Uzcategui/Bloomberg via Getty Images
BIG BUSINESS

Γιατί αποχώρησε από το Twitter ο συνιδρυτής του, Jack Dorsey

O συνιδρυτής του Twitter ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του chief executive του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

O Jack Dorsey, συνιδρυτής του Twitter πίσω στο 2006 και chief executive τόσο στο πετυχημένο μέσο, όσο και στο Square, αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή για εκείνον, ώστε να αποσυρθεί. «Είναι επιτέλους η ώρα για μένα να φύγω», έγραψε σε μία δήλωση του τονίζοντας ότι η εταιρεία «είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά». Η επόμενη μέρα θα είναι χωρίς εκείνον.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του, το μέχρι πρότινος αφεντικό του Twitter τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον αντικαταστάτη του, Parag Agrawal ο οποίος ήταν επικεφαλής του τεχνολογικού κομμάτιου της εταιρείας από το 2017.

Ο Dorsey είχε πολλές φορές βρεθεί στα όρια των εταιρικών συμβάσεων. Άλλες φορές με σκουλαρίκι στη μύτη, άλλες με μακρύ γένι και άλλες με την αγάπη του στη yoga. Άρχισε να δέχεται πολλές πιέσεις από τους επενδυτές οι οποίοι θεωρούσαν ότι το Twitter δεν είχε την προσοχή που του άρμοζε, καθώς εκείνος ασχολούνταν περισσότερο με το Square. Την Κυριακή, από το πουθενά έκανε ένα tweet αρκετά ενδεικτικό της συνέχειας:

Mία κίνηση που αναμενόταν

Για τη Victoria Scholar, αναλύτρια σε ζητήματα επενδύσεων, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν σε καμία περίπτωση έκπληξη για μεγάλο μέρος της διοίκησης του Twitter που ετοιμαζόταν να αποχαιρετίσει τον Dorsey από πέρσι. Η αλλαγή θα ερχόταν ως αποτέλεσμα της ανάγκης του μέσου να αρχίσει να αλλάζει παίρνοντας και περισσότερα ρίσκα.

Το μεγαλύτερο από αυτά μέχρι τώρα ήταν η απόφαση του Dorsey να ρίξει τον λογαριασμό του Προέδρου Trump αμέσως μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο. Η κίνηση αυτή δημιούργησε πολύ έντονη κριτική από τους υποστηρικτές του Trump, ενώ τον έφερε σε άμεση σύγκρουση με τον Zuckerberg, με τον τελευταίο να σπεύδει τότε να τονίσει ότι η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολεί ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η εναλλακτική εικόνα του Dorsey

Kατά μία έννοια, ο Jack Dorsey αποτελεί τον ορισμό του πολυεκατομμυριούχου της Silicon Valley. Είναι δισεκατομμυριούχος και έχει ιδρύσει δύο τεράστιες και πολυκερδείς επιχειρήσεις, το Twitter και το Square. Παρόλα αυτά, τα T-shirts του, τα μούσια και τα σκουλαρίκια δεν είναι η τυπική εικόνα ενός τέτοιου τύπου επιχειρηματία.

Ο Dorsey περνάει την εικόνα ενός εναλλακτικού τύπου ο οποίος έχει μάλιστα μερικές αρκετά ουτοπικές ιδέες ως προς το πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αλλά για καλό. Για παράδειγμα, πιστεύει ότι το Bitcoin έχει την ικανότητα να δημιουργήσει παγκόσμια ειρήνη. Κατά μία έννοια το Twitter συνέβαλε σε αυτή την αλλαγή. Το αν είναι για το καλύτερο μένει να φανεί στο μέλλον.

Πραγματική αποχώρηση

O Jack Dorsey αποχωρεί από το Τwitter. 2015, Richard Drew/ Associated Press

Ο χαρακτήρας του τρόπου που επέλεξε ο Dorsey να αποχωρήσει έχει και αυτός το ενδιαφέρον του. Αποχωρεί από την εταιρεία παραχωρώντας μάλιστα και τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο. Πράγμα τελείως διαφορετικό από αυτό που έκανε ο Jeff Bezos, που συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή στην Amazon, παρότι και αυτός αποχώρησε από τη θέση του αφεντικού.

Ο Dorsey τονίζει ότι αυτή είναι μία δική του απόφαση. Μιλάμε όμως για μία εταιρεία δισεκατομμυρίων, ώστε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί η πιθανότητα παρασκηνιακών παιγνιδιών. Ο Dorsey μπορεί να μην ήταν ο μόνος που έφτιαξε το Twitter (συνιδρυτές ήταν και οι BIz Stone, Evan Williams και Noah Glass). Ήταν όμως το πρόσωπο της εταιρείας προς τα έξω.

Συνεπώς, η ανακοίνωση της αποχώρησής του έχει τη δική της πολύ βαρύνουσα σημασία στον μικρόκοσμο των Big Tech. Ιδίως αν συγκρίνει κανείς τον τρόπο που χειρίζεται το παρόν και το μέλλον του στο Facebook, ο μεγάλος ανταγωνιστής του Dorsey, Mark Zuckerberg.