NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images Steve Dietl
FITNESS

Γιατί όλο και περισσότεροι bodybuilders πίνουν μητρικό γάλα

Και τι κινδύνους έχει αυτό για την υγεία τους.

OK, είναι προφανές, γνωστό και λογικό το μητρικό γάλα να είναι υπερβολικά απαραίτητο για τα βρέφη, αλλά για τους bodybuilders; Αλήθεια τώρα; Γιατί οι φουσκωτοί να βασίζουν το χτίσιμο του κορμιού τους πάνω σε αυτό το ασυνήθιστο superfood;

Σωστά διάβασες. Αντί να χρησιμοποιούν νερό ή άλλους πόρους για να γεμίζουν με θρεπτικά συστατικά τα πρωτεϊνικά τους ροφήματα, οι bodybuilders στρέφονται στο μητρικό γάλα για να κερδίσουν σε μύες και να κρατιούνται σε φόρμα. Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, ‘(Un)Well’, ασχολείται σε βάθος με αυτήν τη νέα πραγματικότητα και ξεκινά και μία ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω απ’ το ηθικό κομμάτι της αγοράς μητρικού γάλατος και της χρήσης του για προσωπικό κέρδος -και όχι για την πολύ πιο απαραίτητη χρήση του προοριζόταν αρχικά.

“Το μητρικό γάλα μου έκανε καλό κατά το παρελθόν”, λέει ο James “JJ” Ritenour, ένας ερασιτέχνης bodybuilder στο ντοκιμαντέρ. “Γιατί δεν θα μπορούσε να μου κάνει το ίδιο ξανά;”.

Δεκάδες bodybuilders που προσπαθούν να βάλουν όγκο, το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι η αυτή η ουσία έχει ξεχωριστές ιδιότητες που την καθιστούν ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη τροφή.

“Η πυκνότητά του σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, νομίζω ότι είναι ο λόγος που έχει κερδίσει τόσο έδαφος μεταξύ τους”, λέει ο εξειδικευμένος διαιτολόγος αθλητών, Brian St. Pierre. “Το μητρικό γάλα έχει ‘σχεδιαστεί’ έτσι απ’ τη φύση ώστε να κάνει ένα μωρό να μεγαλώνει γρήγορα, οπότε ίσως και οι ενήλικες να πιστεύουν ότι θα έχει και στους ίδιους παρόμοιο αποτέλεσμα η κατανάλωσή του”.

AP Photos

Ένα φλιτζάνι μητρικό γάλα περιέχει περίπου 170 θερμίδες (20 περισσότερες από το πλήρες γάλα), 10 γραμμάρια λίπους, 16 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης (5 λιγότερο από το πλήρες γάλα), καθώς και βιταμίνες και μέταλλα. “Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι βρίσκονται και αρκετές αυξητικές ορμόνες μέσα στο μητρικό γάλα”, λέει ο St. Pierre. “Αν και δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο πράγματι αυτές ωφελούν έναν ενήλικα με οποιονδήποτε τρόπο”.

“Γενικά δεν είναι και η πιο έξυπνη ιδέα”, λέει ο Marc Halpern, διαιτολόγος στο Salt Lake City.

“Πρώτον, είναι δύσκολο να το βρει κανείς. Δεν μπορείτε απλά να αγοράσετε ένα μπουκάλι μητρικού γάλακτος στο τοπικό σούπερ μάρκετ, καθώς γυρνάτε στο σπίτι μετά τη δουλειά. Γι’ αυτό και πολλοί bodybuilders αγοράζουν το γάλα τους από το ίντερνετ και από σελίδες όπως το Facebook, το Craigslist ή το Reddit, ή ανταλλάσσουν πολύ, μα πάρα πολύ άβολες online κουβέντες με εγκύους. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι μέσα από το μητρικό γάλα μεταδίδονται σοβαρές ασθένειες όπως ο HIV. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους ανθρώπους που θα στο πουλήσουν”.

Η επιστήμη συμφωνεί. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Νοσοκομείο Παίδων του Οχάιο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σεβαστά νοσοκομεία των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι από τα 101 δείγματα μητρικού γάλατος που αγοράστηκαν στο διαδίκτυο, το 10% από αυτά ήταν συμπληρωμένο με αγελαδινό γάλα, ήταν δηλαδή σκέτη απάτη. Επιπλέον, το 75% των δειγμάτων είχε παθογόνα βακτήρια ή ιούς που προκαλούν ασθένειες.

“Μείναμε έκπληκτοι με τον μεγάλο αριθμό των δειγμάτων που είχαν τόσο υψηλό αριθμό βακτηρίων. Βρήκαμε ακόμη και μολυσμένο γάλα από κόπρανα, πιθανότατα λόγω μη σωστού πλυσίματος των χεριών των εγκύων που το “συνέλεγαν”. Μείναμε επίσης έκπληκτοι και από το γεγονός ότι σε πολλά δείγματα ανιχνεύθηκε σαλμονέλα”, δήλωσε η Sarah A. Keim, ερευνήτρια του νοσοκομείου.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι περισσότερα για να το αφήσεις στην άκρη, αν είσαι από εκείνους που είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι θα χτίσουν μύες μέσα από το μητρικό γάλα. Τόσα άλλα συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν.