SEX

Για τις μακροχρόνιες σχέσεις θα μιλήσει κανείς;

Ένας συντάκτης με θητεία στις μεγάλες σχέσεις γράφει για την κόλαση και τον παράδεισό τους.

Ωραία τα one night stands, ωραία η ζωή α λα Hank Moody (πόσοι όμως την κάνουν στην πραγματικότητα;), αλλά το συνηθισμένο, το πιο συνηθισμένο αν θες, είναι το να μπαίνουμε σε σχέσεις, μεγάλες ή καλύτερα αόριστα μεγάλες. Η νόρμα είναι να βρούμε έναν άνθρωπο και να περάσουμε χρόνο και χρόνια μαζί.

Να κάνουμε μια μακροχρόνια σχέση δηλαδή, που αν και εφόσον τελειώσει, το μυαλό μας δεν θα πάει κατευθείαν στο να ‘βγούμε στις αγορές’ και να εξαφανίσουμε τα απωθημένα μας, αλλά στο να κάνουμε την επόμενη μακροχρόνια σχέση.

Η περίοδος ‘βγαίνω στις αγορές’ απαντάται σε κάθε ανθρώπινο ον, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, και οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα κενά που μένουν απ’ τη διαδικασία είναι πιο μεγάλα απ’ τα οφέλη.

 

Όπως κάθε τι σε αυτή τη ζωή, βλέπε το φινάλε του Lost ή οι δημοτικές εκλογές, έτσι και οι μακροχρόνιες σχέσεις έχουν δύο όψεις. Είχα μακροχρόνιες σχέσεις, τις ξεζούμισα, με ξεζούμισαν, έχω αδερφικούς φίλους που αρχίζουν να παντρεύονται ο ένας πίσω από τον άλλο, τέλος πάντων υπάρχει το υπόβαθρο για να μιλήσουμε για τα προζ εν κονζ ή τα συν και πλην που λέγαμε πριν μάθουμε αγγλικά.

Ο παράδεισος κάθε μακροχρόνιας σχέσης

 

Σεξ, πάντα εκεί για σένα

Μην πάμε με το καλημέρα σε καταστάσεις επιτόπιων πονοκεφάλων, κρεβατομουρμούρας και μούτρων. (Υπάρχει και η κόλαση κάθε μακροχρόνιας σχέσης λίγο πιο κάτω, κάνε υπομονή ή πήγαινε κατευθείαν εκεί). Η μακροχρόνια σχέση έχει σεξ. Σίγουρο σεξ. Πολύ σεξ κατά περιόδους. Τέλος πάντων, το σεξ δεν είναι κάτι που θα σε λείψει, έχεις τον άνθρωπό σου, υπάρχει η anytime προοπτική και η απαλλαγή από το κυνήγι ή την έκθεση για να το εξασφαλίσεις. Είναι περίφημο να ξέρεις ότι δυνητικά μπορείς να κάνεις σεξ κάθε μέρα.

Συντροφικότητα, κι αυτή πάντα εκεί για σένα

Το σεξ δεν είναι το παν ούτε κάτι που δεν βρίσκεις και σε συνθήκες εκτός σχέσης. Αλλά η συντροφικότητα; Η συντροφικότητα είναι άλλο. Ο άνθρωπος δίπλα σου για τα ποτά, τους καφέδες, τις βόλτες στους δρόμους και τις συναυλίες, το άραγμα στον καναπέ ή στο κρεβάτι, για τις φωτογραφίες που θα ποστάρεις στο Instagram, για τα αστεία που καταλαβαίνετε μόνο οι δυο σας, για τις κουβέντες χωρίς κανένα νόημα, για κάνα τσακωμό ίσα ίσα για ν’ ανάψουν τα αίματα, όλα αυτά είναι το καθημερινό ανεκτίμητο της μακροχρόνιας σχέσης.

Τα ρεαλιστικά όνειρα

Όνειρα μπορεί να κάνεις 24/7. Μπορεί να είσαι μιάμιση δεκαετία έξω από σχέσεις και να περιμένεις εκείνη με την οποία θα προσγειωθείτε εν μέσω επικού honeymoon στη Χονολουλού. Μπορεί να μην έχεις παίξει μπάσκετ μετά το σχολείο και να θεωρείς ότι έχεις στα τριποντάκια τον Ναβάρο. Ό,τι θες μπορεί να ονειρεύεσαι. Εντός μιας σχέσης όμως, τα όνειρα έχουν μια βάση, είναι ρεαλιστικά. Κι ας μην πραγματοποιηθούν ποτέ.

