάμε να δούμε τι υπάρχει σε δεδομένο, βάσει ανθρώπων που ήταν στον κύκλο του και έγιναν μαρτυριάρηδες.

Πώς ‘έφαγε’ τον ανταγωνισμό -τα αδέλφια του

Η πρώτη φορά που ενημερώθηκε ο κόσμος για την ύπαρξη του τρίτου, μικρότερου και αγαπημένου γιου του Kim Jong-Il, ήταν με αφορμή το βιβλίο ενός Ιάπωνα sushi chef (Kenji Fujimoto), που κυκλοφόρησε το 2003 και είχε τίτλο το ‘I was Kim Jonh-il’s Chef’. Έγραψε πως η μητέρα του Kim Jong-un τον αποκαλούσε ‘morning star King’. Σημείωσε πως η μαμά του νυν ηγέτη ήταν η τρίτη σύζυγος του Jong-Il -και η αγαπημένη του γκρουπ. Το όνομα της ήταν Ko Yong-Hi. Οι πληροφορίες τη θέλουν να πέθανε από καρκίνο στο στήθος, το 2004.

Υπάρχουν πολλές αναφορές που τον θέλουν να επισκέφτηκε πλαστικό χειρουργό, ώστε το πρόσωπο του να μοιάζει με εκείνο του πατέρα και του παππού του -εμπειρία που δεν έζησε ως παιδί. Πριν κυκλοφορήσει έστω μια φωτογραφία του εκτός του έθνους του, ο Fujimoto είχε γράψει ότι “είναι φτυστός ο πατέρας του, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο, το σχήμα του σώματος και την προσωπικότητα”.

Ως παιδί έπαιζε ατελείωτες ώρες μπάσκετ, συνήθως με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Kim Jong-chul -τον οποίον είχε αποκληρώσει ο ‘Λατρευτός Ηγέτης’ ένα βράδυ που τον είχε καλέσει να πιουν έως το ξημέρωμα. Εκείνη την ημέρα του είπε “συμπεριφέρεσαι σαν κορίτσι” και τον διέγραψε από τις επιλογές. Ο πρωτότοκος Kim Jong-nam είχε αποχωρήσει νωρίτερα από το… Big Brother: το Μάιο του 2001 εξορίστηκε στην Ιαπωνία, γιατί είχε προσπαθήσει να μπει στη Disneyland με ψεύτικο διαβατήριο, στο οποίο εμφανιζόταν ως πολίτης της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Καταλαβαίνεις γιατί όλοι αποκαλούσαν ‘πρίγκιπα’ τον Kim Jong-un, από όταν ήταν μικρός. Ο σεφ που λέγαμε, είχε σημειώσει ότι “όταν ανταλλάσσαμε χειραψίες, με κοιτούσε επίμονα στα μάτια, με μοχθηρό βλέμμα. Ακόμα και σήμερα, δεν μπορώ να το ξεχάσω. Ήταν σαν να σκεφτόταν ‘αυτός ο τύπος είναι ένας κατάπτυστος Ιάπωνας'”.

Για να είναι σίγουρος ο πατέρας του πως δεν θα του ‘φάει’ τη θέση ο ανταγωνισμός, ‘καθάρισε’ ό,τι υπήρχε στην ηλικία του, που θα μπορούσε να γίνει απειλή.

Στην Ελβετία δεν διάβαζε, γιατί… έκανε τον Jordan -τον Michael

Όλα τα αγόρια της οικογένειας (όλοι οι γιοι του δεύτερου δικτάτορα) φοίτησαν στο International School of Berne, που βρίσκεται στο Guemligen της Ελβετίας. Για τους ευνόητους λόγους άλλαξε το όνομα του. Το έκανε Un Pak και για το σχολείο ήταν γιος διπλωμάτη. Πήγε το 1993. Στην πρώτη χρονιά είχε στο ίδιο θρανίο το διάδοχο Πορτογάλου διπλωμάτη, ονόματι Joao Micaelo. Έγιναν φίλοι και έκαναν ό,τι κάνουν οι φίλοι.

