Hussein Malla / AP
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

Ουσίες και οινοπνεύματα: Οι περιορισμοί που έχουν οι οπαδοί που ταξίδεψαν στο Κατάρ

Όλα όσα ισχύουν στη χώρα που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ποιες ποινές προβλέπονται για κάθε παράβαση.

Το φετινό Μουντιάλ στο Κατάρ είναι πολύ πιο διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Γίνεται για πρώτη φορά εν μέσω χειμώνα, ενώ την ίδια ώρα οι καταγγελίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών εργατών στα έργα για τη δημιουργία των γηπέδων και του ανελεύθερου καθεστώτος στη χώρα δε λένε να σταματήσουν.

Παρά τις αντιδράσεις, ωστόσο, τα γήπεδα στο Μουντιάλ του Κατάρ δείχνουν να είναι γεμάτα από οπαδούς που ταξίδεψαν από κάθε μεριά του πλανήτη για να υποστηρίξουν τη χώρα τους.

Όλοι τους, όμως, οφείλουν να γνωρίζουν πως υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν όσο βρίσκονται στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ας δούμε αναλυτικά τις απαγορεύσεις:

Αλκοόλ

Από τη στιγμή της ανάθεσης του Μουντιάλ στο Κατάρ, πριν από 12 ολόκληρα χρόνια, το αλκοόλ ήταν ένα επίμαχο ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα, τόσο η πώληση όσο και η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται υπό αυστηρό έλεγχο και σε συγκεκριμένους χώρους. Που σημαίνει πως απαγορεύεται να πίνει κάποιος δημοσίως.

Συγκεκριμένα, οι παραβάτες μπορούν να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες ή πρόστιμο έως 824 δολάρια, σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης για τους ταξιδιώτες στο Κατάρ.

Τον Σεπτέμβριο η διοργανώτρια χώρα έλεγε ότι θα επιτρέπει στους φιλάθλους με εισιτήριο να αγοράζουν μπίρα με αλκοόλ στα γήπεδα, τρεις ώρες πριν τα ματς, αλλά όχι κατά τη διάρκεια αυτού. Δύο μέρες, ωστόσο, πριν από την πρεμιέρα, η FIFA ανακοίνωσε ότι δε θα πωλείται αλκοόλ στα οκτώ γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σεξ και φιλιά σε δημόσιους χώρους

Το σεξ εκτός γάμου είναι παράνομο στο Κατάρ και οι δημόσιες επιδείξεις τρυφερότητας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν σε σύλληψη. Επίσης, το σεξ ανάμεσα σε άντρες είναι, επίσης, παράνομο και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που φτάνει ακόμη και τα τρία έτη.

Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε μάλιστα ότι ακόμη και τον Σεπτέμβριο οι αστυνομικές αρχές της χώρας συνέλαβαν αυθαίρετα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ κακομεταχειρίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Ενδυματολογικός κώδικας 

Στο Κατάρ τέτοια εποχή η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Παρά τη ζέστη, όσοι επισκεφτούν το Κατάρ για το Μουντιάλ «πρέπει να δείξουν σεβασμό στην τοπική κουλτούρα, αποφεύγοντας τα υπερβολικά αποκαλυπτικά ρούχα δημοσίως», όπως αναφέρει ο οργανισμός Τουρισμού της χώρας. Επίσης, συνιστά τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες να καλύπτουν τα γόνατα και τους ώμους τους.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, έχει συστήσει στους οπαδούς «να μη φορούν σορτς ή αμάνικα μπλουζάκια όταν πηγαίνουν σε κυβερνητικά κτίρια, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή εμπορικά κέντρα».

Ουσίες 

Όπως αναφέρει το State Department, στο Κατάρ απαγορεύεται αυστηρά η κατοχή και χρήση μαριχουάνας, προϊόντων κάνναβης και ατμίσματος. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως υπάρχουν περιορισμοί και σε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως διεγερτικά, σκευάσματα για το άγχος και ισχυρά αναλγητικά.

Ελευθερία έκφρασης 

Το Κατάρ, σύμφωνα με την οργάνωση Freedom House, θεωρείται ένα από τα πιο ανελεύθερα κράτη στον κόσμο όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες. Πιο κάτω βρίσκεται η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Όπως αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία της χώρας, δεν υφίσταται καμία νομική εγγύηση για την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθεροτυπία στο Κατάρ.

Όποιος καταδικαστεί για «δυσφήμηση, βεβήλωση ή βλασφημία» κατά του ισλάμ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι και επτά έτη, σύμφωνα με το State Department. Επίσης, είναι παράνομη η δημόσια λατρεία μη ισλαμικών θρησκειών και ο αθεϊσμός.