Unsplash
SCIENCE

Γιατί η Νέα Υόρκη κινδυνεύει να βρεθεί στον βυθό της θάλασσας

Μια νέα επιστημονική έρευνα προειδοποιεί: Αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Kελσίου, θα σημάνει και άνοδος της στάθμης των ωκεανών κατά 2,6 μέτρα. Δηλαδή, αντίο Νέα Υόρκη.  

Η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή (2015) έχει ως στόχο την αναστροφή ενός εφιαλτικού σεναρίου. Την αποφυγή της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, η οποία θα έχει ως συνέπεια το λιώσιμο εξωπραγματικά μεγάλων εκτάσεων των πάγων της Ανταρτικής και τη ραγδαία άνοδο της στάθμης του νερού στους ωκεανούς. Όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί και ο κίνδυνος να βουλιάξει μια ολόκληρη μητρόπολη είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Τι σημαίνουν αυτοι οι αριθμοί

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της αύξησης μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στο +1,5 βαθμοί Κελσίου, τότε η κλιματική αλλαγή θα είναι μη αναστρέψιμη και μη διαχειρίσιμη από την ανθρωπότητα. Αν πάμε στους +2 βαθμούς Κελσίου, τότε η στάθμη των ωκεανών μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα αυξηθεί κατά 2,5 μέτρα. Αν πάμε στους +4 ή στους +6 βαθμούς Κελσίου, τότε το σενάριο της αύξησης της στάθμης του νερού των ωκεανών κατά 6,5 ή 12 μέτρα μέχρι το 2100, είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Τι σημαίνουν όμως πρακτικά αυτοί οι αριθμοί και γιατί η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει επιτακτικά τη Νέα Υόρκη ως μητρόπολη σε κίνδυνο;

“Η Ανταρκτική περιέχει περισσότερο από το 50% του φρέσκου νερού της γης, μέσα σε έναν απέραντο φλοιό πάχους που αγγίζει τα πέντε χιλιόμετρα. Καθώς το νερό των ωκεανών που περιβάλλει τους πάγους γίνεται ολοένα και πιο θερμό εξαιτίας των εκπομπών του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκαλεί ο άνθρωπος, ο φλοιός αυτός του Νότιου Πόλου χάνει διαρκώς τμήματα από την μάζα του και γίνεται ασταθής“, δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Anders Levermann και πρόσθεσε:

“Η Ανταρκτική είναι η απόλυτη κληρονομιά μας από μια παλαιότερη στιγμή στην ιστορία της γης. Η Ανταρκτική υπάρχει εδώ και 34 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, κάθε κομμάτι της που λιώνει, ακόμα και αν οι θερμοκρασίες διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, δεν αντικαθίσταται. Μόνο αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία φτάσει στα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής, θα υπάρξει μια μερική αποκατάσταση. Αυτό το σενάριο όμως, δεν είναι ρεαλιστικό. Κάθε κομμάτι της Ανταρκτικής που χάνεται, χάνεται για πάντα. Θα μείνουμε στην ιστορία ως η γενιά της ανθρωπότητας που κατάφερε να βουλιάξει ολόκληρη τη Νέα Υόρκη”.

Αξίζει να τονίσουμε πως στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, που έβαλε προς διαβούλευση και εφαρμογή η προεδρία του Barack Obama, είχαν δώσει ενυπόγραφα τη συγκατάθεση τους σχεδόν 200 κράτη, ανάμεσα τους και η Κίνα. Στις αρχές Νοεμβρίου 2019, ο Donald Trump ανακοίνωσε την εκκίνηση των διαδικασιών για την επίσημη αποπομπή των ΗΠΑ από τη Συμφωνία.