Βάσει της γραμμής του κόμματος “κατά τη διαμονή του στην Ελβετία, μετά τα μαθήματα πήγαινε στην Πρεσβεία της χώρας, απ’ όπου έφευγε μόνο για το σχολείο”. Συμμαθητές του έχουν δηλώσει ότι ‘κοβόταν’ στις εξετάσεις, γιατί αντί να διαβάζει έπαιζε computer games, ποδόσφαιρο και μπάσκετ, όλη μέρα. Ο κολλητός του -ο οποίος έγινε chef και μίλησε στην Daily Mail- είχε πει ότι “δεν ήμασταν οι πιο χαζοί της τάξης, σίγουρα όμως, δεν ήμασταν και οι πιο ευφυείς. Ο Kim προσπαθούσε να εκφραστεί, αλλά τα γερμανικά του δεν ήταν καλά, με συνέπεια να εκνευρίζεται. Με τον καιρό έμαθε λίγο καλύτερα τα αγγλικά (έκανε επιπλέον μαθήματα, γιατί είχε πολύ έντονη προφορά), αλλά οι καθηγητές τον είχαν ήδη αφήσει στην ησυχία του. Δεν του έδιναν καν τα αποτελέσματα των τεστ, με εξαίρεση τα μαθηματικά στα οποία διέπρεπε. Τον ενδιέφερε περισσότερο να παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ, παρά να διαβάζει. Ομολογώ πως ήταν καλός μπασκετμπολίστας. Μετά το σχολείο συναντιόμασταν στο γήπεδο και προσποιούμαστε πως ήμασταν ο Jordan. Φορούσε Nike, τζιν και t-shirt με hoodies των Chicago Bulls”.

Μια μέρα τον ‘τσάκωσαν’ με περιοδικό πορνογραφικού περιεχομένου στη σχολική του τσάντα. “Μιλούσαμε και για κορίτσια, μοιραζόμασταν τα πλάνα που είχαμε για το μέλλον μας. Σπάνια μιλούσε για τη ζωή του στη χώρα του. Μια φορά που συζητούσαμε στην τάξη, για τις ευθύνες της δημοκρατίας, το δικαίωμα στην ψήφο και την έκφραση της άποψης, εκείνος δεν είπε λέξη. Είχε το βλέμμα χαμηλωμένο και έδειχνε να νιώθει άβολα. Φαινόταν ότι του έλειπε η πατρίδα του. Άκουγε μόνο κορεάτικα τραγούδια. Πρέπει να είχαμε ακούσει μαζί τον εθνικό ύμνο της Βόρειας Κορέας τουλάχιστον 1000 φορές. Τα σαββατοκύριακα πηγαίναμε σε πάρτι, που είχαν και αλκοόλ. Δεν τον είδα ποτέ να πίνει, έστω μια γουλιά. Όπως δεν τον είδα να φλερτάρει κάποια γυναίκα. Μου αποκάλυψε ποιος είναι το 2000. Για να με πείσει, μου έδειξε μια φωτογραφία του ιδίου με τον πατέρα του. Μια μέρα απλά εξαφανίστηκε”.

Έχει δυο πτυχία -τα οποία ελέγχονται

Στα 15, ο πατέρας του τον πήρε από την ιδιωτική σχολή (στοίχιζε 20.000 ευρώ το χρόνο) και τον πήγε σε δημόσιο σχολείο που ήταν στην ίδια πόλη. Το κόμμα είπε πως “αυτό έγινε γιατί δεν περνούσε τα μαθήματα”. Ανεπίσημα, ο γιος του είχε… μπλέξει. Με τι; Με την αμερικανική κουλτούρα! Ο Jong-Il είχε βάλει ανθρώπους να τον προστατεύουν, κατά τη διαμονή του στην Ελβετία. Το παιδί ζούσε σε ένα τεράστιο διαμέρισμα, σε κεντρικό δρόμο της Guemligen.

“Είχε τα καλύτερα gadgets, πράγματα που λίγα παιδιά θα μπορούσαν να αποκτήσουν. Είχε τις καλύτερες τηλεοράσεις, DVD -παρακολουθούσαμε πολλές ταινίες με kung-fu και ειδικά με τον Jackie Chan τον οποίον λάτρευε. Είχε PlayStation, προσωπικό μάγειρα, προσωπικό οδηγό, σωματοφύλακες και προσωπικό δάσκαλο. Είναι περίεργο, αλλά ποτέ δεν μπήκα στο δωμάτιο του”.

