ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι vegan περνάνε χειρότερο hangover όταν μεθάνε

Κι όμως, είναι αλήθεια και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Χρονιάρες μέρες, θα φας, θα βγεις, θα πιεις, θα έχεις χανγκόβερ. Ο κύκλος της ζωής. Αν ανήκεις ωστόσο σε μια συγκεκριμένη διατροφική ομάδα, τότε θα υποφέρεις από χειρότερο χανγκόβερ και υπάρχει λόγος.

Οι vegan, βλέπεις, περνάνε χειρότερα μετά από ένα μεθύσι, κι αυτό γιατί όπως έδειξε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, η έλλειψη ψευδάργυρου και βιταμίνης Β3 στον οργανισμό πολλαπλασιάζει τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ. Όσο λοιπόν κι αν φροντίζουν οι vegans να βρουν αυτά τα στοιχεία στη διατροφή τους, η πικρή αλήθεια για εκείνους είναι πως στο κρέας τα συναντάμε σε αφθονία, με αποτέλεσμα όσοι καταναλώνουν ζωικά προϊόντα να είναι εκ των πραγμάτων πιο προστατευμένοι.

Σε ό,τι αφορά τη Βιταμίνη Β3 πάντως, εκτός από το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά, τη συναντάμε και στο αβοκάντο, τα μανιτάρια, τους ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης, σε αντίθεση με τον ψευδάργυρο που απαντάται συχνότερα σε κρέας, γαλακτοκομικά και οστρακοειδή και η έλλειψη του οποίου προκαλεί τους ανεπιθύμητους εμετούς.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το δείγμα της έρευνας ήταν μικρό και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ασφαλές, επομένως ας μην αποτελέσει την αιτία να στερηθείς απόψε ένα ποτό παραπάνω, εφόσον φυσικά δεν οδηγείς.