ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
SPONSORED

Gaming PC: Στησ’ το βήμα-βήμα

Σε ό,τι αφορά το gaming PC, το rig που θα σου χαρίσει αμέτρητες, αξέχαστες εμπειρίες gameplay ενώ απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου video games, ένα είναι το βέβαιο: όπως και η μπριζόλα, θέλει χέρι…

Τι εννοούμε με το παραπάνω; Ότι αν θες πράγματι το gaming PC σου να καλύπτει στο έπακρο τα «θέλω» και τις απαιτήσεις σου, πρέπει να το στήσεις μεθοδικά, ξεκινώντας από τα βασικά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ακόμα και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Επειδή όμως αναγνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή ενδεχομένως να προκαλεί δέος σε κάποιον που βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος μαζί της, έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις, έτσι ώστε το νέο σου σύστημα να «πετάει» ακόμα και στα πιο απαιτητικά video games.

1. Θέσε budget

UNSPLASH

Τα gaming PC μπορούν να ξεφύγουν πάρα πολύ εύκολα σε ό,τι αφορά τις τιμές.Οι gamers άλλωστε είναι γνωστό ότι μπρος στις επιδόσεις και τα frames per second, δε διστάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εσύ όμως δε θα κάνεις το ίδιο λάθος. Πριν από οτιδήποτε άλλο λοιπόν, θέσε το budget σου, το ποσό δηλαδή που θα ξοδέψεις για το νέο σου PC. Tip 1: δεν λέμε «μέγιστο ποσό» διότι πολύ απλά είναι σίγουρο ότι θα το εξαντλήσεις. Tip 2: Άφησε ένα περιθώριο της τάξης του 10% για τυχόν υπέρβαση του προϋπολογισμού σου σε περίπτωση που κρίνεις πως αξίζει τον κόπο.

2. Αποφάσισε για κουτί και ψύξη

First things first. Δες τι κουτί θα στεγάσει το νέο σου rig. Βασική προϋπόθεση να χωρά εκεί που θα το τοποθετήσεις. Προτίμησε κάτι ευμέγεθες ώστε να υπάρχει καλή ροή αέρα στο εσωτερικό του. Τα στρυμωγμένα υποσυστήματα και καλώδια ανεβάζουν τη θερμοκρασία και κατ’ επέκταση επηρεάζουν αρνητικά και τις επιδόσεις και το προσδόκιμο ζωής του υπολογιστή. Φρόντισε ώστε το κουτί να παίρνει τουλάχιστον τρεις μεγάλους (140 χιλ. και άνω) ανεμιστήρες ώστε να πετύχεις επαρκή ψύξη με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα θορύβου. Ο φωτισμός είναι καθαρά στη διακριτική σου ευχέρεια και αν θες τη γνώμη μας συγκαταλέγεται στα «nice to have».

3. Συνέχισε με μητρική και επεξεργαστή

Η μητρική κάρτα (motherboard ντε!) είναι ίσως το βασικότερο υποσύστημα του υπολογιστή σου αφού πάνω σ’ αυτή έρχονται να «κουμπώσουν» όλα τα άλλα. Ακόμα κι αν δεν επιλέξεις τον ισχυρότερο επεξεργαστή που προσφέρεται (δεν υπάρχει άλλωστε λόγος), φρόντισε η κάρτα σου να είναι socket και chipset που θα σου επιτρέψουν να τον αναβαθμίσεις χωρίς περιορισμούς όταν έρθει η ώρα. Οι επαρκείς θύρες SATA και PCIe καθώς και η ικανοποιητική μέγιστη ποσότητα RAM υψηλού χρονισμού είναι επίσης «must». Όσο για τον επεξεργαστή, μία μέση επιλογή (Core i5) τελευταίας γενιάς από πλευράς Intel θα σε καλύψει. Αν πας στο στρατόπεδο της AMD, μπορείς να κοιτάξεις και τις high-end προτάσεις.

4. Δίσκος-RAM

Στον δίσκο δεν θα πας για τίποτε άλλο πέραν από SSD κι αυτό στη… χειρότερη περίπτωση. Το ακριβές μοντέλο ή ορθότερα η ακριβής τεχνολογία του εξαρτάται από τις αντοχές της μητρικής σου, ωστόσο οι ταχύτεροι όλων μακράν των υπολοίπων είναι οι NVMe M.2 SSD και μάλιστα οι 4ης γενιάς (Gen 4). Να στο κάνουμε λιανά: ένας NVMe M.2 SSD Gen 4 προσφέρει ταχύτητες ανάγνωσης 5 GB/s. Αντίστοιχα, ένας Gen 3 είναι στα 3,3 GB/s ενώ ένας απλός SATA SSD στα 500 MB/s! Όσο για τη RAM τα πράγματα είναι απλά: όσο περισσότερη και πιο γρήγορη, τόσο το καλύτερο. Προτίμησε ένα σετ (δύο ίδια DIMM δηλαδή) με τουλάχιστον 16 GB.

5. Η ώρα της κάρτας γραφικών

Και πάμε στον απόλυτο… σταρ του gaming συστήματός σου, την κάρτα γραφικών. Σε προετοιμάζουμε από τώρα: εδώ θα πάει και η μερίδα του λέοντος του budget σου. Απλά απόφυγε τις υπερβολές. Μία κορυφαία κάρτα θα περιοριστεί από ένα μέτριο σύστημα, με αποτέλεσμα σημαντικό μερίδιο από τις δυνατότητές της να πηγαίνει ανεκμετάλλευτο. Για light καταστάσεις μείνε κάτω από τα €500, για κάτι mid-range κοιτάς μεταξύ €500-1000 κι αν δεις ότι σε παίρνει για κάτι ακόμα καλύτερο το ταβάνι είναι στον ουρανό! Μην ξεχνάς να ενημερώνεις τακτικά drivers και firmware (το συνοδευτικό λογισμικό θα σε βοηθήσει) ώστε να απολαμβάνεις πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

6. Τα… υπόλοιπα

Τα βασικά είναι όλα εδώ. Αυτά που μένουν για το σύστημά σου είναι οι τελευταίες πινελιές. Εξασφάλισε ότι τα πάντα στο εσωτερικό του είναι συμμαζεμένα και παστρικά. Όταν το παραλάβεις ή το στήσεις, τοποθέτησέ το σε χώρο που «αναπνέει» και υπάρχει επαρκής ροή αέρα για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Αν είσαι τύπος που αρέσκεται στο retro gaming, ίσως ένα DVD drive να σου φανεί χρήσιμο -το κόστος του είναι αστείο και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Μην αμελήσεις, τέλος, τις ασύρματες τεχνολογίες (Bluetooth, Wi-Fi) αφού θα σου λύσουν τα χέρια γλιτώνοντάς σε από τον βραχνά των καλωδίων.

Με γεια!