Όταν ο Jong-Il κατάλαβε πως ο γιος του δεν θα διαπρέψει ποτέ ακαδημαϊκά (μεσολάβησε η ενημέρωση των καθηγητών, σύμφωνα με την οποία ήταν ο χειρότερος μαθητής της τάξης), τον πήγε άρον άρον πίσω στη Βόρειο Κορέα και τον έβαλε στην στρατιωτική ακαδημία της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το κόμμα, ο Jong-un έχει πτυχίο φυσικού -από το πανεπιστήμιο Kim Il-sung- και στρατιωτικού -από το Kim ll-sung Military University. Σωστά παρατήρησες: τα πανεπιστήμια έχουν το όνομα του παππού του, που έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ο ‘Αιώνιος πρόεδρος της Δημοκρατίας’. Ο Kim είναι ο μόνος στρατάρχης του κόσμου (και ενδεχομένως της ιστορίας), χωρίς στρατιωτική θητεία.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας του μιλάει γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά. Κράτα τα αγγλικά. Το 2004, όταν -μάλλον- ήταν 20 χρόνων προέκυψαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ακολουθούσε -μαζί με τον αδελφό του- τον πατέρα τους, στις επιθεωρήσεις του στρατού. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι ως ηγέτης, επιθεωρεί τα πάντα: από τα εργοστάσια παραγωγής γλυκών έως τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Το 2007 δημοσιεύματα τον ήθελαν να δουλεύει στον Οργανισμό Καθοδήγησης του Εργατικού Κόμματος. Η δουλειά του ήταν να διασφαλίζει πως οι μετέχοντες εναρμονίζονταν με το πώς συμπεριφέρεται και το πώς αποφασίζει ο ηγέτης της χώρας -δηλαδή, να εξυπηρετεί τον εαυτό του. Στο ίδιο τμήμα είχε ξεκινήσει την καριέρα του και ο πατέρας του, το 1964. Παράλληλα, απασχολήθηκε στο Γενικό Πολιτικό Γραφείο του στρατού. Οι έχοντες γνώση εξηγούν πως το χρησιμοποιούν οι ηγέτες της κυβέρνησης, για να ασκούν πολιτικό έλεγχο στο στρατό. Και οι δυο -ας πούμε- δουλειές του, είναι υπεύθυνες για την εποπτεία και την καταγραφή όσων κάνουν καθημερινά και αδιάλειπτα, οι υψηλά ιστάμενοι της χώρας.

Ο ανασχηματισμός που τον έκανε ηγέτη και οι πρώτες δοκιμές με πυραύλους

AP Photo/David Guttenfelder

Τον Αύγουστο του 2010, ο Kim Jong-il είχε επισκεφτεί την Κίνα, μαζί με τον Jonh-un. Δεν υπήρχε άνθρωπος που δεν ανέφερε το πόσο μοιάζουν -και πόσο δεν έμοιαζε ο γιος με το πώς ήταν μικρότερος.

Το 2011 εμφανίστηκε στα ψηφοδέλτια των εκλογών για τη Supreme People’s Assembly (Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση), το επίσημο κοινοβούλιο της Βορείου Κορέας. Δεν εξελέγη. Μπήκε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας. Στις 28/12, μετά την κηδεία του πατέρα του, ανέλαβε χρέη ‘ανώτατου ηγέτη’, μαζί και Πρώτου Γραμματέα των Εργατών, προέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Ανώτατου Διοικητή του Λαϊκού Στρατού της Κορέας.

Το 2012 διορίστηκε στρατάρχης, που είναι ο υψηλότερος στρατιωτικός βαθμός του έθνους. Είχε προηγηθεί ένας στρατιωτικός ανασχηματισμός, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε… απομακρυνθεί ο Ri Yong-ho -έως τότε στρατάρχης.

Στα 33 μπήκε στη λίστα με τους νεαρότερους σε ηλικία ηγέτες εθνών από καταβολής κόσμου (για την ιστορία, στη δεύτερη θέση αυτής της λίστας βρίσκεται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ανέλαβε όταν ήταν 23 χρόνων, ενώ ο πιο μικρός ήταν ο Hussein της Ιορδανίας, ο οποίος έγινε μονάρχης στα 16 έγινε) και βρέθηκε στο Νο46 της παγκόσμιας λίστας του Forbes, με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους.

