ΥΓΕΙΑ

Γίνεται να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά που έχασες;

Ρωτήσαμε έναν ειδικό για το ζήτημα που απασχολεί όλους τους άνδρες παγκοσμίως.

Η ελληνική θυμοσοφία κρύβει τουλάχιστον μια φράση κατάλληλη για την κάθε περίσταση. Από αυτήν την πλούσια φαρέτρα γνωμικών λοιπόν, εγώ σήμερα θα επιλέξω το “δεν έχει νόημα να κλαις πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα“.

Εν προκειμένω, δεν έχει νόημα να τα βάψεις μαύρα όταν η τριχόπτωση σου χτυπήσει την πόρτα. Όταν τα μαλλιά σου αποφασίσουν να αρχίσουν να αποχαιρετούν το κεφάλι σου, εκτός απ’ το να αναζητήσεις τις αιτίες, πρέπει να κοιτάξεις και το επόμενο βήμα. Και πλέον, χάρη στις προηγμένες τεχνικές μεταμόσχευσης, μπορείς να ανακτήσεις τόσο τα μαλλιά σου, όσο και την ηρεμία σου. Για το χυμένο γάλα δεν θα βρεις λύση σήμερα, δυστυχώς.

Επειδή όμως καταλαβαίνω ότι τα δικά μου γραπτά δεν έχουν την ίδια αξία με τα λόγια ενός ειδικού, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τον κατάλληλο άνθρωπο, ώστε να μας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις και να απαντήσει σε όλες τις απορίες μας.

Η Advanced Hair Clinics αποτελεί κέντρο αναφοράς στη Μεταμόσχευση Μαλλιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, χάρη στην πολυετή γνώση και εμπειρία του Πλαστικού Χειρούργου και Επιστημονικού Διευθυντή του Ομίλου, Δρ. Αναστάσιου Βεκρή και της άριστα εκπαιδευμένης ομάδας του.

Έτσι, θέσαμε στον κύριο Βεκρή τις ερωτήσεις που απασχολούν ή θα απασχολήσουν όλο τον ανδρικό πληθυσμό κάποια στιγμή στη ζωή του και οι απαντήσεις που πήραμε ήταν -εκτός από διαφωτιστικές- και άκρως ενθαρρυντικές.

Για ποιο λόγο μπορεί να χάνει ένας άνδρας τα μαλλιά του;

Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία είναι η συχνότερη μορφή της τριχόπτωσης και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων τριχόπτωσης στους άνδρες. Ενώ υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που κάποιος μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση, όπως χρόνιες ασθένειες, δερματικές παθήσεις, αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, εποχικότητα, στρες, κακή διατροφή, μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλες πτυχές της σύγχρονης ζωής, το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρικής τριχόπτωσης (περίπου 81%) οφείλεται στην κληρονομικότητα.  Η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα εκδήλωσης της τριχόπτωσης στους άνδρες, καθώς τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν κάποιος άνδρας θα παρουσιάσει ανδρική τριχόπτωση, την ηλικία έναρξης, το μοτίβο εμφάνισής της και το βαθμό εξέλιξης“.

Πώς μπορεί κάποιος να προλάβει την τριχόπτωση;

Με το τεστ DNA για τον έλεγχο της ανδρογενετικής αλωπεκίας, μέσω της λήψης γενετικού υλικού από τον ενδιαφερόμενο, κατά το οποίο υπολογίζεται ο βαθμός της γενετικής επιρροής που υπάρχει και μας δίνει μία εικόνα της πιθανότητας εμφάνισης τριχόπτωσης. Η εξέταση αυτή είναι ανώδυνη, καθώς η απομόνωση του γενετικού υλικού γίνεται από μία σταγόνα αίματος που συλλέγεται σε ειδικές καρτέλες συλλογής και αποθήκευσης. Η απάντηση είναι διαθέσιμη μέσα σε 7 ημέρες από την ημέρα λήψης του δείγματος. Ανάλογα με τα αποτελέσματα ακολουθείται σε συνεργασία με τον γιατρό η κατάλληλη τακτική“.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια;

Η ανάπτυξη των τριχών αποτελείται από την αναγενή φάση (αύξηση της τρίχας), την καταγενή και την τελογενή φάση (πτώση). Η διαταραχή οποιασδήποτε από τις φάσεις αυτές οδηγεί σε αλωπεκία. Φυσιολογικά, το 90-95% των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση, ενώ 50-100 τρίχες την ημέρα είναι μια φυσιολογική απώλεια.  Όταν ο ρυθμός απώλειας αυξηθεί πάνω από 100 τρίχες την ημέρα, μπορεί να παρατηρηθεί αλωπεκία. Το πιο συνηθισμένο μοτίβο εμφάνισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η πρόσθια και κροταφική αραίωση με τάση επέκτασης προς την κορυφή της κεφαλής. Η ανδρική τριχόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών εμφανίζεται με το πέρας της εφηβείας και προχωρά με γοργό ρυθμό κατά την ηλικία μεταξύ 20-30 ετών, ενώ παρουσιάζει εικόνα επιβραδυνόμενης πτώσης μετά τα 30-35 έτη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η πορεία της τριχόπτωσης επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο, ακολουθώντας ανάλογη πορεία με τη σταθεροποίηση και σταδιακή πτώση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών στο αίμα“.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα κατά της τριχόπτωσης;

Το πρώτο βήμα κατά της τριχόπτωσης είναι η διάγνωση. Όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε εξωτερικούς αναστρέψιμους παράγοντες, όπως αναιμία, ορμονικές διαταραχές και άλλα, αρκεί η άρση των παραγόντων αυτών για τη λύση της τριχόπτωσης, σε συνδυασμό με συντηρητική φαρμακευτική αγωγή όπως η μινοξιδίλη ή με την εφαρμογή νεώτερων θεραπειών, όπως η εφαρμογή των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων, γνωστή και ως θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma)”.

