Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

Γιατί η Βενετία θα παρακολουθεί από εδώ και πέρα τους τουρίστες της

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του υπερτουρισμού, οι δημοτικές και αστυνομικές αρχές της Βενετίας προβαίνουν στη συλλογή των δεδομένων των επισκεπτών.

Το μέλλον του τουρισμού μοιάζει και φέτος αβέβαιο. H πανδημία του ιού SARS-CoV-19 δοκιμάζει ακόμα πολλές χώρες του πλανήτη. Οι πιέσεις στα εθνικά συστήματα υγείας παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τις μη επαρκείς δόσεις του εμβολίου και τα lockdown που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση του ιού, δυσκολεύει τους τουριστικούς οργανισμούς και τους εργαζομένους στη βιομηχανία να σχεδιάσουν το πλάνο της σεζόν και να προετοιμαστούν για ένα τουριστικό κύμα. Εκτός από την πόλη της Βενετίας που προετοιμάστηκε για τις ορδές τουριστών που αδιαμφισβήτητα θα επισκεφθούν την πόλη, όταν αποφασιστεί οποιαδήποτε χαλάρωση μέτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, οι δημοτικές και αστυνομικές αρχές της Βενετίας μετέτρεψαν μια αποθήκη σε ένα επιχειρησιακό κέντρο που τους επιτρέπει να ελέγχουν τον αριθμό των τουριστών που έρχονται στην πόλη μέσω των τηλεφωνικών δεδομένων τους.

Πριν την εποχή της πανδημίας, η «γαληνοτάτη» Βενετία των πενήντα χιλιάδων κατοίκων είχε χάσει τη γαλήνη της με τους σχεδόν τριάντα εκατομμύρια τουρίστες που κατέφταναν στο νησί. Οι πλατείες και οι γέφυρες ήταν γεμάτες κόσμο, ενώ τα vaporetti (τα πλοιάρια – λεωφορεία) καταλαμβάνονταν από τουρίστες. Οι κάτοικοι αγανακτούσαν.

Ως μέτρο ελέγχου των τουριστικών ροών, οι αρχές εγκατέστησαν περιστροφικές πύλες στις εισόδους της πόλης, αλλά και στους σταθμούς των vaporetti, οι οποίες διαχωρίζουν τους τουρίστες από τους ντόπιους. Παράλληλα, επιβλήθηκε ένας φόρος εισόδου για τους τουρίστες, ο οποίος θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022.

Τα δεδομένα των τουριστών θα βοηθήσουν τις αρχές να δημιουργήσουν προφίλ των επισκεπτών της πόλης. Οι αρχές ελπίζουν ότι η συγκέντρωση των πληροφοριών δε θα τους επιτρέπει μόνο να παρακολουθούν σε ποιο σημείο της πόλης βρίσκονται οι τουρίστες, αλλά θα τους δίνει το σήμα της ενεργοποίησης των πυλών και τη χρέωση εισόδου τις ημέρες αιχμής. Τα δεδομένα θα επιτρέψουν στις δημοτικές αρχές να επανασχεδιάσουν ένα πιο βιώσιμο τουριστικό πλάνο.

Ωστόσο, οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι με αυτή την απόφαση δε θα συλλεχθούν τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών. Η TIM, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνίας στην Ιταλία, παρέχει στην πόλη μόνο το στοιχείο της προέλευσής τους. Με αυτόν τον τρόπο, ξεχωρίζουν τους ντόπιους από τους Ιταλούς επισκέπτες. Όσον αφορά τους ξένους, το σύστημα αναλύει την προέλευση της κάρτας SIM και παρουσιάζει τον αριθμό τους στην πόλη με τη μορφή μπαρών.

Μέχρι στιγμής, ήταν πιο εύκολο να καταγραφούν οι τουρίστες που διέμεναν έστω και μία μέρα στην πόλη. Τις περισσότερες φορές, επισκέπτες ήταν άνθρωποι που έρχονταν για μία μέρα, είτε με εκδρομικά γκρουπ, είτε από τις γύρω περιοχές και τη Σλοβενία για απόδραση. Με το νέο σύστημα, ελέγχονται όλοι οι τουρίστες, χωρίς εξαιρέσεις.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Βενετία έχει πάρα πολλούς τουρίστες, αλλά το ότι συγκεντρώνονται σε δύο μόνο μέρη: την Πλατεία του Αγίου Μάρκου και τη Γέφυρα Rialto» σημειώνει η Valeria Duflot, συνιδρύτρια της τουριστικής Venezia Autentica.

Εκτός από τους τουρίστες, το νέο σύστημα καταγράφει και την κυκλοφορία στα κανάλια της Βενετίας. Πέρα από τα vaporetti, υπάρχουν και οι τουριστικές γόνδολες, τα σκάφη των ντόπιων και οι βάρκες μεταφορών (topo). Η εκ φύσεως αδυναμία σχεδιασμού λωρίδων κυκλοφορίας στο Μεγάλο Κανάλι, τη βασική αρτηρία της πόλης, συντελεί σε ένα κυκλοφοριακό χάος, σαν και αυτό στην Παλιά Πόλη της Ρώμης. Γι’ αυτό τον λόγο, το σύστημα διαθέτει τηλεματική που ενημερώνει τους επιβάτες και τους βαρκάρηδες για τα μποτιλιαρίσματα στις κεντρικές διόδους της πόλης.

Σε έναν χρόνο η Βενετία θα γιορτάσει τα 1.600 χρόνια από την ίδρυσή της. Η τεχνολογία της επέτρεψε να ελέγξει τα νερά για πρώτη φορά στην ιστορία της με το νέο τεχνητό φράγμα MOSE, τον περασμένο Οκτώβριο, αποτρέποντας την πλημμύρα (σ.σ. το φαινόμενο Acqua alta – ψηλό νερό) στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Από φέτος, της επιτρέπει να ελέγξει και τις ροές τουριστών, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα των κατοίκων της και να εξασφαλίσει, όσο μπορεί, τη βιωσιμότητά της.