ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Google μπορεί να διαβάσει τα χείλη σου

Αν υπάρχουν ακόμα στενογράφοι, μόλις έχασαν και επισήμως τη δουλειά τους.

Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό από την Google. Αρχικά μπορούσε να σε βοηθήσει να βρεις αυτό που έψαχνες, στη συνέχεια μπορούσε να γράψει αυτό που της έλεγες ή να σου διαβάσει εκείνη αυτό που της έγραφες μέσω Google Translate και άλλων εφαρμογών. Είναι θέμα χρόνου να μπορεί να διαβάσει και τη σκέψη σου. Προς το παρόν βρίσκεται ένα στάδιο νωρίτερα. Έχει αρχίσει να διαβάζει τα χείλη σου.

Το DeepMind της Google σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησαν το Al, ένα πρόγραμμα που μπορεί να διαβάσει τα χείλη ενός ομιλητή, καλύτερα από έναν άνθρωπο που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά (ναι, υπάρχουν τέτοιοι). 

Το Al δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας 5.000 ώρες από έξι διαφορετικές εκπομπές του BBC. Συνολικά, τα videos περιλάμβαναν 118.000 προτάσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια τις φράσεις ενός ομιλητή, απλώς παρακολουθώντας τα χείλη του.

Δείτε ένα παράδειγμα. Χωρίς υπότιτλους:

 

Με υπότιτλους:

Για να γίνει κατανοητό το πόσο καλύτερο είναι το Al από έναν επαγγελματία lip-reader, σε ένα σχετικό τεστ πάνω σε 200 διαφορετικά videos ο άνθρωπος κατέγραψε το 12,4% των λέξεων χωρίς λάθος, ενώ το Al το 46,8%. Και όσα λάθη έκανε το Al ήταν σχεδόν αμελητέα, αφού για παράδειγμα αφορούσαν την μη καταγραφή του τελικού ‘s’ σε κάποιες λέξεις. Οι ειδικοί λένε πως είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθούν και να διαδοθούν σε ευρεία κλίμακα τέτοια προγράμματα που δεν θα κάνουν σχεδόν κανένα λάθος.

Το θέμα που εύλογα προκύπτει, όπως σε κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, είναι το κατά πόσο το Al θα χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό. Οι δημιουργοί του συστήματος λένε πως δεν φοβούνται μήπως χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή συνομιλιών, αφού υπάρχουν ήδη οι κοριοί που κάνουν μια χαρά τη συγκεκριμένη δουλειά.

”Πιστεύουμε πως τα συστήματα lip reading μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άπειρους τομείς, όπως σε εφαρμογές που θα βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα ακοής ή καταγραφή δημόσιων διαλόγων σε χώρους με φασαρία”.