Eurokinissi
LIFE

Φωτιά στην Πεντέλη: Πώς μπορείς να βοηθήσεις

Χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες για φιλοξενία, σίτιση και φροντίδα πληγέντων ανθρώπων και ζώων.

Ένα ακόμα καλοκαίρι που ζούμε μία από τα ίδια. Η Αττική καίγεται. Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της 19ης Ιουλίου στην Πεντέλη μαίνεται για δεύτερη ημέρα με το πύρινο μέτωπο να επικεντρώνεται σε Παλλήνη, Διώνη, Ανθούσα, Γέρακα και Ντράφι.

Μεγάλες εκτάσεις πράσινου έχουν καεί και μαζί η πανίδα των περιοχών, καθώς και πολλά σπίτια και αυτοκίνητα, με τους κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί ήδη από χθες από τις κατοικίες τους και να έχουν ανάγκη σε τρόφιμα και νερό. Παρομοίως και τα πυροσβεστικά σώματα που δρουν στο μέτωπο.

Σε περίπτωση που θέλεις να βοηθήσεις, φτιάξαμε μία λίστα με χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες και για τη φροντίδα των πυρόπληκτων ζώων. 

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φιλοξενία για τους πληγέντες

 • O oallosanthropοs συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης σε Μ. Αλεξάνδρου 109, Κεραμεικός – ΚΑΠΗ Γέρακα, Εθνικής Αντιστάσεως 44 – Μεσογείων 419 και Υψηλάντου – στο καφέ MyCin στο εμπορικό της Παλλήνης – στην Ανδρέα Παπανδρέου 28, Χαλάνδρι. Επίσης, μαγειρεύει για 1.000 ανθρώπους (πυροσβέστες, εθελοντές και πυρόπληκτους) στην
  Εθνικής Αντιστάσεως 44 στον Γέρακα.
 • Τρόφιμα και νερά συγκεντρώνονται στο Στέκι της Αναξαγόρα (Αναξαγόρα 21, Αγία Παρασκευή) και στην Πλατεία Τσάκου στην Αγία Παρασκευή. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942202989, 6947079305.
 • Ο Δήμος Βριλησσίων διαθέτει για φιλοξενία την αίθουσα του Πολυχώρου στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης.
 • Στην πλατφόρμα filoksenies.gr, οι πυρόπληκτοι μπορούν να βρουν οικίες και κτίρια που είναι διαθέσιμα για φιλοξενία, αλλά και οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πληγέντες να συμπληρώσουν την αντίστοιχη φόρμα. 

 • Ο χώρος στάθμευσης του Praktiker Ανθούσας, καθώς και του Smart Park στο Πικέρμι αποτελούν σημεία συγκέντρωσης και βοήθειας για τους ανθρώπους που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. 
 • Στην οδό Πολυβίου Δημητρακοπούλου 18 στα Άνω Πατήσια συγκεντρώνονται καθημερινά (10.00-21.00) τρόφιμα, νερά, χυμοί, γάζες, κρέμες για εγκαύματα, φυσιολογικοί οροί.
 • Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, μη κυβερνητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής ένταξης, της ψυχικής υγείας και της αποϊδρυματοποίησης, καλεί τους πληγέντες που αναζητούν βοήθεια να καλέσουν στα τηλέφωνα 6934717867 και 2130268346 και στην 24ωρη γραμμή ψυχολογικής στήριξης 10306.
 • Tα ασθενοφόρα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) βρίσκονται στο Δημαρχείο της Πεντέλης. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης 1110.

Οι εκκλήσεις βοηθείας από φιλοζωικές και φιλόζωους

 • «Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα. Κάθε ζωή έχει αξία» ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή της ανακοίνωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε, λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα, καλέστε μας στο 2131364935».
 • Το Dog’s Voice έχει στήσει μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για ζώα συντροφιάς με την ίδια μεθοδολογία που ακολούθησε στο Μάτι το 2018 και πέρυσι στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, καθώς αναμένεται να βρεθούν εκατοντάδες ζώα σε ανάγκη για πρώτες βοήθειες και φιλοξενίες. Σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας), δημιούργησε δύο κτηνιατρικούς σταθμούς στη Vet Clinic (Μιλτιάδου 27, Παλλήνη) και στο Αστήρ Λατό στο Γαλάτσι, όπου γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων και από εκεί μεταφέρονται σε φιλοξενίες ή επανενώνονται με ιδιοκτήτες που τα ψάχνουν. Συγκεκριμένα, στο Λατό υπάρχει ανάγκη από: εθελοντές με laptops, σκίαστρα, λουριά, περιλαίμια, αντισηπτικά.
 • Μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, το zoosos.gr ενημερώνει διαρκώς για ό,τι νεότερο αφορά την περισυλλογή, περίθαλψη και διαμονή των πυρόπληκτων ζώων.
 • Στο κτηνιατρείο Vets4Life προσκομίζονται μόνο τα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά ζώων που φέρουν εγκαύματα ή τραύματα. 
 • Το Stray.gr – Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Official) συντονίζει με δίκη του ομάδα την περισυλλογή και έχει βγάλει έκκληση για εθελοντές και συγκέντρωση τους στο vets4life στο Πικέρμι.