Getty Images
GEORGE FLOYD

Φωνάζουμε δυνατά για τον George Floyd, να φωνάξουμε και για τη Breonna Taylor

Η νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε από αστυνομικούς μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Χτες θα γιόρταζε τα 27ά της γενέθλια.

Update 24.09.2020: Σύμφωνα με απόφαση του ορκωτού δικαστηρίου του Kentucky, δεν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον του πρώην αστυνομικού Brett Hankison για τη δολοφονία της Breonna Taylor για την οποία θα διαβάσεις παρακάτω, αλλά για τους πυροβολισμούς του σε γειτονικά της διαμερίσματα. Οι δύο άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεσή της, Jonathan Mattingly και Myles Cosgrove, δεν θα αντιμετωπίσουν καμία κατηγορία, αφού το δικαστήριο αποφάσισε ότι η δράση τους ήταν δικαιολογημένη λόγω άμυνας. Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν διαμαρτυρίες στις περισσότερες μητροπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν στη διάρκεια των διαμαρτυριών στο Louisville του Kentucky, την πόλη της Breonna.

Η μητέρα της Breonna Taylor ανησυχούσε. Η 26χρονη κόρη της ήταν διασώστρια του ΕΚΑΒ και είχε σκοπό να γίνει νοσοκόμα. Η μαμά της, Tamika, της έλεγε διαρκώς να πλένει καλά τα χέρια της. Φοβόταν ότι θα κολλήσει κορονοϊό.

Παρότι ο κορονοϊός έχει πλήξει δυσανάλογα τη μαύρη κοινότητα της Αμερικής – το γεγονός ότι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ασφάλεια ζωής αλλά είναι πιθανότερο να ζουν σε πιο στριμωγμένα διαμερίσματα με περισσότερα άτομα έχει άμεση με αυτό – η κόρη της δεν θα έφευγε από τον ιό. Η κόρη της πυροβολήθηκε από την αστυνομία μέσα στο ίδιο της το σπίτι στο Louisville του Kentucky, στις 13 Μαρτίου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, σε μία έφοδο που δεν χρειαζόταν να γίνει αιματηρή. Η Taylor θα γιόρταζε χθες τα 27ά της γενέθλια και οι υποστηρικτές του κινήματος Black Lives Matter χρησιμοποιήσαν το #BirthdayForBreonna για να ενισχύσουν τη δημοσιότητα του θανάτου της και όχι μόνο. Όπως και το συγγενικό #SayHerName, οι δράσεις στα γενέθλια της Breonna έγιναν για να μην ξεχαστεί το όνομά της, όπως συμβαίνει συχνά με τις μαύρες γυναίκες που πέφτουν θύματα αστυνομικής βίας.

Δες τους διαδηλωτές να της εύχονται χαρούμενα γενέθλια:

Υπάρχει επίσης μία λίστα από 10 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να την τιμήσεις – ανάμεσά τους η υπογραφή ενός αιτήματος για δικαιοσύνη ή/και κάποια εισφορά στο GoFundMe της οικογένειάς της.

H πιο αναπάντεχη δράση όμως που έγινε viral, ήταν η αποστολή ευχετήριων καρτών στη γενική εισαγγελεία του Kentucky και στον δήμαρχο του Louisville, δίνοντας το μήνυμα ότι οι αστυνομικοί που σκότωσαν τη Breonna πρέπει να λογοδοτήσουν.

Τι συνέβη στη Breonna Taylor

breonna taylor AP Images

Σύμφωνα με το USA Today, τη νύχτα της 13ης Μαρτίου η αστυνομία του Louisville είχε ένταλμα για να μπει στο διαμέρισμα της Taylor, επειδή πίστευαν ότι ένας ύποπτος μιας έρευνας ναρκωτικών αποθήκευε ναρκωτικά ή χρήματα ή λάμβανε δέματα στο σπίτι της.

Η οικογένειά της όμως, σε μήνυση που έκαναν στις 27 Απριλίου ισχυριζόμενοι ότι έγινε χρήση υπέρμετρης βίας από αστυνομικούς που λειτούργησαν με κατάφωρη αμέλεια, αναφέρεται ότι ο άντρας που έψαχναν οι αρχές, ο Jamarcus Glover, δεν έμενε στην πολυκατοικία και είχε ήδη συλληφθεί όταν έφτασαν οι αστυνομικοί. Η Taylor είχε σχέση με τον Glover δύο χρόνια πριν σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων της οικογένειας, αλλά δεν διατηρούσε πια φιλία μαζί του.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι χτύπησε την πόρτα πρώτα, ωστόσο πολλαπλοί γείτονες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί ούτε χτύπησαν, ούτε δήλωσαν ποιοι ήταν προτού μπουν στο διαμέρισμα. Αποκαλύφθηκε δε αργότερα, πως ο δικαστής είχε υπογράψει ένα no-knock ένταλμα για την αστυνομία, επιτρέποντας δηλαδή την είσοδό τους στο σπίτι χωρίς κάποια προειδοποίηση της άφιξής τους. Οι αστυνομικοί δεν φορούσαν κάμερες κιόλας, γιατί δεν είναι υποχρεωτικό για το συγκεκριμένο σώμα.

