theyoginitigress/Instagram
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Φωτογραφίες από το Burning Man που επέστρεψε μετά από δύο χρόνια

Μετά από δύο χρόνια σιωπής λόγω της πανδημίας, το πιο γυμνό φεστιβάλ του κόσμου διοργανώθηκε ξανά στην έρημο Black Rock με το πολύχρωμο παζλ των επισκεπτών του να καίγεται όμορφα και αισθησιακά.

Για σένα, για μένα, για τους περισσότερους, οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και οι πρώτες του Σεπτεμβρίου είναι μερικές από τις πιο δύσκολες του έτους. Ημέρες προσαρμογής στην καθημερινότητα, μελαγχολίας για τις διακοπές που τελείωσαν και στρες για όσα έπονται. 

Για κάποιους άλλους βέβαια είναι οι πιο ξέφρενες ημέρες της χρονιάς, με μπόλικη μουσική, τέχνη, πάρτι, ερωτισμό, γυμνό, σεξ και γενικότερη ασυδοσία. Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι και πού συμβαίνουν όλα όσα τρελά περιγράψαμε; 

Στην καυτή σκηνή του Burning Man, που εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες, οι συμμετέχοντές του καίγονται όμορφα και αισθησιακά στην έρημο της Νεβάδα.

Εκεί, που για μία ολόκληρη εβδομάδα χτίζεται ουσιαστικά μία ουτοπία, η Black Rock City, μία «προσωρινή μητρόπολη» γνωστή επίσης ως “playa”, όπως την αποκαλούν οι διοργανωτές, με τα πανύψηλα γλυπτά να θυμίζουν το δυστοπικό σύμπαν του Mad Max.

Το εντυπωσιακό είναι ότι με το που ρίχνει αυλαία η διοργάνωση και καίγεται πανηγυρικά το σήμα κατατεθέν της, το τεράστιο ξύλινο ανδρείκελο, η πόλη εξαφανίζεται.

Πίσω δε μένει το παραμικρό σκουπίδι.

Η γυμνή γιορτή της ελεύθερης έκφρασης

Το Burning Man δεν είναι ένα rave ή electro πάρτι, ούτε ένα χίπικο όργιο, αν και εμπεριέχει και τα δύο αυτά στοιχεία σε γενναίες δόσεις. Είναι ένα φεστιβάλ που γιορτάζει την ελευθερία της έκφρασης, από την τέχνη μέχρι τη μόδα και τη σεξουαλικότητα, με installations, perfomances, dj sets, σεμινάρια, εργαστήρια, πάρτι και την περίφημη σκηνή των οργίων. 

Το The Orgy Dome είναι ένας κλειστός, κλιματιζόμενος χώρος, όπου οι επισκέπτες μπορούν πρώτον, να ξεφύγουν από τη σκόνη και τη ζέστη της ερήμου Black Rock (τα προϊστορικά χρόνια ήταν λίμνη) και δεύτερον, να μυηθούν στον ελεύθερο έρωτα του Burning Man χωρίς αναστολές.

Στο Burning Man δεν είναι μόνο όλοι ελεύθεροι, αλλά και ίσοι.

«Εδώ, κανείς δεν είναι διάσημος ή άσημος, όλοι είμαστε ίσοι», υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, που κάθε χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον κοινών θνητών, αλλά και celebrities, influencers, entrepreneurs, ακόμα και την ελίτ της Silicon Valley.

Το Burning Man 2022 εν μέσω υγειονομικής κρίσης

Το Burning Man ξεκίνησε από μια ομάδα καλλιτεχνών από το Σαν Φρανσίσκο το 1986 και το 1991 μεταφέρθηκε στην έρημο της Νεβάδα, όπου πραγματοποιείται αδιαλείπτως κάθε χρόνο. Μέχρι που ήρθε ο κορονοϊός.

Το τελευταίο επίσημο Burning Man πραγματοποιήθηκε το 2019 και προσέλκυσε περίπου 80.000 άτομα. Φέτος, μετά από δύο χρόνια απουσίας, έγινε το μεγάλο comeback (να σημειωθεί ότι το 2021 διοργανώθηκε μια ανεπίσημη, κλειστή εκδοχή του με περίπου 20.000 συμμετέχοντες, λόγω της πανδημίας).

Τα απόκοσμα, ημίγυμνα κορίτσια του έκλεψαν και πάλι την παράσταση, ακόμα και από τα γιγαντιαία, εξωγήινα installations.

Από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου, η Black Rock City στήθηκε ξανά με την Covid-19 και την ευλογιά των πιθήκων ωστόσο να απειλούν την εύρυθμη λειτουργία του φεστιβάλ και τους διοργανωτές να προσφέρουν μέχρι και συμβουλές για το πώς να παραμείνει κανείς υγιής και να σέβεται τον προσωπικό χώρο των υπολοίπων.

 

«Η συναίνεση είναι βασίλισσα και δεν πρέπει να αφορά μόνο το σεξ», τονίζεται στην ιστοσελίδα.

«Ζητήστε άδεια πριν δώσετε μια αγκαλιά ή αγγίξετε κάποιον άλλο, είτε τον γνωρίζετε είτε όχι. Σεβαστείτε το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν περισσότερο χώρο από τον συνηθισμένο φέτος».