Η πρώτη φορά που απευθύνθηκε στο λαό ο Jong-un ήταν στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Kim Ill-sung (15/4 του 2012). Μεταξύ αυτών που είπε ήταν πως “η ανωτερότητα στην στρατιωτική τεχνολογία δεν είναι μια μονοπώλιο των ιμπεριαλιστών”. Περιττό να σου πω ότι καταχειροκροτήθηκε – αυθόρμητα.

Λίγες ημέρες μετά διέταξε την εκτόξευση πυραύλου που -επισήμως- επρόκειτο να βάλει ένα δορυφόρο σε τροχιά. Η απόπειρα ήταν αποτυχημένη και θεωρήθηκε από πολλούς, ως απαγορευμένη δοκιμή μεγάλου βεληνεκούς τεχνολογικού πυραύλου. Ακολούθησε δεύτερη προσπάθεια, που ήταν επιτυχημένη, τον Δεκέμβριο του 2012. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ενημέρωσαν πως ήταν συγκεκαλυμμένη δοκιμή πυραύλου και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε -ομόφωνα- ψήφισμα, με το οποίο καταδίκαζε την ενέργεια και προειδοποιούσε για αυστηρότερη επιβολή κυρώσεων.

Ήθελε να κάνει τη δική του βιομηχανία θεάματος -δεν τον άφησαν Τον Ιούλιο εκείνου του έτους το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης ενημέρωσε πως ο ηγέτης είχε παντρευτεί την ‘συντρόφισσα Ri Sol’, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες, για σχέσεις του με pop stars. Σημείωσε πως είχε αναλάβει να διαλέξει τα μέλη γυναικείου συγκροτήματος και να τις μανατζάρει. Σε μια περίπτωση, η γυναίκα εξαφανίστηκε -δεν την είδαν ποτέ ξανά πουθενά- μετά το χωρισμό. Οι κακοήθεις επέμεναν πως την είχε ‘εξαφανίσει’ εκείνος, γιατί κρατούσε videos με ντοκουμέντα από τη σχέση τους.

Ο Ντένις Ρόντμαν, γνωστός φίλος του Jong-un ήταν αυτός που αποκάλυψε πως ο ηγέτης έχει μια κόρη. Μετά το γάμο του προσπάθησε να προωθήσει μια πιο χαλαρή εικόνα. Για να κερδίσει τη νεολαία, αποφάσισε να χαλαρώσει τους κανόνες που αφορούσαν την ένδυση των πολιτών -που φορούσαν μόνο ό,τι τους έλεγε η κυβέρνηση. Έδωσε την άδεια του, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να φορούν παντελόνια στη δουλειά.

Τον ενδιαφέρει τόσο ο χώρος του θεάματος, που είχε απαγάγει έναν γνωστό σκηνοθέτη (Shin Sang-ok) και την ηθοποιό σύζυγο του (Choi Un-hui), για να δημιουργήσει τη δική του βιομηχανία κινηματογράφου. Ο Shin ηχογράφησε τις συζητήσεις που είχαν και έγραψε βιβλίο που τον έκανε εκατομμυριούχο -όταν φυσικά, είχε γυρίσει στη Νότιο Κορέα.

Οι αναγνώστες του περιοδικού TIME τον ανέδειξαν ως ‘το πρόσωπο του 2012’, έπειτα από ψηφοφορία του κοινού στην οποία μετείχαν 5.6 εκατομμύρια αναγνώστες. Αργότερα, διαπιστώθηκε πως το αποτέλεσμα ήταν προϊόν ενεργειών hackers. Νωρίτερα, το σατιρικό περιοδικό The Onion τον είχε ανακηρύξει ως τον ‘πιο σέξι άνδρα εν ζωή’. Κινεζικά μέσα δεν κατάλαβαν πως επρόκειτο για αστείο και αναπαρήγαγαν την είδηση.

Τον Φεβρουάριο του 2013 επιδόθηκε σε τρίτη πυρηνική δοκιμή. Ήταν διπλάσιας ισχύος από εκείνη του 2009. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οδηγήθηκε στην επιβολή νέων κυρώσεων που άφησαν αδιάφορο τον ηγέτη, όπως φάνηκε από το γεγονός ότι ένα μήνα μετά απέσυρε τους Βορειοκορεάτες εργαζομένους από τη βιομηχανική ζώνη Κaesong. Ήταν το τελευταίο σύμβολο συνεργασίας της Κορέας, καθώς το διηύθυναν από κοινού ο Νότος με τον Βορρά. Η ειρήνη επανήλθε τον Σεπτέμβριο που ακολούθησε -έπειτα από πολλές διαπραγματεύσεις.

