Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Φωτογραφίες από την ισχυρή πυρκαγιά στην Πεντέλη

Ένας από τους δύο μεγάλους πνεύμονες της Αθήνας καίγεται για ακόμη μία χρόνια. Οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι δίνουν τα πάντα για να σωθούν άνθρωποι, ζώα και περιουσίες.

Για δεύτερη μέρα συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά στην Πεντέλη, η οποία μέχρι στιγμής έχει κατακάψει εκατοντάδες στρέμματα και αρκετά σπίτια. Όλο το βράδυ τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να περιορίσουν το μένος της φωτιάς με κάθε μέσο. Στη μάχη της πυρόσβεσης, μάλιστα, έχουν ριχτεί και αρκετοί εθελοντές πυροσβέστες.

Οι εικόνες από τις δυνατές φλόγες της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, οι οποίες έγιναν αντιληπτές ακόμη και από το κέντρο της Αθήνας, και τους πυροσβέστες που πάλευαν για να μην καούν σπίτια κατοίκων, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει πλήξει τους οικισμούς Ανθούσα, Ντράφι και Πεντέλη, ενώ κινδύνεψαν επίσης η Παλλήνη, ο Γέρακας και τα Βριλήσσια. Όλες οι γύρω περιοχές κηρυχθήκαν σε έκτακτη ανάγκη, ενώ στους κατοίκους που ζουν μόνιμα εκεί στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έγινε με το πρώτο φως της ημέρας, έχουν καεί δεκάδες σπίτια, ενώ μερικά σώθηκαν την τελευταία στιγμή. Ένας, μάλιστα, από τους ιδιοκτήτες, που είδε το σπίτι του να περικυκλώνεται από τις φλόγες και να καίγεται για τρίτη φορά, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του σε ηλικία 80 ετών, χρησιμοποιώντας περίστροφο.

Κατά τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας, η φωτιά ξεκίνησε στους πρόποδες του νότιου και ανατολικού τμήματος της Πεντέλης και, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν όλη τη χθεσινή μέρα και νύχτα στην περιοχή, επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος του βουνού.

Το Ντράφι, μία από τις περιοχές που βρίσκεται στο κέντρο του πύρινου κυκλώνα, δεν είναι η πρώτη φορά που πλήττεται από πυρκαγιά, καθώς κάτι ανάλογο συνέβη το 1995, το 1998 και το 2009. Οι ντόπιοι ρίχνουν τις ευθύνες στις δημοτικές αρχές, οι οποίες, κατά τους ίδιους, δεν μερίμνησαν προκειμένου να φέρουν εις πέρας το έργο των αποψιλώσεων. Από την άλλη, οι υπηρεσίες της δήμου διαμαρτύρονται πως ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει στην περιοχή, ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Φωτογραφίες από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

πυρκαγιά Πεντέλη Θανάσης Σταυράκης / AP

πυρκαγιά Πεντέλη Θανάσης Σταυράκης / AP

πυρκαγιά Πεντέλη Θανάσης Σταυράκης / AP

πυρκαγιά Πεντέλη Δημήτρης Καπάνταης / SOOC

πυρκαγιά Πεντέλη Βασίλης Ρεμπάπης / Eurokinissi

πυρκαγιά Πεντέλη Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

πυρκαγιά Πεντέλη Βασίλης Ρεμπάπης / Eurokinissi

 

πυρκαγιά Πεντέλη Δημήτρης Καπάνταης / SOOC

πυρκαγιά Πεντέλη Θανάσης Σταυράκης / AP

πυρκαγιές Πεντέλη Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi

 

Πυρκαγιά Πεντέλη Θανάσης Σταυράκης / AP

Πυρκαγιά Πεντέλη Τατιάνα Μπόλαρη / AP

Πυρκαγιά Πεντέλη Θανάσης Σταυράκης / AP