Elaine Thompson / AP
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί ήταν τόσο αργός τελικά ο Internet Explorer

Ένας από τους πρώτους browsers στην ιστορία αποτελεί και επίσημα παρελθόν. Για ποιο λόγο έπεσε στην αφάνεια και ποιοι παράγοντες τον έκαναν τόσο δυσκίνητο;

Ύστερα από 27 χρόνια λειτουργίας, ο Internet Explorer αποτελεί πια παρελθόν. «Η εφαρμογή Internet Explorer 11 θα αποσυρθεί και θα τεθεί εκτός υποστήριξης στις 15 Ιουνίου 2022 για τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν Windows 10» σημείωσε στη λυτή της ανακοίνωση η Microsoft. Η είδηση του θανάτου του ιστορικού browser συγκίνησε τους χρήστες του διαδικτύου, που ανέβασαν χιλιάδες posts στα social media, θυμίζοντας σε όλους τις όμορφες στιγμές που πέρασαν μαζί του στις απαρχές του μαζικού internet.

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση της παύσης λειτουργίας του Internet Explorer να έγινε στις 15 Ιουνίου 2022, ωστόσο, η πλατφόρμα είχε περάσει σε αχρηστία εδώ και χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι πως, από τα τελευταία δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί, ο ιστορικός browser της Microsoft λάμβανε μερίδιο της τάξης μόλις του 2% από τη συνολική αγορά.

Την ίδια ώρα, το Google Chrome έχει ξεπεράσει ήδη το 70% και τραβά ολοταχώς προς το 80%.

Πότε, όμως, ξεκίνησε η κατηφόρα για εκείνο, για ποιο λόγο συνέβη και πόσο αλήθεια είχε στη βάση της η θεωρία πως ο Internet Explorer ήταν αργός;

O Internet Explorer ήταν αργός ή όχι;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι προφανής: ναι. Ο λόγος, όμως, για τον οποίο ήταν αργό το συγκεκριμένο πρόγραμμα από ένα σημείο και έπειτα είναι πιο περίπλοκος. Ως το 2011, ο Internet Explorer αποτελούσε τον Νο.1 browser στον πλανήτη, με το μερίδιό στη συνολική αγορά να ξεπερνά το 50%. Κάπου εκεί, όμως, έφτασε το Google Chrome, το οποίο μέσα σε μια διετία τα σάρωσε όλα, αφήνοντας πολύ πίσω τόσο τον browser της Microsoft, όσο και το Mozilla Firefox.

Ένας από τους λόγους που το Google Chrome έγινε ο απόλυτος νικητής του παιχνιδιού είναι γιατί η Google δημιούργησε ένα πρόγραμμα περιήγησης πολύ απλό, εύχρηστο και το κυριότερο: ταχύτατο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη με τον Internet Explorer που μετατράπηκε σε meme και σταδιακά σε κομμάτι της σύγχρονης pop κουλτούρας, εξαιτίας των χαμηλών ταχυτήτων του. Ποιοι ήταν οι παράγοντες, όμως, που τον έκαναν αργό;

Όπως έχει παραδεχτεί ακόμη και η ίδια η Microsoft, το πρόγραμμα περιήγησης διέθετε μια σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις, οι οποίες το έκαναν να τρέχει με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες συγκριτικά με τους αντιπάλους του. Αυτές αφορούσαν διάφορα βοηθητικά εργαλεία για τον χρήστη (BHOs) και αρκετά add-ons (εφαρμογές τις οποίες μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο χρήστης για να κάνει διάφορες λειτουργίες μέσω του browser), τα οποία μέσα στο πέρασμα των χρόνων γίνονταν ακόμη περισσότερα.

Η Microsoft, μάλιστα, είχε δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα που έδιναν οδηγίες στους χρήστες του Internet Explorer για το πώς θα τα απενεργοποιήσουν, ωστόσο, ακόμη και αυτή η διαδικασία ήταν περίπλοκη. Έτσι, λοιπόν, το πρόγραμμα περιήγησης που ήταν ήδη προεγκατεστημένο στους υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν Windows, έγινε ο διαμεσολαβητής, ουσιαστικά, για το “download’ του Google Chrome.

Edge, το νέο όπλο της Microsoft

Η παύση λειτουργίας του Internet Explorer δε φέρνει και το τέλος των browsers της Microsoft. Η εταιρία εδώ και μερικά χρόνια είχε αφήσει στην άκρη το ιστορικό πρόγραμμα περιήγησης και είχε δώσει όλη της προσοχή στο νέο της «παιδί»: το Microsoft Edge που σύμφωνα με την ίδια δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τους ανταγωνιστές του.

Η προσπάθεια, όμως, αναχαίτισης του γίγαντα Google Chrome, δεν είναι καθόλου εύκολη, με τον νέο browser της Microsoft να λαμβάνει μερίδιο της τάξης του 5%, πίσω, επίσης, από το Mozilla Firefox, που παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση και το Safari της Apple. To 2% του Internet Explorer δεν αναμένεται να στοιχήσει πολύ στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό.

Πρόκειται, όμως, να στοιχίσει σε όλους μας. Πώς, άραγε, θα μπορούμε από εδώ και στο εξής να κάνουμε πλάκα για κάτι που δεν υπάρχει πια;