iStock
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί οι τίγρεις είναι πορτοκαλί

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι καθόλου τυχαία και έχει τη δική της επιστημονική εξήγηση.

Κάθε ζώο έχει χρώμα και μοτίβο που εξυπηρετούν την ύπαρξή του. Δηλαδή, βοηθούν στην εξεύρεση συντρόφων, την ικανότητα να κρύβονται για να μπορούν να πιάσουν το θήραμα τους -και να φάνε- και ούτω καθ’ εξής.

Το χρώμα που προκύπτει από τη μείξη του κίτρινου με το κόκκινο, ανήκει στο φάσμα του ορατού φωτός. (Παρά)Κάνει αισθητή την παρουσία όποιου το φορά, ενώ βάσει ερευνών στην Ευρώπη είναι το χρώμα που σχετίζεται περισσότερο από όλα, με τη διασκέδαση, την εξωστρέφεια, την ενέργεια, την ορατότητα και την προειδοποίηση κινδύνου -για παράδειγμα όταν σταματάς να αλλάξεις λάστιχο μέσα στο σκοτάδι, βγάζεις τον πορτοκαλί κώνο από το πορτ μπαγκάζ. Κατά τον Κομφούκιο το πορτοκαλί είναι το χρώμα της μεταμόρφωσης.

 

Τι σημαίνει αυτό για τις τίγρεις

Πίσω στα ζώα, οι τίγρεις που ανήκουν στα αρπακτικά -και άρα στήνουν ενέδρες-, είναι πορτοκαλί. Γεγονός που τις κάνει εύκολα εντοπίσιμες. Τι πήγε λάθος;
Όπως εξηγεί το Live Science, οι άνθρωποι έχουμε τριχρωματική όραση: όταν το φυσικό φως «χτυπά» στο μάτι μας, βρίσκει σε λεπτό στρώμα του αμφιβληστροειδούς. Αυτός επεξεργάζεται το φως, χρησιμοποιώντας δυο τύπους υποδοχέων: τις ράβδους και τους κώνους.

Οι ράβδοι «αισθάνονται] διαφορές μόνο στο φως και στο σκοτάδι -όχι τις χρωματικές. «Λειτουργούν» κυρίως στο αμυδρό φως. Οι κώνοι αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Οι περισσότεροι έχουμε τρεις τύπους κώνων (πράσινους, μπλε, κόκκινους). Εξ ου και η όραση μας λέγεται τριχρωματική. Μαζί με αυτά τα τρία βασικά χρώματα, μπορούμε να δούμε και τους συνδυασμούς τους. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τον πίθηκο και κάποια είδη μαϊμούς.

Τα περισσότερα χερσαία θηλαστικά -συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών, των αλόγων και των ελαφιών- έχουν διχρωμική χρωματική όραση. Έχουν μπλε και πράσινους κώνους και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν κόκκινες και πράσινες αποχρώσεις.

Το κύριο θήραμα των τίγρεων, το ελάφι έχει διχρωματική όραση και άρα δεν βλέπει το πορτοκαλί. Το αντιλαμβάνεται ως πράσινο. Όταν λοιπόν, η τίγρη είναι πίσω από θάμνο ή μέσα στο γρασίδι, το ελάφι δεν μπορεί να την εντοπίσει. Για την ιστορία, ούτε η τίγρης ξέρει πως είναι πράσινη -ως διχρωματική.