Φωτο: AP Photo/Andy Wong
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Γιατί η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Κίνα ξυπνά φόβους νέας πανδημίας

Είναι βάσιμη η υποψία ότι η γενεολογία του κορονοϊού εξελίχθηκε με διαφορετικό τρόπο στη μακρινή χώρα, που έμεινε σε απομόνωση για τρία χρόνια και έκανε χρήση εμβολίων παλαιότερης τεχνολογίας. Η παραλλαγή BF.7 είναι ένας πρώτος φόβος.

Πάνω που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το μήνα που δραπέτευσε το μικρόβιο από τη Γιούχαν, η Κίνα εγείρει ξανά τον φόβο. Τον τελευταίο μήνα, η ίδια κυβέρνηση που επέμενε με αλύγιστη αυστηρότητα στην πολιτική μηδενικής ανοχής, αφαιρεί ένα-ένα τα μέτρα ελέγχου της διασποράς, αλλάζοντας την τακτική της. Τέλος, τα μαζικά τεστ και οι μαζικές καραντίνες σε οικοδομικά μπλοκ, σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα.

Η κρατική ενημέρωση για τον κορονοϊό έπαψε να είναι καθημερινή, ενώ παρατηρείται μια οργανωμένη επικοινωνιακή μεταστροφή των ειδικών στη μακρινή χώρα, από την κινδυνολογία στην πλήρη αποδοχή της πανδημίας, σαν να μετατράπηκε ξαφνικά σε ενδημία.

Δεκάδες βίντεο που αντιπαραβάλλουν ατάκες του Δρ. Zhong Nanshan κ.ά., δύο μήνες πριν στην τηλεόραση σε σχέση με σήμερα, έχουν γίνει viral. Ξαφνικά, ο ιός έγινε κάτι διαχειρίσιμο, που «έχει διαπιστωθεί ότι δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα όργανα σε βάθος χρόνου» και ότι «το 78% των ασθενών που έχουν νοσήσει από παραλλαγή Όμικρον, δεν πρόκειται να κολλήσουν ξανά για αρκετό καιρό». Την ίδια στιγμή, οι σχετικές έρευνες και η εμπειρία από την επαφή μας με τον «πολυπρόσωπο» ιό, τα ακριβώς ανάποδα έχουν δείξει:

Τη στιγμή που η πολιτική Zero Covid πάγωσε τη διάδοση για όλο αυτό το διάστημα, εφαρμόζοντας απόλυτη απομόνωση, τα κρούσματα είναι δεδομένο ότι θα εκτοξευθούν. Όπως παρατήρησε στο The Indian Express η Soumya Swaminathan, πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού είναι ευάλωτο, οπότε «οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά οποιαδήποτε εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών που θα είναι σε ανησυχητικά επίπεδα».

Από τους αξιωματούχους αρκετών πόλεων εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα νέα κρούσματα μετά την άρση των μέτρων. Να θυμίσουμε ότι ήδη οι δείκτες της πανδημίας βρίσκονταν σε έκρηξη με την παραλλαγή Όμικρον, προκαλώντας τις διαδηλώσεις για την άκαρπη πολιτική που εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση. Τα νοσοκομεία ήδη αγκομαχούν, μαγαζιά κλείνουν λόγω Covid, αλλάζουν οι ισοτιμίες σε όλη την αγορά και τα κράτη της Δύσης επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τους ταξιδιώτες με κινεζικό διαβατήριο.

Αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες ανησυχίες είναι μήπως μια χώρα 1,6 δισεκατομμυρίων είναι ικανή να συμπαρασύρει τον πλανήτη σε δεύτερο γύρο πανδημίας, κυρίως γιατί επιφυλάσσει νέες παραλλαγές, άγνωστες στο ευρωπαϊκό σώμα. Τη μεγαλύτερη ανησυχία μέχρι στιγμής συγκεντρώνει η παραλλαγή BF.7, που εκεί έχει υπάρξει κυρίαρχη.

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια άγνωστη παραλλαγή

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να εισχωρήσει μια νέα παραλλαγή από τις εκατομμύρια περιπτώσεις που μεταδίδονται τώρα στην Κίνα», δήλωσε στο κανάλι της Βοστόνης ο Δρ. Daniel Kuritzkes. Το πρόβλημα είναι εάν αυτή η εκδοχή αποδειχθεί πιο ανθεκτική σε σχέση με τη δική μας ανοσία, η οποία δομήθηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες: τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν στην Κίνα ήταν διαφορετικά, παλαιότερης τεχνολογίας από τα mRna. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να ώθησε τον ιό προς μία άλλη κατεύθυνση, για την οποία οι οργανισμοί μας δεν είναι προετοιμασμένοι.

Η παραλλαγή BF.7, για παράδειγμα, μπορεί να είναι η περίπτωση: πρόκειται για ένα παρακλάδι του στελέχους BA.5 της Όμικρον και η βασική της διαφορά είναι ότι διαθέτει πολύ υψηλότερο επίπεδο μεταδοτικότητας, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον. Για να το θέσουμε με αριθμούς, ο ρυθμός μεταδοτικότητας της BF.7 κυμαίνεται στο φάσμα 10-18,6 άτομα (τόσα μολύνονται κατά μέσο όρο από έναν ξενιστή), ενώ για τα άλλα στελέχη δεν ξεπερνάει ο δείκτης τα 5.08 άτομα.

Όπως συμβαίνει και με άλλες υποπαραλλαγές (και σε αντίθεση με όσα διαμηνύει η κινεζική κυβέρνηση προς τα κρατικά μέσα), η BF.7 παρουσιάζει ειδική ικανότητα στο να ξεφεύγει από τα αντισώματα, μέσω διαφορετικής πρωτεϊνικής ακίδας, που στην περίπτωση της συγκεκριμένης παραλλαγής ονομάζεται R346T.

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η συγκεκριμένη παραλλαγή στην Αμερική αφορά λιγότερο από το 3,9% των κρουσμάτων, ενώ για την Αγγλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 3.2%.