AP Images
GEORGE FLOYD

‘Γυμνή Αθηνά’: Ποια ήταν η διαδηλώτρια που ακύρωσε την τυφλή αστυνομική βία

Πίσω από την μυστηριώδη εμφάνιση της γυμνής γυναίκας υπήρχε ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος.

Η γυμνή διαδηλώτρια μοιάζει να εμφανίστηκε από το πουθενά, ως μια υπεράνθρωπη ειρηνευτική δύναμη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Το Portland είναι μια περιοχή που φημίζεται για την αγάπη της προς την κουλτούρα των hipsters. Δισκοπωλεία, καταστήματα με προϊόντα κάνναβης, φυσιογνωμίες βγαλμένες από το Woodstock ή από κάποια συναυλία της Taylor Swift μαζί με την Charlie XCX. Η τηλεοπτική σειρά ‘Portlandia’ πριν από μερικά χρόνια ανέδειξε με ιδιαιτέρα χιουμοριστικό τρόπο αυτή την σουρεάλ καθημερινότητα του Portland. Που δεν υπάρχει πια.

Στο Portland, οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του George Floyd μαίνονται για τουλάχιστον 50 μέρες σερί, αδιάκοπά. Ο Donald Trump έχει γεμίσει την πόλη με δυνάμεις καταστολής, ένα ‘επίλεκτο’ σώμα από τοπικούς αξιωματικούς και ομοσπονδιακή φρουρά, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να κατευνάσει τα πνεύματα και να επαναφέρει την ‘κανονικότητα’, όλοι τους με κράνη και αντι-ασφυξιογόνες μάσκες.

Η στιγμή της εμφάνισης μιας γυναίκας η οποία φορούσε μόνο μάσκα προσώπου και σκούφο, η οποία στάθηκε μπροστά στους αξιωματικούς και δέχτηκε σιωπηλά τα πυρά των αεροβόλων όπλων τους στα πόδια της, έμοιαζε να ξέφυγε από τη ροή του κανονικού χρόνου. Όταν ένας διαδηλωτής μπήκε μπροστά της για να την υπερασπιστεί, εκείνη τον απώθησε. Μα ποια είσαι, άγνωστη γυναίκα;

Η γυμνή γυναίκα, η οποία πήρε το όνομα ‘Naked Athena’ από τον τοπικό Τύπο, παρουσίασε κινήσεις yoga και μπαλέτου ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Γιατί όμως;

Η νόμιμη γυμνή διαμαρτυρία

Το 1984, o ιδιοκτήτης εστιατορίου Bud Clark εξελέγη δήμαρχος της πόλης του Portland. Έξι χρόνια πριν, ο ίδιος είχε δημιουργήσει το poster ‘expose yourself to art’ (για το οποίο και πόζαρε), το όποιο και εξελίχθηκε κάτι ανάμεσα σε έργο avant-garde ζωγραφικής και πρωτόγονου meme, πουλώντας 250.000 αντίτυπα, με τη βοήθεια του Mike Ryerson, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Northwest Neighbor. Σε μια στιγμή όπου η ζωή συνάντησε την τέχνη, τα δικαστήρια του Oregon αναγνώρισαν τη δημόσια γυμνή εμφάνιση ως μια προστατευόμενη μορφή πολιτικής έκφρασης, που ξεπερνά τις απαγορεύσεις περί απαγόρευσης της δημοσίας αιδούς. Τουτέστιν, γυμνοί ποδηλάτες (ναι, υπάρχουν), γυμνοί διαβάτες, πάσης φύσεως γυμνοί του Portland, ποτέ δεν είναι αναίτια γυμνοί.

Ακόμα δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε το ρόλο της ‘Naked Athena’ στις διαδηλώσεις. Μάλιστα, η συντηρητική εφημερίδα National Review την αποκάλεσε “τρελή antifa που κάθισε γυμνή μπροστά στους αστυνομικούς”, ενώ ο φωτογράφος David Killen που την απαθανάτισε, την περιέγραψε ως “τρομερά ευάλωτη”, εξηγώντας πόσο οδυνηρό θα ήταν το να πυροβολήσεις έναν άνθρωπο χωρίς ρούχα μες τη μέση του δρόμου. Η σημειολογία του ανθρώπου που διαδηλώνει γυμνός έχει πολλά επίπεδα: Για κάποιους μπορεί να είναι απλά ένας τρελός. Για άλλους, μπορεί να είναι κάποιος που δεν έχει τίποτα να χάσει, έχει μείνει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) γυμνός. Ίσως αυτοί να είναι και οι πιο ‘επικίνδυνοι’.