
Γιατί η Κίνα ελέγχει πλέον το παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης
Το παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης δεν ελέγχεται πια από τη Silicon Valley. Πάμε να δούμε πώς έκαναν τη ρελάνς οι Κινέζοι.
- 17 ΙΟΥΛ 2025
H τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και βελτιώνεται πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζαν οι άνθρωποι που την εκπαίδευαν την τελευταία δεκαετία. Αυτό είναι καλό, καθώς θα συντομεύσει το διάστημα που θα βρεθούν θεραπείες για τις μεγαλύτερες ασθένειες/κατάρες της ανθρωπότητας. Είναι και κακό, αφού σε πρώτη φάση θα απειλήσει εργασιακούς τομείς και μετά -ίσως- και το είδος μας.
Δεν κινδυνολογώ. Μεταφέρω ό,τι είπε ο Ντέμης Χασάμπης, κάτοχος του πρώτου Νόμπελ που απονεμήθηκε στην ΑΙ (της Χημείας, πέρυσι) και συνιδρυτής του DeepMind, εργαστήριο έρευνα της Google για την τεχνητή νοημοσύνη.
Σε συνέντευξη του στο περιοδικό TIME, ενημέρωσε ότι «ο τρόπος που οραματίζομαι να τη χρησιμοποιούμε σε 10 χρόνια από τώρα, είναι για να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες, να βρει πηγές ενέργειας ή να βοηθήσει στη δημιουργία νέων.
Πιστεύω ότι κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με το κλίμα ή τις ασθένειες, θα βοηθηθούν από λύσεις της ΑΙ. Στο μυαλό μου σε 10 χρόνια με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα είμαστε στο μάξιμουμ της ανθρώπινης άνθισης -για παράδειγμα, θα ταξιδεύουμε στα αστέρια».
Ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο; «Τα έχει καλύψει εν πολλοίς η επιστημονική φαντασία. Ενώ η ΑΙ θα είναι αυτή η φανταστική τεχνολογία αν χρησιμοποιηθεί σωστά, πρόκειται για τεχνολογία διπλού σκοπού. Και είναι απίστευτα δυνατή, θα γίνει απίστευτα δυνατή. Αυτό που εννοώ είναι πως κακοί παράγοντες ή δυνητικά κακοί παράγοντες, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για κακόβουλο σκοπό.
Το χείριστο σενάριο είναι τα συστήματα να καταλήξουν να κάνουν το αντίθετο από αυτά που θέλουμε: αντί για θεραπείες, να βρουν τοξίνες. Όποιο και αν είναι το ζητούμενο, αν αντιστρέψεις το σύστημα θα έχεις τις επιζήμιες συνέπειες».
Για να μη συμβεί αυτό, χρειάζονται μέτρα που όπως είπε ο Χασάμπης, αλλά και ο Dario Amodei, CEO της Anthropic που έχει δημιουργήσει το Claude, όπως και κάθε άλλος ηγέτης των εξελίξεων, πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Έως τότε, οι Κινέζοι συνεχίζουν την πορεία τους προς την κυριαρχία στον τομέα της ΑΙ.
Το 60% των 100 καλύτερων ερευνητών ΑΙ έχουν σχέση με την Κίνα
Παρουσιάστηκε στο Πεκίνο έκθεση με τα ευρήματα ανάλυσης που έκανε η κινεζική ITPO, μέλος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) με την Dongbi Data, τεχνολογική εταιρεία με έδρα τη Σεντσέν.
Ανέλυσαν πάνω από 96.000 ακαδημαϊκές εργασίες, σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη, τις οποίες υπέγραψαν περισσότεροι από 200.000 ερευνητές και δημοσιεύθηκαν από το 2015 έως το 2024.
Ο στόχος ήταν να βρουν τους 100 κορυφαίους ερευνητές ΑΙ στον κόσμο, με βάση τον αριθμό των δημοσιεύσεων και τη συχνότητα των αναφορών.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% συνδέεται με κινεζικά ιδρύματα, κάτι που μόνο τυχαία δεν προέκυψε.
Στο post που ακολουθεί, αναφέρονται και ονόματα.
