FITNESS

Γιατί δεν μπορείς να σηκώσεις κιλά στην προπόνηση

Από τους μύες σου μέχρι την ψυχολογία σου, τι δεν πάει καλά και μένεις "μετεξεταστέος" στο γυμναστήριο

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί οι μπάρες σου είναι άδειες; Γιατί ο πύρος στο μηχάνημα της αντίστασης είναι ψηλά ψηλά; Γιατί ότι και να (νομίζεις ότι) κάνεις δεν μπορείς να ανέβεις επίπεδο στα κιλά; Και τελικά πως μπορείς να το αλλάξεις; Και όμως όλα είναι ζήτημα διατροφής, προγράμματος και ψυχολογίας.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο αισθάνεσαι άσχημα στην αίθουσα με τα μηχανήματα ή τα ελεύθερα βάρη είναι ένας. Η αδυναμία. Πολύ απλά η δική σου μπάρα είναι άδεια και του δίπλα γεμάτη. Εσύ βάζεις τον πύρο του μηχανήματος ψηλά και ο δίπλα στη μέση ή κάτω. Πέρα από τη σωματοδομή το βλέπεις ότι ο διπλανός σου “σηκώνει” καλά ενώ εσύ πασχίζεις με τη μικρομεσαία κατηγορία. Μάθε τι πάει στραβά και τι μπορείς να κάνεις για να ανέβεις επίπεδο.

Δεν σε βοηθά το σώμα σου

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Υπάρχουν άνθρωποι με καταπληκτικές επιδόσεις δύναμης οι οποίες δεν οφείλονται μόνο στις προπονητικές επιλογές τους. Τα είδη των μυϊκών ινών διαμορφώνουν το δυναμικό προφίλ κάθε ανθρώπου και καθορίζουν το ταλέντο του στα διάφορα σπορ. Εάν ανήκεις στους προνομιούχους της δύναμης τότε θα δεις τα κιλά που σηκώνεις να αυξάνονται με φοβερό ρυθμό. Εάν πάλι η φύση δεν σε έχει προικίσει με αυτό το χάρισμα θα χρειαστείς πολύ περισσότερο χρόνο.

Δεν προπονείσαι με ένταση

Η προπόνηση λειτουργεί στον οργανισμό σαν εμβόλιο. Ο ασκούμενος μέσα από την προσπάθεια δίνει ένα σοβαρό κίνητρο βελτίωσης στο σώμα του. Όταν το κίνητρο είναι ισχυρό τότε γίνεται δυνατότερος. Όταν πάλι δεν είναι αρκετό δεν εξελίσσεται σημαντικά. Η προπόνηση συντήρησης αποτελεί έναν μεγάλο μύθο.

Δεν έχεις το σωστό πρόγραμμα προπόνησης

Για να έχουμε απαιτήσεις από το σώμα μας θα πρέπει να του ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Η προπόνηση δύναμης έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Τα κυριότερα από αυτά είναι η μικρή διάρκεια της προσπάθεια και ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων. Ιδανικό πρόγραμμα δύναμης θεωρείται η πυραμίδα.

Ξεκινάς τη προπόνηση κουρασμένος

Δεν πρέπει να έχεις καμία απαίτηση από τη προπόνηση εάν μπαίνεις στο γυμναστήριο κατάκοπος. Ο κουρασμένος ασκούμενος είναι ικανός μόνο για τραυματισμό. Διατηρούμε 48 ώρες διάλειμμα μεταξύ δυο δυνατών προπονήσεων και αποφεύγουμε τη γυμναστική μια πολύ κουραστική ημέρα.

Δεν έχεις καύσιμα

Ο ασκούμενος που δεν έχει φάει σωστά πριν τη προπόνηση δεν αποδίδει ποτέ στο μέγιστο. Εάν πάλι δεν έχει φάει τίποτε απολύτως, τότε είναι πολύ πιθανό να διακόψει πρόωρα τη προπόνηση, λόγω δυσφορίας (ζαλάδα, ανακατωσούρα, αίσθημα λιποθυμίας). Ένα μικρό γεύμα δυο ώρες πριν από τη προσπάθεια, μπορεί να εξασφαλίσει όλους τους απαραίτητους υδατάνθρακες.

Δεν έχεις καλή ψυχολογία

Το να σηκώσει κανείς μεγάλα βάρη απαιτεί προσπάθεια, υποδομή, προδιάθεση αλλά και αρκετό θάρρος. Ναι σωστά διαβάσατε, οι μεγάλες αντιστάσεις απαιτούν υπέρβαση του ίδιου μας του εαυτού η οποία δεν γίνεται χωρίς ‘’κότσια’’. Οι άνθρωποι που δεν ‘’φοβούνται’’ τις μπάρες σταδιακά εξελίσσονται, ακόμη και αν δεν τηρούν κανέναν από τους προηγούμενους παράγοντες.

Μιχάλης Πανδής

Γυμναστής

Υπεύθυνος sport-bazaar.gr