FITNESS

Γιατί η προπόνηση σου δεν απέδωσε καρπούς

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και ''γιατί, ούτε φέτος, δεν έχτισες το σώμα που ήθελες". Ή "γιατί κοπανιόσουν στα γυμναστήρια όλο το χρόνο χωρίς αποτέλεσμα". Καταλαβαίνεις τι εννοώ, ε;

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας της κρίσης. Ναι, υπάρχει ακόμα λίγος-ελάχιστος χρόνος για να μαζέψεις τα ασυμάζευτα και να χάσεις μερικα κιλάκια. Ναι αν ήσουν σε γενικές γραμμές “καλό παιδί” και άκουγες τους γυμναστές σου να έχεις λίγο χρόνο για τελικές διορθώσεις. Αλλά είναι ώρα να συνειδητοποιήσεις και εσύ τη μια και πιο σημαντική από τις 50 αλήθειες που σου μαθαίνουν οι καλοκαιρινές διακοπές: Δεν έχτισες ούτε φέτος το σώμα που ήθελες.

Αν κάνεις την αυτοκριτική σου, όμως, αν τα παθήματα γίνουν μαθήματα, τουλάχιστον, υπάρχει ελπίδα για του χρόνου.

Έλλειψη συγκέντρωσης

Δεν είχες συγκέντρωση, ήσουν κουρασμένος, δεν ήσουν εκεί τέλος πάντων! Κάθε είδος προπόνησης θέλει έμφαση στη λεπτομέρεια, στο ρυθμό, στην τεχνική της εκτέλεσης. Εσύ, όπως πολλοί ασκούμενοι, πήγαινες στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά νομίζωντας ότι θα γυμνάσεις το κορμί και το μυαλό σου μπορεί να σκέφτεται ότι γουστάρει. Έκανες άλλα αντί άλλων στα fitness, δεν πρόσεχες αν έχεις τη σωστή φόρμα στην άσκηση, αντί να γυμνάζεις το στήθος στον οριζόντιο πάγκο η προσπάθεια σου πήγαινε στους ώμους. Δεν έκανες ποτέ νοερή απεικόνιση της άσκησης προτού την εκτελέσεις, δεν κοίταζες καθρέφτη, δε, δε, δε.

Κακή διατροφή

Εδώ έχεις κάποια ελαφρυντικά. Η διατροφή είναι πολύ σύνθετο αντικείμενο και γενικά ήταν δύσκολο να εφαρμόσεις το πλάνο σου με θρησκευτική ευλάβεια. Δεν ήξερες π.χ. ποια τρόφιμα έχουν υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και ποια χαμηλού, δεν είχες/βρήκες χρόνο να προετοιμάσεις τα γεύματα σου, ενίοτε έκανες και παρασπονδίες αφού δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής. Ήθελες  όμως επαγγελματικά αποτελέσματα. Για του χρόνου, η μόνη λύση είναι να ζητήσεις τη βοήθεια επαγγελματία διατροφολόγου που θα σου πει ακριβώς τι και πως και να φροντίσεις  να είσαι συνεπής.

Ανεπαρκής ξεκούραση

Δεν κοιμόσουν καλά, δεν ήσουν ξεκούραστος. Δεν ήσουν ξεκούραστος; Τα νεύρα δε λειτουργούσαν σωστά. Και αν τα νεύρα δε λειτουργούσαν σωστά δεν ενεργοποιούσαν τους μύες στο έπακρο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η θεωρία λέει ότι όσο πιο ισχυρός είναι ο παλμός που παράγουν τα νεύρα τόσο περισσότερες μυικές ίνες ενεργοποιούν. Μάθε το μάθημα σου Πρέπει να έχεις κοιμηθεί επαρκώς το προηγούμενο βράδυ, ιδανικά να έχεις κάνει και μια μικρή σιέστα πριν πας στο γυμναστήριο.

Αφυδάτωση

Εδώ πάλι δεν έχεις καμία δικαιολογία. Ήσουν αφυδατωμένος και αυτό είχε σημαντική επίπτωση στην αντοχή σου. Πολλοί ξεχνάνε να πιούνε επαρκείς ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά αυτοί δεν πήγαιναν γυμναστήριο όπως εσύ, πήγαιναν; Η σωστή ενυδάτωση θα σου είχε εξασφαλίσει σταθερό όγκο αίματος κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και αυτό θα είχε βελτιώσει τα κιλά, τις επαναλήψεις και τα χρονικά διαστήματα που έκανες. Το μόνο καλό είναι ότι αυτή μπορείς στο εξής να το διορθώσεις εύκολα. Δεν είναι και πυρηνική φυσική.

Κακός εξοπλισμός

Δεν ήσουν σωστά εξοπλισμένος. Θα μου πεις τώρα “τι σχέση έχει αυτό, ένα φανελάκι, ένα σορτσάκι και ένα ζευγάρι παπούτσια χρειάζονται, σωστά;” Λάθος! Και παγούρι χρειαζόσουν, και πετσέτα και σωστά ρούχα. Αν θες απόδειξη, τράβα κάνε ένα squat με σταράκια ή φορώντας ένα πολύ στενό εσώρουχο/σορτσάκι. Αντί να σκέφτεσαι την τεχνική σου θα σκέφτεσαι ότι βρίσκουν τα πόδια σου ή δεν μπορείς να σκύψεις. Έπειτα είναι και θέμα ψυχολογίας. Ο καλός εξοπλισμός και τα χρήματα που θα ξόδευες θα ήταν ένα κίνητρο για να τα χρησιμοποιήσεις. Καλό ή κακό δεν ξέρω αλλά θα ήταν ένα κίνητρο. Και στο γυμναστήριο αυτό θα ήταν χρήσιμο πράγμα.

Ανυπαρξία στόχων

Δεν είχες τους σωστούς στόχους, δεν ήξερες τι έκανες, δε ρώτησες κιόλας. Οταν έπρεπε να κάνεις προσαρμογή, έπρεπε να κάνεις προσαρμογή και να μην ανεβάζεις τα κιλά αυθαίρετα. Όταν έκανες δύναμη/όγκο δε έπρεπε να χάνεις χρόνο στα μηχανήματα αντίστασης επειδή κυκλοφορούσαν ωραία “τεμάχια”. Φρόντισε του χρόνου ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ.

Έλλειψη συνέπειας

Δεν ήσουν συνεπής στα προγράμματα σου. Έπαιρνες άδειες από τη σημαία, έκοβες μέρες προπόνησης για να πας για καφέ, έκοβες ασκήσεις  γιατί ψιλοβαριόσουν, και άφηνες βδομάδες να περνούν απέχοντας γιατί ήσουν στα down σου. Μεταξύ μας τώρα, έτσι δεν είναι; Γιατί δύσκολα θα δεχτώ ότι είχες κάνει το γυμναστήριο τρόπο ζωής και δεν κατάφερες το παραμικρό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να κάνεις το γυμναστήριο τρόπο ζωής, να του δίνεις τη ίδια προτεραιότητα που δίνεις σε όλα τα σημαντικά πράγματα, να έχει το χώρο του και το χρόνο του. Του χρόνου δηλαδή!