FITNESS

To six-pack δεν είναι άπιαστο όνειρο αν καταλάβεις τι κάνεις λάθος

Το γνωστό πρόβλημα. Μόνο που το πιάσαμε από την ανάποδη μήπως εντοπίσεις τον εαυτό σου κάπου εκεί

Μικρά γεύματα, προσεκτική δίαιτα και άσκηση. Τα κάνεις όλα αλλά μια στοιχειώδης γράμμωση είναι αρκετά μακριά. Το θέμα το έχουμε πιάσει με πολλούς τρόπους κατά καιρούς αλλά όλοι αφορούσαν τον αρκετά γυμνασμένο 25άρη που θέλει ένα καλό photofinish για να ολοκληρώσει την προσπάθεια του. Εδώ σκεφτήκαμε την χρόνια ταλαιπωρία. Τι μπορεί να φταίει όταν παλεύεις για πολλούς μήνες και δεν βλέπεις αποτέλεσμα.

Έχεις λίπος παντού Στα χέρια, στα πόδια και στην κοιλιά. Αν προσέξεις το σώμα σου θα δεις ότι έχει αρκετό λίπος στους γλουτούς, στο πάνω μέρος των ποδιών, στο λαιμό, στα χέρια και αλλού. Κοινώς πρέπει να χάσεις αρκετά κιλά από παντού. Πρέπει να πας σε “αγωνιστικά” κιλά. Είσαι 1,80; Μπορεί να χρειαστεί να κατέβεις και στα 68 αναλόγως της μυικής σου διάπλασης. Είσαι 1,75; Μπορεί τα “αγωνιστικά” σου κιλά να είναι τα 63.

Δε σε βοηθάει το σκαρί σου Παντού είσαι λεπτός εκτός από εκεί. Φαίνονται οι φλέβες στους πήχεις, στο λαιμό, ακόμα και στο κουτέλο θα μπορούσα να σου πω. Αλλά όχι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Keep trying though.

Έχεις μπερδευτεί από αυτά που σου γράφουν τα περιοδικά Αλλά φταις κι εσύ γιατί αντί να ρωτάς στα σχόλια, αρπάζεσαι. Το ζουμί έχει ως εξής. Καμία επιστήμη δεν έχει αποδείξει καμία μέθοδο (όπως στα περισσότερα περί άσκησης). Αλλά από εμπειρία είναι βάσιμο να εικάσει κανείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν πιο εύκολα με διατροφή παρά με άσκηση. Είναι πιο εύκολο σε κάθε περίπτωση.

Μπέρδεψες τον γλυκαιμικό δείκτη με το γλυκαιμικό φορτίο Δε σου φταίει κανένα περιοδικό για αυτό. Τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι για να προσέχουμε το ζάχαρο μας. Τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαμικού φορτίου είναι για να προσέχουμε τη μπάκα μας.

Τα έκοψες όλα με τη μία, είχες στερήσεις, τα ξανάρχισες Έχει συμβεί σε όλους μας. Μπορεί να σου συμβεί σε low-carb δίαιτες. Απλά φρόντιζε να επαναφέρεις τη δίαιτα σου στο κανονικό πρότυπο και μετά ξανά.

Δεν ήσουν ποτέ συστηματικός στην προσέγγιση σου Πάρε μια ζυγαριά και κόψε λιπαρά τρόφιμα και υδατάνθρακες προοδευτικά. Δεν μπορεί κάποια στιγμή θα δεις αυτό που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον εαυτό σου. Συνέχισε προς αυτή την κατελυθυνση,

Είναι δύσκολο να εφαρμόσεις ένα διαιτολόγιο επακριβώς Το τι ακριβώς διατροφή πρέπει να κάνει κάποιος είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στις πράξεις. Γιατί και διαιτολόγιο να έχεις θα έρθει η μέρα που θα ξεχάσεις να πας σουπερμάρκετ. Το πιο δύσκολο σε κάθε δίαιτα είναι η προμήθεια των σωστών τροφίμων και όχι η ίδια η δίαιτα.