Έκανε νόμο το κούρεμα του και συνήθεια τις δοκιμές πυρηνικών όπλων

Το Δεκέμβριο του 2013 διέταξε τη σύλληψη και την εκτέλεση του θείου του, Chang Song-thaek, αντιπροέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Άμυνας, γιατί -όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ της χώρας- έκανε ενέργειες για την ανατροπή του καθεστώτος. Την Πρωτοχρονιά του 2014 τοποθετήθηκε ο ηγέτης, μιλώντας για “εξάλειψη βρομερής φατριάς”. Χαρακτήρισε το θείο του “κατάπτυστο ανθρώπινο απόβρασμα, χειρότερο από σκύλο, ο οποίος πρόδωσε τη βαθιά και τη θερμή πατρική αγάπη που του έδειξε το κόμμα και ο ηγέτης”. Τον πήγε στο στρατοδικείο που -προφανώς- τον καταδίκασε και διέταξε την άμεση εκτέλεση του.

Στις 9/3 του 2014 επανεξελέγη ως ‘Ανώτατος ηγέτης’, έπειτα από εκλογές, στις οποίες δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, φέρεται να διέταξε εκτέλεση με φλογοβόλο, ενός εκ των άμεσων συνεργατών του, που ήταν φίλα προσκείμενος σε άνθρωπο που τόλμησε να αντιπαρατεθεί μαζί του.

Επισήμως, ο αποθανών αποδήμησε όταν τον ‘βρήκε’ χειροβομβίδα. Τον Αύγουστο του 2015 η Ινδονησία του απένειμε τιμητική πλακέτα, για το έργο του σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης! Όταν κατακρίθηκε το έθνος γι’ αυτήν την απόφαση, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν πως “όσα ακούγονται για ενέργειες του Jong-un που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα (σ.σ. στις φυλακές βρίσκονται πάνω από 2000 πολιτικοί κρατούμενοι, οι οποίοι βασανίζονται), είναι προϊόν προπαγάνδας των Δυτικών”.

Τον Νοέμβριο του 2015 διέταξε να αποκτήσουν όλοι οι μαθητές της χώρας την κόμμωση του. Της είχε δώσει το όνομα ‘φιλοδοξία’. Από τον κανόνα εξαίρεσε τους ηθοποιούς. Ενημέρωσε και ότι στο εξής θα απαγορεύονταν τα ‘καπιταλιστικά’ στιλ στα μαλλιά.

Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε η δοκιμή βόμβας υδρογόνου, σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση. Ακολούθησε παγκόσμια κατακραυγή και ο φόβος ότι το κράτος έχει αποκτήσει μια πιο προηγμένη ικανότητα στα πυρηνικά από αυτή που μετέδιδαν έως τότε οι πληροφοριοδότες. Κάποιου μήνες πριν, αύξησε την υποχρεωτική θητεία στα 13 χρόνια, με το απολυτήριο να δίνεται στα 30 χρόνια. Ο στρατός της χώρας του είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος -σε όγκο- του πλανήτη. Έχει 1.1 εκατομμύρια ενεργά μέλη. Οι ‘ρεζέρβες’ φτάνουν τα 8.000.000.

Στις 19 Ιανουαρίου του 2016, το Korean Central News Agency ενημέρωσε τον πλανήτη πως μετά το φάρμακο για τον καρκίνο, το AIDS και τον ιό Εbola, η Βόρεια Κορέα δημιούργησε το πρώτο αλκοολούχο ποτό που δεν προκαλεί hangover. Είναι από καμένο ρύζι και ginseng και όπως εξήγησαν οι Pyongyang Times, έχει και θεραπευτικές ικανότητες. Σημείωσε πως ο ηγέτης δεν τρώει και δεν πίνει κάτι, πριν το δοκιμάσουν άλλοι.

Το 2016 είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, λόγω της ανακοίνωσης που ‘χε κάνει για επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου – που κανείς δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι ήταν αυτό που έλεγε.

To Φλεβάρη του 2017 έκανε αυτό που τα media της χώρας του ανέφεραν ως “εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς”. Εξυπακούεται πως ήταν παρών. Όπως και εξυπακούεται πως αντέδρασε όλη η διεθνής κοινότητα, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη.

