iStock
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο πληθυσμός της Γης θα μειωθεί στο μισό έως το 2100

Πώς προκύπτει αυτή η δυσοίωνη πρόβλεψη και ποιες χώρες πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο.

Τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο, ο συνολικός πληθυσμός της Γης αγγίζει τους 7,75 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Το νούμερο αυτό είναι πρωτοφανές στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ως το 2050, ξεπερνώντας ακόμη και τα 9 δισεκατομμύρια. Από εκεί και πέρα, όμως, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

 

Πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο, δημοσιεύτηκε μία διατριβή από τον οικονομολόγο της HSBC, James Pomeroy, σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός της γης, θα αρχίσει να συρρικνώνεται ως το 2100, φτάνοντας στο σημείο να μειωθεί ακόμη και κατά το ήμισυ.

Πώς, όμως, προέκυψε αυτή η πρόβλεψη και τι μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την τρομερή ελάττωση του ανθρώπινου πληθυσμού πάνω στον πλανήτη;

Πώς ο πληθυσμός της γης θα μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2100

«Η πιθανότητα να αρχίσει να συρρικνώνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός τα επόμενα είκοσι χρόνια είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι περιμέναμε αρχικά» υποστήριξε ο επιστήμονας σχετικά με τη διατριβή που δημοσίευσε. Κατά την άποψή του μάλιστα, η κορύφωσή του πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2043, πριν από τις προβλέψεις του ΟΗΕ. Γιατί, όμως;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση γονιμότητα του παγκόσμιου πληθυσμού φτάνει τις 2,3 γεννήσεις ανά γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ έως το 2050 πρόκειται να πέσει στο 2,1. Τη δεκαετία του 1950, ο συγκεκριμένος δείκτης έφτανε στο εξωπραγματικό 5.

Παρατηρώντας, λοιπόν, τα συγκεκριμένα δεδομένα, η πτώση του παγκοσμίου πληθυσμού πρόκειται να είναι μεγάλη και ταχύτατη. Οι πρώτες προειδοποιήσεις έγιναν το 2019 από δύο Καναδούς συγγραφείς, τους Darrell Bricker και John Ibbitson, οι οποίοι στο βιβλίο τους Empty Planet: Το σοκ της μείωσης του παγκοσμίου πληθυσμού, σημείωσαν ότι η γήρανση του πληθυσμού και η χαμηλή γονιμότητα θα οδηγήσουν σε τεράστιες αλλαγές.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που ο ανθρώπινος πληθυσμός μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα 4 δισεκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστικό ρόλο παίζει το γεγονός πως οι γυναίκες, εξαιτίας της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, καθυστερούν την ηλικία που αποκτούν το πρώτο τους παιδί, ενώ η αύξηση των τιμών των ακινήτων στις χώρες του δυτικού κόσμου, περιορίζει την ανάπτυξη μιας πολύτεκνης οικογένειας λόγω του υψηλού κόστους ζωής.

Οι διαφορές μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών

Δεν πρόκειται, όμως, να είναι ίδιες οι αλλαγές σε όλες τις χώρες του κόσμου. «Η μείωση των ποσοστών γονιμότητας είναι παγκόσμια, αλλά για ορισμένες χώρες, όπως αυτές στην υποσαχάρια Αφρική και την Ασία, θα συνεχιστεί η αύξηση του πληθυσμού» υποστηρίζει ο James Pomeroy.

Οι ανεπτυγμένες χώρες της Άπω Ανατολής πρόκειται να αντιμετωπίσουν κι αυτές μεγάλο πρόβλημα σε βάθος χρόνου. «Στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, το τρέχον ποσοστό γονιμότητας προβλέπει ότι οι πληθυσμοί θα μειωθούν στο μισό μέχρι το τέλος του αιώνα. Η Κίνα, επίσης δεν απέχει πολύ από αυτή την πρόβλεψη» συμπληρώνει.

Στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. «Με τον σημερινό ρυθμό, ο πληθυσμός του ανθρώπου θα έχει μειωθεί στο μισό έως το 2070. Η συγκεκριμένη ήπειρος κινδυνεύει, μάλιστα, να χάσει 400 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2100».

Αν και ορισμένες χώρες έχουν εφαρμόσει πολιτικές για την αύξηση της γονιμότητας, ο James Pomeroy σημειώνει ότι είναι αναποτελεσματικές. Και το μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: η μείωση του παγκοσμίου πληθυσμού μπορεί να κάνει καλό ή κακό στον πλανήτη;

Τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο, ωστόσο, πρόκειται, κατά τον ίδιο, για καλά νέα όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη Γη. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις.