Shutterstock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξέχνα το ghosting, το wokefishing είναι το νέο trend στα dating apps

Μετά το ghosting, το catfishing και όλα τα -ing των dating apps, τώρα έρχεται το wokefishing ως νέα, πιο περίπλοκη μέθοδος εξαπάτησης.

Κι όμως υπάρχουν και χειρότερα. Μετά το ghosting, μετά ακόμα και από το catfishing όπου χρήστες των dating apps σε εξαπατούν διαμορφώνοντας μία διαφορετική online ταυτότητα, τώρα προκύπτει και το wokefishing.

Ο όρος wokefishing χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τη Serena Smith του αμερικανικού Vice και περιγράφει το άτομο που προσποιείται ότι έχει πιο προοδευτικές ιδέες από αυτές που έχει πραγματικά. Επειδή δεν αρκούσε δηλαδή ότι κάποιος στο ίντερνετ μπορεί να λέει ψέματα για το ποιος είναι, τώρα μπορεί να λέει ψέματα για αυτά που πιστεύει. Τις πολιτικές του ιδέες, τις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή για παράδειγμα, τη γνώμη του γενικότερα για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης που κινούνται συνεχώς στη δημόσια συζήτηση και το οικοσύστημα των social media.

«Το wokefishing συμβαίνει όταν ένα άτομο αρχίζει να κάνει γενικές ερωτήσεις σε σχέση με προοδευτικούς σκοπούς σε μια προσπάθεια να καταλάβει τον βαθμό ενδιαφέροντος του ατόμου με το οποίο συνομιλεί», εξηγεί στο Health η ψυχίατρος Gayani DeSilva, «και μετά δίνει τις αντίστοιχες απαντήσεις».

Μπορεί να είναι χειρότερο από το catfishing κιόλας σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και θεραπεύτρια Danielle Forshee. «Στο φάσμα του ψέματος, το wokefishing μοιάζει όντως να βρίσκεται στο πιο σοβαρό άκρο. Γίνεται συνήθως επίτηδες για να εξαπατήσεις κάποιον που θα πιστέψει ότι μοιράζεστε τις ίδιες ουσιαστικές αξίες».

Όπως είχε γράψει σε πρώτη φάση τότε η Smith στο άρθρο της, η τελευταία περίοδος έχει φορτίσει ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις και τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο που οι singles προσπαθούν να αφιερώνουν ευκαιρίες και χρόνο σε άλλους singles που φαίνονται να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος μαζί τους. Ένας Άγγλος με το ψευδώνυμο Tom μίλησε μαζί της για την προσωπική του εμπειρία με το wokefishing, αναφερόμενος σε ένα πρόσωπο που γνώρισε μέσω dating app και είδε από κοντά σε στο πρώτο τους ραντεβού. Ενώ είχαν ήδη μιλήσει για τον ρατσισμό στη χώρα, για την ανάγκη της επέκτασης της θεματολογίας των προγραμμάτων σπουδών με σκοπό την ευαισθητοποίηση και για ζητήματα γύρω από τη μοναρχία, τελικά διαπίστωσε πως ο ίδιος άνθρωπος έβρισκε χιούμορ σε ρατσιστικά αστεία και χαρακτηρισμούς. «’Ηταν σαν να χρησιμοποιούσε το ‘social justice warrior’ σαν μέρος της προσωπικότητάς του, αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο», της είχε περιγράψει ο Tom. Άμοιρε Tom.

Το παραμύθι βέβαια είναι παλιό. «[Το wokefishing] είναι μία παραλλαγή της παλιάς πρακτικής εξαπάτησης των άλλων για να επιτευχθεί ένα επιθυμητό αποτέλεσμα», όπως τονίζει η DeSilva, «σε αυτή την περίπτωση τη συναίνεση σε σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι απλώς μια κλασική χειριστική τακτική με μια πιασάρικη νέα ονομασία».