Έχει τσακωθεί με όλους τους πιθανούς τρόπους με τον Donald Trump. Έχουν ανταλλάξει προσβολές και απειλές για την υποκίνηση πολέμου, ώσπου το Νοέμβρη του 2017 ο Πλανητάρχης τον κάλεσε να συζητήσουν επί του αφοπλισμού. Αξιωματούχοι είχαν απαντήσει πως “η Βόρειος Κορέα θα συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές, όσο η Νότιος Κορέα και οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις”. Ο Jong-un αποκάλεσε τον Trump “διεφθαρμένο και ηλίθιο”. Ο Trump ανταπέδωσε με το “η Βόρειος Κορέα είναι χορηγός της τρομοκρατίας”.

Στα τέλη του Νοέμβρη του 2017 έγινε εκτόξευση πυραύλου Hwasong-15, που έφτασε σε ύψος 2.800 μιλίων πριν καταλήξει στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας. Το State Department ενημέρωσε ότι ο πύραυλος είχε φτάσει ψηλότερα από κάθε άλλη εκτόξευση και πια η Βόρειος Κορέα μπορεί να επιτεθεί στο όποιο σημείο του πλανήτη. Έκλεισε το έτος με ψηφιακό πόλεμο κατά των ΗΠΑ.

Το άνοιγμα προς τον πλανήτη

AP Photo/Evan Vucci

Την Πρωτοχρονιά του 2018 o Jong-un είχε πει πως υπάρχει ανάγκη να μειωθεί η στρατιωτική ένταση στη χερσόνησο της Κορέας και πρότεινε να σταλεί κοινή αντιπροσωπεία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες -που έγιναν στη χώρα του. Υπήρξαν συναντήσεις των δυο πλευρών και κατέληξαν στην κοινή εκπροσώπηση. Για το καλό, πήγε στη Νότιο Κορέα η αδελφή του ηγέτη που έφαγε μαζί με τον Πρόεδρο Μοοn Jae-in και έδωσαν ελπίδες για ειρήνη. Μετά τους Ολυμπιακούς ο Jae-in ανταπέδωσε την επίσκεψη.

Μην τυχόν και πιστέψουν πως είχε ‘μαλακώσει’ γενικότερα, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ ο Jong-un είπε πως “έχω το κουμπί των πυρηνικών όπλων, πάντα στο τραπέζι μου”.

Την άνοιξη του ίδιου έτους ο Jong-un πήγε στην Κίνα -μετά της συζύγου του-, για πρώτη φορά από το 2011 όταν ανέλαβε χρέη ηγέτη. Τότε είπε πως στο μέλλον θα συναντηθεί και με τις ΗΠΑ. Αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2018, στη Σιγκαπούρη. Στην κοινή ανακοίνωση Τύπου έγραψαν πως δεσμεύτηκαν για να παρέχουν εγγυήσεις επί της ασφάλειας, ενώ ο Jong-un δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου της Κορέας -κάτι που δεν έγινε ποτέ, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για βαλλιστικούς πυραύλους με υγρά καύσιμα.

Τrump και Jong-un τα ξαναπείπαν και στο Φλεβάρη του 2019, στο Βιετνάμ. Χώρισαν και πάλι, ως φίλοι, με τον Jong-un να ξαναλέει πως στο εξής θα απέφευγε τις δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων. Η τρίτη συνάντηση των ηγετών έγινε στις 30.6 του 2019. Ήταν η πρώτη φορά που ο Trump πατούσε το πόδι του στη Βόρειο Κορέα.

Από τον Απρίλιο του 2019 ο Jong-un είχε απλώσει ‘δίχτυα’ και στη Ρωσία. Είχε πάει εκεί να συναντήσει τον Vladimir Putin, όταν είχαν ‘παγώσει’ οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ. Έφτασε στο Βλαδιβοστόκ με το τρένο που είχε χρησιμοποιήσει ο πατέρας του, όταν είχε συναντήσει τον Putin το 2002.