Η Google έκανε περισσότερες δημοσιεύσεις από δυο κινεζικούς κολοσσούς, μαζί
Σύμφωνα με τη δημοσίευση της South China Morning Post στην Κίνα εργάζονται 57 κορυφαίοι ερευνητές ΑΙ, στις ΗΠΑ 20 (οι 10 είναι κινεζικής καταγωγής), τη Σιγκαπούρη 7, τη Γερμανία 5, τη Μεγάλη Βρετανία 4, την Ελβετία και την Αυστραλία από 2, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κορέα και τη Σαουδική Αραβία έχουν από έναν.
Χάσμα διαπιστώθηκε και στον αριθμό των ιδρυμάτων που καλλιεργούν ταλέντα στην τεχνητή νοημοσύνη, σε κάθε χώρα.
Συγκεκριμένα, η Κίνα είχε 37 στη λίστα με τους 100 κορυφαίους κόμβους ταλέντων ΑΙ, συμπεριλαμβανομένης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του Πανεπιστημίου Tsinghua και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.Οι ΗΠΑ ακολουθούσαν με 35, όπως το Stanford και το MIT.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα σε επίπεδο εταιρειών, οι ΗΠΑ έκαναν τη ρελάνς, με την Google να ηγείται όλων, με 2.895 δημοσιευμένες εργασίες τεχνητής νοημοσύνης. Είναι περισσότερες από τους κινεζικούς γίγαντες Tencent (1.354) και Alibaba (1.034), μαζί.
Οι ΗΠΑ έχουν και τους περισσότερους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης (63.000), με την Κίνα να έχει 52.000, ενώ πριν μια δεκαετία είχε λιγότερους από 10.000. Έκτοτε τους αυξάνει κατά ποσοστό σχεδόν 30% ετησίως.
Εκ των 96.000 σημαντικών εργασιών που δημοσιεύτηκαν με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη, την τελευταία δεκαετία, οι 35.117 (36%) διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ και οι 31.694 (33%) στην Κίνα.
Ο βασικός χρηματοδότης στην Κίνα είναι η κυβέρνηση
Ο ανταγωνισμός της Κίνας με τις ΗΠΑ υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, με τους Κινέζους να είναι αποφασισμένοι να κοντράρουν τον “εχθρό” παντού. Συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας.
Η κινεζική κυβέρνηση επενδύει εδώ και δέκα χρόνια σε ό,τι κρίνει πως μπορεί να την κάνει υπερδύναμη στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης -από τα τσιπάκια και τα data centers έως την ενέργεια. Όχι μόνο βοηθάει, αλλά ωθεί τις εταιρείες να αναπτύξουν βιομηχανικές δυνατότητες σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, για τις οποίες εξαρτιόταν από τις εισαγωγές.
Ενόσω τρεις διαφορετικοί πρόεδροι των ΗΠΑ προσπαθούσαν (με διάφορα εμπάργκο και δασμούς) να περιορίσουν τη δυνατότητα της Κίνας να κατασκευάζει τεχνολογίες, η χώρα με τους σύντομα περισσότερους κατοίκους έγινε ηγέτιδα στα ηλεκτρικά οχήματα, τις μπαταρίες και τα ηλιακά πάνελ.
Τη στιγμή που στις ΗΠΑ οι τεχνολογικοί κολοσσοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε data centers, στην Κίνα η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις υποδομές και το υλικό της ΑΙ, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων και των semiconductors. Επιπροσθέτως, χρηματοδότησε δίκτυο εργαστηρίων στα οποία γίνεται η πιο προηγμένη έρευνα για την ΑΙ, ενίοτε σε συνεργασία με “γίγαντες”, όπως η Alibaba ή η ByteDance (TikTok).
Kατ’ εντολή του Πεκίνου, από το 2014 τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε εκατοντάδες start-ups (καλύπτεται με αυτόν τον τρόπο το κόστος για το 10 με 15% της έρευνας) και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι υποχρεωμένες να δημιουργούν ολόκληρες γειτονιές που λειτουργούν ως εκκολαπτήρια για start-ups.