Μπορούν να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά που έχασα;

Όταν η τριχόπτωση είναι σε αρχικά στάδια και δεν έχει προκαλέσει ακόμη ορατή αραίωση ή όταν η αραίωση μαλλιών είναι διάχυτη, η θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να γίνει συντηρητικά. Όταν όμως η τριχόπτωση οδηγεί σε ορατή αραίωση, σε πλήρως εγκατεστημένη αλωπεκία ή φαλάκρα, και εφόσον υπάρχει επαρκής δότρια χώρα, η οριστική θεραπεία της τριχόπτωσης επιτυγχάνεται με μεταμόσχευση μαλλιών με τη νέα τεχνική Advanced FUE. Τα τριχοθυλάκια που εμφυτεύονται κατά τη διάρκεια, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά επαναφύτρωσης που αγγίζουν το 98%“.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Η σύγχρονη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE αποτελεί επανάσταση στην αντιμετώπιση της αραίωσης καθώς πλέον δεν απαιτείται βαρύ και επίπονο χειρουργείο που αφήνει σημάδια και ουλές όπως παλαιότερα με τη μέθοδο FUT/ Strip. Πλέον, η διαδικασία είναι αναίμακτη και ανώδυνη, εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία, δεν αφήνει σημάδια, ενώ η επιστροφή στην καθημερινότητα γίνεται άμεσα. Ο γιατρός σχεδιάζει τη δότρια χώρα και πραγματοποιεί τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια, αφαιρεί ένα προς ένα τα τριχοθυλάκια και τα εμφυτεύει με τον ίδιο τρόπο στη λήπτρια χώρα, με τη χρήση ειδικών συσκευών εμφύτευσης (τοποθέτηση με implanter device) αποφεύγοντας την πρόκληση τραύματος και ουλών και επιτυγχάνοντας φυσική φύτρωση των τριχών με κατάλληλη φορά και γωνία“.

Μπορούν όλοι οι άντρες να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι σήμερα η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία στην οποία προβαίνουν οι άνδρες και δεν αποτελεί πλέον διαδικασία για λίγους. Σε μεταμόσχευση μαλλιών μπορούν να υποβληθούν άνδρες ή γυναίκες, οποιασδήποτε ηλικίας από 18 ετών και άνω. Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της σύγχρονης τεχνικής εμφύτευσης μαλλιών FUE, που γίνεται υπό τοπική αναισθησία, μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν πρακτικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι ακόμα και ειδικές κατηγορίες ασθενών όπως οι ασθενείς με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, διαβητικοί, ασθενείς με διαταραχές πηκτικότητας, ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς κλπ. (κατόπιν συνεννόησης των γιατρών), με την εξαίρεση ασθενών με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας“.

Το αποτέλεσμα φαίνεται φυσικό;

H μεταμόσχευση μαλλιών FUE δίνει απολύτως μόνιμα και φυσικά αποτελέσματα. Ανάλογα με την εμπειρία του ιατρού που πραγματοποίησε την επέμβαση, μπορεί να είναι από ικανοποιητικά έως άριστα. Τα μαλλιά που προέρχονται από τη μεταμόσχευση συμπεριφέρονται απολύτως φυσιολογικά“.

Yπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει κάποιος ξανά τον κίνδυνο της τριχόπτωσης;

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, εφόσον τηρούνται οι ιατρικές οδηγίες. Ωστόσο, ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της μεταμόσχευσης μαλλιών FUE σε σύγκριση με την τεχνική του strip, επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της δότριας χώρας και στο μέλλον, εφόσον η πυκνότητά της είναι επαρκής“.

Πώς θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στο μέλλον;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ένας τομέας που εξελίσσεται συνεχώς και αυτή τη στιγμή ο πιο επιτυχημένος τρόπος αντιμετώπισης της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας είναι η μέθοδος FUE. Η Follicular Unit Extraction τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική. Στην κλινική μας, την Advanced Hair Clinics, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία η μέθοδος Advanced FUE, με συγκριτικό πλεονέκτημα την εμφύτευση τριχοθυλακίων χωρίς τη δημιουργία υποδοχών (One Step Implantation), χωρίς μόνιμα σημάδια και με άριστο τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, στο πεδίο της μεταμόσχευσης μαλλιών, πέρα από την επικράτηση της νέας τεχνικής FUE (Follicular Unit Extraction), έχουν εμφανιστεί και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ρομποτική μεταμόσχευση μαλλιών (robotic hair transplantation), οι οποίες, αν και δεν έχουν τελειοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, είναι πολλά υποσχόμενες εφόσον εξελιχθούν περαιτέρω“.