Ο σύντροφος της Taylor, Kenneth Walker, ισχυρίζεται ότι ξύπνησε απότομα και πίστεψε ότι κάποιος προσπαθούσε να τους ληστέψει, οπότε πυροβόλησε μία φορά και η σφαίρα του βρήκε το πόδι ενός αστυνομικού. Η αστυνομία απάντησε με είκοσι γύρους. Η Taylor πυροβολήθηκε οκτώ φορές και πέθανε επιτόπου. Ο Walker συνελήφθη και κατηγορήθηκε με απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού. Ναρκωτικά δεν βρέθηκαν στο σπίτι, ενώ κανείς από το ζευγάρι δεν είχε παράνομο ιστορικό.

Στο μεταξύ, ένας εκ των αστυνομικών που έκανε έφοδο στο διαμέρισμα της Taylor, ο Brett Hankinson, αντιμετώπιζε ήδη μια μήνυση σε εξέλιξη από τον Αφροαμερικανό Kendrick Wilson, με την κατηγορία ότι τον είχε συλλάβει αναίτια τρεις φορές μέσα σε δύο χρόνια και είχε φυτέψει πάνω του ναρκωτικά.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, ο Walker απάντησε: «Ακούστηκε ένας δυνατός κρότος στην πόρτα, αλλά κανείς δεν είπε ότι ήταν αστυνομία. [Η Taylor] ρώτησε πολλές φορές πολύ δυνατά ‘Ποιος είναι;’, αλλά κανείς δεν απάντησε ή κάτι τέτοιο. Αν είχα ακούσει ‘Αστυνομία’ στην πόρτα, θα είχε αλλάξει η κατάσταση. Δεν είχαμε τίποτα να φοβηθούμε. Θα ανοίγαμε την πόρτα, θα λέγαμε ‘Τι πρόβλημα υπάρχει, τι συμβαίνει;’. Ο μόνος λόγος που είχα το όπλο ήταν επειδή δεν ήξερα ποιος ήταν, αν το ξέραμε δεν είχε συμβεί τίποτα από όλο αυτό».

#SayHerName

breonna taylor AP Images

Παρότι το FBI έχει ανοίξει έρευνα για τον θάνατο της Taylor, η κινητικότητα γύρω από την υπόθεση ως τώρα είναι ελάχιστη. Όσο η Αμερική θρηνεί τον George Floyd, τον άνδρα που βρήκε παράλογο θάνατο κάτω από το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού προκαλώντας κύματα διαμαρτυριών εντός και εκτός Αμερικής, τον Ahmaud Arbery που δολοφονήθηκε από δύο λευκούς όσο έκανε jogging, και τους αμέτρητους μαύρους πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στα χέρια της αστυνομίας ή σε ρατσιστικά επεισόδια, η Breonna Taylor δεν πρέπει να ξεχαστεί.

«Σκοτώνουν τις αδερφές μας όπως ακριβώς σκοτώνουν τους αδερφούς μας», είπε στη Washington Post ο δικηγόρος της οικογένειας, Benjamin Crump, που έχει αναλάβει και την υπόθεση του Arbery, «αλλά για κάποιο λόγο, δεν έχουμε δώσει στις αδερφές μας την ίδια προσοχή που έχουμε δώσει στον Trayvon Martin, τον Michael Brown, τον Stephon Clark, τον Terence Crutcher, τον Alton Sterling, τον Philando Castile, τον Eric Garner, τον Laquan McDonald. Πρέπει να γνωρίζουν το όνομα της Breonna και όλοι όσοι λένε τα υπόλοιπα ονόματα, γιατί ήταν μέσα στο σπίτι της, χωρίς να κάνει τίποτα κακό».

Το #SayHerName δημιουργήθηκε το 2015, όταν το χρησιμοποίησαν ακτιβιστές για να δώσουν δημοσιότητα στους θανάτους μαύρων γυναικών στα χέρια της αστυνομίας όπως η Gabriella Nevarez, η Michelle Cusseaux, και η Alexia Christian. Μεγαλύτερη κάλυψη είχε λάβει ο θάνατος της Sandra Bland στη φυλακή, αφού συνελήφθη στον δρόμο από αστυνομικούς που ήρθαν σε αντιπαράθεση μαζί της μέσα και έξω από το αμάξι της. Ως επίσημη αιτία θανάτου ανακοινώθηκε η αυτοκτονία, ωστόσο η οικογένεια της Bland και οι χιλιάδες διαμαρτυρόμενων την αμφισβητούν μέχρι και σήμερα.

Και τώρα, τι;

Η οικογένεια της Taylor ζητά ανταποδοτικές και κυρωτικές αποζημιώσεις, όπως και την κάλυψη των νομικών εξόδων της για δίκη με ενόρκους. Καλούν, επίσης, για την απόλυση των αστυνομικών που έλαβαν μέρος στο περιστατικό και που τώρα βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια.

Στις 12 Μαΐου, ο δήμαρχος του Louisville, Greg Fischer, μίλησε επιτέλους δημόσια για την Taylor, γράφοντας ότι η υπόθεση είναι υπό έρευνα.

Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε κανέναν από τους τρεις αστυνομικούς.

Το αρχικό άρθρο είχε δημοσιευτεί στις 6 Ιουνίου 2020.