Shutterstock
ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί κάποια ζευγάρια μιλάνε μωρουδίστικα μεταξύ τους

Είναι πολύ πιθανό κάποια ζευγάρια να επιλέξουν ως τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους το baby talk και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι γι' αυτό.

«Τι κάνεις αζαπουλίνο μου;» ή τέλος πάντων κάτι τέτοιο. Αρκετά λογικό, όταν βλέπεις μία μητέρα να το απευθύνει στο δίχρονο παιδί της. Αρκετά cringe όμως αν βλέπεις να το λέει αναμεταξύ του ένα ζευγάρι 40χρονων. Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι πολύ συχνό το οποίο μάλιστα έχει τη δική του εξήγηση.

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό, για να καταλάβουμε καλύτερα όλη αυτή τη συζήτηση, να ορίσουμε τι σημαίνει ακριβώς το «μιλάω μωρουδίστικα», πριν θέσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στον τρόπο που επικοινωνεί ένα ζευγάρι. Σίγουρα δεν σημαίνει ότι μιλάω όπως μιλάει ένα μωρό σε ένα άλλο. Μάλλον πρόκειται για τον τρόπο που οι ενήλικες έχουν κατασκευάσει στο μυαλό τους ως τον πλέον κατάλληλο, προκειμένου να επικοινωνήσουν με ένα μωρό.

Γλωσσολογικά βλέποντάς το θα παρατηρήσουμε ότι το συγκεκριμένο δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο την ελληνική γλώσσα. Έχει παρατηρηθεί ότι ομιλητές σε οποιαδήποτε γλωσσική κοινότητα αλλάζουν τον τόνο και το ύφος τους όταν επικοινωνούν ή πρόκειται να επικοινωνήσουν με μωρά.

Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ομιλίας προκαλεί την κίνηση νευροδιαβιβαστών που με τη σειρά τους βοηθούν τα μικρά παιδιά να μάθουν γρηγορότερα και καλύτερα να επικοινωνούν.

Γιατί μερικοί ενήλικες μιλάνε σαν μωρά μεταξύ τους

Όταν αφορά όμως ενήλικες, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Το να χρησιμοποιείς ένα συγκεκριμένο γλωσσικό τρόπο που είναι τελείως διαφορετικός από τον αυτόν με τον οποίο συνηθίζουν να μιλούν οι ενήλικες μεταξύ τους δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο. Μέσα σε αυτόν μπορείς να εκφράζεσαι και να συνυπάρχεις ελεύθερος από την πολυπλοκότητα και τα μοτίβα της ρουτίνας μίας κουβέντας μεταξύ ενηλίκων.

Ούτως ή άλλως ο διαφορετικός τρόπος επιτονισμού στον τρόπο που μιλάμε δηλώνει την ύπαρξη μίας τρυφερότητας που είναι φυσικά από τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά μίας υγιούς ερωτικής σχέσης. Η χρήση ενός προσωποποιημένου τρόπου συνομιλίας είναι τελικά μία σημαντική πλευρά στη ζωή ενός ζευγαριού. Λειτουργεί ως μία γραμμή που τους ξεχωρίζει από οποιονδήποτε άλλον και υποδηλώνει ενδεχομένως την ξεχωριστή σχέση που έχουν μεταξύ τους.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ακούσετε κάποιο από τα ζευγάρια μεσηλίκων στο πάρκο να μιλάει ο ένας στον άλλον σαν να είναι μπέμπηδες δείξτε λίγη μεγαλύτερη κατανόηση. Έχουν λόγο που κάνουν αυτό το πράγμα που αν είσαι θεατής φαίνεται τόσο cringe.