Πίνεις Προφανώς και υπάρχουν ποτά με περισσότερες θερμίδες από άλλα, π.χ. ούζο, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Για να έχεις τόσο χαμηλό ποσοστό λίπους ώστε να φαίνονται οι κοιλιακοί δεν επιτρέπεται ούτε σταγόνα κρασί 5%.

Δεν γυμνάστηκες για χρόνια Αν σε έπιασε στα σαράντα σου να αποκτήσεις κοιλιακούς είναι δύσκολο για πολλούς λόγους. Το βασικό είναι ότι η γυμναστική που κάνεις από τα 15 μέχρι τα 25 διαμορφώνει το σώμα σου για την υπόλοιπη ζωή. Αν χάσεις αυτό το “παράθυρο” μετά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Αναλόγως την ηλικία θα χρειαστείς πολύ περισσότερα χρόνια από όσα γράφει ένα περιοδικού που έχει κατά νου έναν υγιή 25άρη με επαρκή εμπειρία στον αθλητισμό και μπορεί να κάνει σοβαρή άσκηση για σοβαρή απώλεια θερμίδων.

Κάνεις λάθη στην προπόνηση σου Δεν κάνεις σύνθετες ασκήσεις, έχεις ξεχωριστή μέρα για τους κοιλιακούς, τραυματίζεσαι στη υπερπροσπάθεια, δεν κάνεις cardio, περιμένεις περισσότερα από όσα πρέπει στην προπόνηση. Αυτά.

Έχεις μπερδευτεί από αυτά που σου γράφουν τα περιοδικά #2 Ναι στεγνό κρέας, άπαχο γιαούρτι και λαχανικά. Αλλά τι γίνεται όταν έχεις υψηλή ενδογενή χοληστερίνη. Έκοψες τους “εγκληματικούς” επεξεργασμένους υδατάνθρακες αλλά ποιος σου είπε ότι οι “μαύροι” έχουν λιγότερες θερμίδες συνολικά;

Έχεις άγχος Αγχος σημαίνει μια αλλαγή στο μεταβολισμό σου που οδηγεί στην αποθήκευση λίπους και είναι δύσκολο να διορθώσεις. Ειδικά αν είσαι αγχώδης σαν χαρακτήρας αυτό είναι μάλλον η βασικότερη αιτία που δεν μπορείς να δεις προκοπή.

Δεν κοιμάσαι καλά Συνήθως τα προβλήματα ύπνου έρχονται μετά το άγχος ή άλλα ψυχολογικά αίτια. Αλλά είναι ένας φαύλος κύκλος γιατί στη θεωρία η επαρκής ξεκούραση θα έπρεπε να διώξει το άγχος.

Δεν έχεις καταλάβει τι είναι το περικοιλιακό λίπος Είναι όργανο του σώματος όπως η καρδιά και το συκώτι. Υπήρξε το βασικό όργανο των ανθρώπινων μεταναστεύσεων. Μαζεύαμε όσο είχαμε να φάμε και σε μια κρίσης έλλειψης φαγητού αναζητούσαμε τόπους χλοερούς. Εξού και ο ιδανικός τρόπος να το χάσεις είναι το περπάτημα ή οτιδήποτε διαρκεί πάνω από 45 λεπτά σε low tempo. “Ποιος έχει τόσο χρόνο για περπάτημα;” θα μου πεις. Δυστυχώς δεν έχω την απάντηση.

Κάνεις λάθος στα μαθηματικά της υπόθεσης Για να κάψεις 1000 θερμίδες δηλαδή δύο σουβλάκια, έναν φρέντο και ένα γερό πρωινό μαζί με τα ψιλολοιδια της ημέρας πρέπει να τρέχεις μία ώρα. Εσύ θες να χάσεις, όμως, όχι να μείνεις στα ίδια.