Aντιλαμβάνεσαι πως εξακολουθεί να κάνει ό,τι θέλει, έτσι; Σε αυτά που δεν έχει αλλάξει είναι το πολιτικό σύστημα των φυλακών του, που σύμφωνα με αναφορές τριών νομικών της International Bar Association και ενός επιζώντα του Auschwitz “οι κρατούμενοι υπομένουν συνθήκες μεγαλύτερης βαρβαρότητας από εκείνες της ναζιστικής Γερμανίας”.

Ποιοι είναι οι διάδοχοι

Jorge Silva/Pool Photo via AP, File

Αν διερωτάσαι τι θα γίνει με αυτό το κράτος (που διαθέτει πυρηνικά όπλα και για αυτό ασχολείται όλος ο πλανήτης μαζί του), σε περίπτωση που ‘φύγει’ ο Kim Jong-un, έχε υπ’ όψιν σου πως εδώ και καιρό τον συνόδευε παντού η αδελφή του Kim Yo-jong. Μάλιστα, πριν ένα μήνα εξέδωσε δική της ανακοίνωση (σοκ) με την οποία επιτέθηκε στον προεδρικό γραφείο της Νοτίου Κορέας, χαρακτηρίζοντας τα μέλη του ‘ηλίθια’.

“Τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει το δημόσιο πρόσωπο της Βορείου Κορέας, ως η εκπρόσωπος Τύπου του αδελφού της, η υπεύθυνη του staff και η σύμβουλος για τα θέματα εθνικής ασφαλείας”, δήλωσε αποστάτης της χώρας που σπουδάζει στις ΗΠΑ, “είναι η φυσική διάδοχος του ‘θρόνου’, καθώς το καθεστώς είναι περισσότερο δυναστεία παρά δημοκρατία”.

Το πατριαρχικό φρόνημα του έθνους είναι τόσο έντονο που ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο. Σε αυτήν την περίπτωση, ηγέτης θα γίνει ο Choe Ryong Hae, Νο2 της κυβέρνησης, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, διευθυντής του Γραφείου Οργάνωσης και Καθοδήγησης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Προεδρείου, της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Στρατού. Σε κούρασα; Μείνε στο ότι ο 69χρονος είναι γνωστός ως ‘ο άνθρωπος με τους πολλούς τίτλους’. Έχει περισσότερους από αυτούς που διάβασες. Εν τω μεταξύ, δεν θέλω να σε σοκάρω, αλλά ο πατέρας του δούλευε με τον πατέρα του Kim Jong-un. Ο ίδιος, στα νιάτα του (1997) είχε κατηγορηθεί για διαφθορά και είχε χάσει τη δουλειά του. Ήταν ο πιο τυχερός της ομάδας των ανθρώπων που αντιμετώπισαν τις ίδιες κατηγορίες, καθώς οι περισσότεροι εκτελέστηκαν. Έκανε το self-reflect (αγαπημένο trend της Ασίας -θα πεθάνω και δεν θα έχω μάθει το πώς αποδεικνύεις ότι έχει γίνει) και το 2009 άρχισε την πορεία που τον έκανε όσα είναι τα τελευταία επτά χρόνια.

AP Photo/Kim Kwang Hyon

Πριν σε αφήσω θα ήθελα να σου πω τι είχε κάνει ο πατέρας του νυν ηγέτη στον Choe Ryong Hae, όταν ήταν έφηβος. Σύμφωνα με τους Asian Times έμεναν στην ίδια -ελίτ- περιοχή της πρωτεύουσας, όταν ο Kim Jong-Il ήταν φοιτητής και λάτρης των πάρτι. Είχε διαπιστώσει πως ο Choe ήταν ντροπαλός. Του έκανε bullying, λέγοντας πως “δεν είσαι πραγματικός άνδρας”. Μια μέρα, οι μεγαλύτεροι της γειτονιάς επισκέφτηκαν το σπίτι του Choe με τις κοπέλες τους. Ο Kim διέταξε να δέσουν τον νεαρό και να του κατεβάσουν το παντελόνι, ενώ οι κοπέλες θα του έκαναν μασάζ. Όταν ανταποκρίθηκε ο οργανισμός του Choe του είπε “οκ είσαι ικανός. Είμαι χαρούμενος”. Έκτοτε έγινε μέρος της παρέας και είχε το παρατσούκλι Ryong Du (slang για τον αυνανισμό)

*Πηγές: bbc.com, telegraph.co.uk, globalsecurity.org, dailymail.co.uk,
businessinsider.com, therichest.com, msn.com, metro.co.uk