ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H νέα μηχανή της BMW μόλις κέρδισε το Νόμπελ Τεχνολογίας

Το νέο αυτοκινούμενο concept είναι στην κυριολεξία ένα φάντασμα των δρόμων.

Εάν υπήρχε Νόμπελ Τεχνολογίας, τότε θα πήγαινε χωρίς δεύτερη σκέψη στη νέα μηχανή της BMW.  Με αφορμή τα δυσάρεστα πολλά θανατηφόρα τροχαία που σημειώνονται κάθε χρόνο, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Αυτή τη στιγμή, σε κάποιο από τα πολλά εργαστήριά της, βρίσκεται υπό κατασκευή η μηχανή που φιλοδοξεί να ελαττώσει κατά πολύ σημαντικό βαθμό τα δυστυχήματα πάνω στην άσφαλτο.

Το νέο αυτό μοντέλο εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα. Μία από τις πολλές νέες του ρυθμίσεις και επιλογές είναι και το self-drive (πώς να το λένε αυτό άραγε στα ελληνικά;). Σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης που έχουν αφήσει να διαρρεύσει, η καινούρια μηχανή της BMW είναι σχεδιασμένη για να παίρνει αυτόματα μπροστά, για να αναγνωρίζει τις στροφές με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το GPS αλλά και για να χαμηλώνει ταχύτητα όποτε αυτή, η μηχανή δηλαδή, κρίνει.

Επιπλέον, η ασύλληπτα πρωτοποριακή μηχανή είναι έτσι προγραμματισμένη ώστε να φρενάρει όποτε πάλι εκείνη θεωρεί ότι είναι απαραίτητο. Όλα αυτά χωρίς τον αναβάτη, τους χειρισμούς και την επίβλεψή του. Βέβαια, παρότι η ενσωματωμένη αυτή τεχνολογία προφυλάσσει τους οδηγούς από τυχόν σοβαρούς τραυματισμούς, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν φαίνεται πρόθυμη να κυκλοφορήσει στην αγορά μία μοτοσυκλέτα (άουτς!) με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μερικές από αυτές τις αλλαγές δεν θα συμπεριληφθούν στα μοντέλα που θα βγάλει το προσεχές διάστημα.

Κατά πάσα πιθανότητα, η φρέσκια μηχανοκίνητη σειρά της BMW θα περιλαμβάνει κάποιες ανακουφιστικές προσθήκες, όπως για παράδειγμα το φρένο έκτακτης ανάγκης και την -με νύχια και με δόντια- παραμονή στην ίδια λωρίδα. Με αυτές τις τροποποιήσεις, ο περιορισμός των τροχαίων δυστυχημάτων και η νηφάλια οδήγηση των μοτοσυκλετιστών γίνονται ολοένα και πιο εφικτά, ολοένα και πιο πιθανά.

Ο μεγάλος της στόχος και το ακόμη πιο μεγάλο της στοίχημα είναι να μειωθούν δραματικά σε ορίζοντα δεκαετίας τα σοκαριστικά τροχαία περιστατικά σε κάθε μικρό, μεσαίο και μεγάλο δρόμο. Μέχρι στιγμής, τα στατιστικά είναι εμφανώς σε βάρος της.