Οι αυτοματισμοί

Καταλαβαίνεστε με κλειστά μάτια. Ξέρεις ακριβώς τι έχει πριν της κάνεις την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου (κιλών ματαιότητας). Νιώθεις πότε έχει όρεξη για σεξ, υποψιάζεσαι πότε θα στα χώσει που άργησες να γυρίσεις χτες βράδυ, συνεννοείστε με τα μάτια για το αν θα μαγειρέψετε ή αν θα παραγγείλετε απέξω. Εκατοντάδες μικροί αυτοματισμοί σε εφαρμογή, δεκάδες εκ των οποίων σου φαίνονται τόσο φυσιολογικοί και στάνταρ, που δεν τους ‘διαβάζεις’ καν όταν συμβαίνουν. Η μαγεία του να λιγοστεύουν τα λόγια και να αυξάνονται οι πράξεις κρύβεται μόνο σε μια μεγάλη σχέση.

Και η κόλαση…

 

Τα ίδια και τα ίδια στο κρεβάτι

Η πρωτοτυπία -στο σεξ, σ’ αυτά που κάνετε κάθε μέρα, στις κουβέντες πριν και μετά- έχει πάει περίπατο. Οι άνθρωποι που διατείνονται ότι σε πρώτη ευκαιρία ‘ανανεώνουν’ και ‘ανανεώνονται’ στη σχέση τους υποθέτω ότι ζουν ανάμεσά μας, αλλά δεν πείθουν με τις μεθόδους τους. Το να φέρεις ‘εργαλεία’ ή νέο έμψυχο δυναμικό στο κρεβάτι λέγεται περισσότερο απελπισία παρά ανανέωση. Η αγάπη και τα συναισθήματα εμποδίζουν τη βαρεμάρα απ’ το να λάμψει. Αλλά στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια. Άρα, μία η άλλη.

Οι στροφές που πέφτουν επικίνδυνα (Καμία όρεξη)

Εντάξει, δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν δεν βγούμε ένα βράδυ. Εντάξει, δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν δεν πάμε σινεμά αυτή τη βδομάδα. Εντάξει, πότε ακριβώς χάνεται ο κόσμος όμως; Όταν έχετε όρεξη να βγείτε οι δυο σας δύο φορές το τρίμηνο;

Το τέλος του αυθορμητισμού

Σάββατο 12.10 για καφέ με τα κορίτσια. Τα κορίτσια είναι οι φίλες της. Κυριακή 17.30 για μπύρες με τα παιδιά. Τα παιδιά είναι οι φίλοι σου. Κάθε Σάββατο τα ίδια, κάθε Κυριακή το ίδιο. Σε άμεση συνεννόηση με τις στροφές που ρετάρουν, το φιξ πρόγραμμα στήνει τη σχέση σου στον τοίχο και πυροβολεί. Τα πραγματικά προβλήματα αρχίζουν όταν ακυρώνεις κόσμο (συνήθως τους κολλητούς σου) εν ονόματι αυτού του προγράμματος. “Μα πότε θα το μάθεις ρε μαν, τις Πέμπτες καθόμαστε μέσα και βλέπουμε σειρές με το Μαράκι”. Σαράκι.

Η επέλαση ‘αυτού που δεν μπορείς να έχεις’

Το γνωστό αμίμητο ‘Για κάθε πανέμορφη γυναίκα, υπάρχει ένας άνδρας που έχει βαρεθεί να κάνει σεξ μαζί της’ είναι ο οδηγός μας εδώ. Αυτή η αλήθεια -δυστυχώς- σπάει πολύ δύσκολα. Συνεπώς, σε κάποια προχωρημένη στιγμή της Μακροχρόνιας Σχέσης, ένα ή περισσότερα κορίτσια αρχίζουν να γίνονται πιο ελκυστικά απ’ όσο θα επέτρεπες λίγο καιρό πριν. Αυτό σημαίνει ότι ένα ή περισσότερα κορίτσια μπαίνουν (ακάλεστα) στο μυαλό σου. Αυτό συνεπάγεται απόσπαση της συγκέντρωσης από τη σχέση. Ψυχρά μιλώντας, αυτή είναι μια κατάσταση που δεν κάνει καλό σε κανέναν.

Επειδή είναι λίγο άδικο να τελειώνουμε παραθέτοντας την ‘κόλαση’ κάθε μακροχρόνιας σχέσης, κλέβω ένα κομμάτι του ‘παραδείσου’ και κλείνω με αυτό:

Ο άνθρωπος δίπλα σου για τα ποτά, τους καφέδες, τις βόλτες στους δρόμους και τις συναυλίες, το άραγμα στον καναπέ ή στο κρεβάτι, (…), για κάνα τσακωμό ίσα ίσα για ν’ ανάψουν τα αίματα, όλα αυτά είναι το καθημερινό ανεκτίμητο της μακροχρόνιας σχέσης.