Σε ένα τοπίο που αλλάζει διαρκώς, προφανώς και προέκυψαν προβλήματα και σε επίπεδο ανταγωνισμού. Τότε εμφανίστηκαν τα συστήματα ΑΙ ανοιχτού κώδικα (στον οποίον έχουν πρόσβαση όλοι), με την DeepSeek να παρέχει δωρεάν μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που οι αμερικανικές εταιρείες δημιούργησαν με επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
Πώς η ΑΙ ανοικτού κώδικα αλλάζει όλο το παιχνίδι
Τα συστήματα ΑΙ ανοικτού κώδικα επιτρέπουν στην Κίνα να κλείσουν τη διαφορά που έχει η χώρα -τεχνολογικά- με τη Silicon Valley, με την Alibaba και την ByteDance να γίνονται από τους πρώτους που ακολούθησαν το παράδειγμα του DeepSeek.
Όπως αναφέρουν οι New York Times «ενώ η OpenAI και η Google χρεώνουν επιπλέον κόστος για την πρόσβαση στα κλειστά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους, η κινεζική προσέγγιση της δημόσιας διάθεσης μοντέλων έχει διευκολύνει τους μηχανικούς σε όλο τον κόσμο να βασίζονται στα συστήματά τους».
Κάπως έτσι, η OpenAI (ChatGTP) προειδοποίησε ότι οι κινεζικές εταιρείες ΑΙ ενδεχομένως να εμποδίσουν τους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους από αγορές σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας μηχανικούς από όλον τον κόσμο.
Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia (βασική πάροχος του πλανήτη σε εργαλεία εξέλιξης της ΑΙ και δη semiconductors), Jensen Huang δήλωσε ότι η πολιτική τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα της Κίνας χρησιμεύει ως καταλύτης για την παγκόσμια πρόοδο, δίνοντας σε κάθε χώρα και βιομηχανία την ευκαιρία να συμμετάσχει στην επανάσταση. Επιτρέπει τη διεθνή συνεργασία σε πρότυπα, σημεία αναφοράς και μέτρα προστασίας.
Χαρακτήρισε την ΑΙ ανοικτού κώδικα ως θεμελιώδη υποδομή για το πέρασμα σε μια νέα εποχή, που μπορεί να συγκριθεί με την ηλεκτρική ενέργεια και το διαδίκτυο.
«Μέσα σε μια δεκαετία, τα εργοστάσια θα τροφοδοτούνται από λογισμικό και ΑΙ ανοικτού κώδικα, με ομάδες ρομπότ που θα εργάζονται παράλληλα με ανθρώπους, κατασκευάζοντας έξυπνα προϊόντα που θα κινούνται επίσης από την ΑΙ ανοικτού κώδικα, που είναι μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης για το οικοσύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας της Κίνας».
Έτσι, ενώ ο Donald Trump απαγόρευσε στη Nvidia την πώληση εξελιγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (H20) στην Κίνα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Huang (το βασικό του επιχείρημα ήταν πως είναι κρίσιμο για τις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται παγκοσμίως και να διατηρούν την ηγετική θέση στην τεχνητή νοημοσύνη), ο Πλανητάρχης έδωσε το ΟΚ.
Βοήθησε και ότι τα Η20 είναι λιγότερο ισχυρά από τα Η100 και Η200 της ίδιας εταιρείας, των οποίων η απαγόρευση πώλησης ισχύει ακόμα “για λόγους εθνικής ασφαλείας”.
Κατά το Reuters μεταξύ όσων είπε ο Huang στον Trump ήταν και ότι οι μισοί ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης του κόσμου βρίσκονται στην Κίνα και ως εκ τούτου, η συνέχιση της απαγόρευσης θα οδηγούσε τη χώρα σε εγχώριες εναλλακτικές λύσεις – όπως έγινε με την DeepSeek και τη Huawei, κάτι που θα υπονομεύσει την τεχνολογική κυριαρχία των ΗΠΑ.
Μόνο που η υπονόμευση αυτής από την Κίνα, έχει ήδη αρχίσει.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.