iStock
ΥΓΕΙΑ

H βιταμίνη που προστατεύει από κατάγματα, εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις

Μία από τις λιγότερο γνωστές βιταμίνες, που όμως είναι εκείνη που διατηρεί τα οστά υγιή και συμβάλλει καθοριστικά στη φυσιολογική πήξη αίματος. 

Το να έχουμε έναν γερό οργανισμό και ένα δυνατό ανοσοποιητικό είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων και μέσα σε αυτόν τον συνδυασμό καθοριστικό ρόλο παίζουν οι βιταμίνες. 

Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις -που να σημειωθεί ότι ο οργανισμός από μόνος του δεν μπορεί να τις συνθέσει-, οι οποίες δρουν ακόμα και όταν ανευρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες, ενώ δεν έχουν θερμιδική αξία. Η δράση τους έγκειται στη ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό.

Τόσο η έλλειψή τους, όσο και η σε υπερβολικές δόσεις ύπαρξή τους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και προβλήματα (όταν κάποιος έχει λιγότερη βιταμίνη Κ από το επιθυμητό είναι πιο πιθανό να εμφανίσει αιμορραγία, καθυστερημένη επούλωση πληγών, αδικαιολόγητες μελανιές).

Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες τις υδατοδιαλυτές, τις λιποδιαλυτές και στις αντιοξειδωτικές.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η βιταμίνη για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω και είναι μία από τις λιγότερο γνωστές – δεν είναι δηλαδή η A, η C, η D ή η B. 

Η βιταμίνη Κ λοιπόν κατηγοριοποιείται σε δύο είδη: 

  1. στην Κ1 (φυλλοκινόνη)
  2. στην Κ2 (μενακινόνη)

Η πρώτη είναι φυτικής προέλευσης και κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι κ.ά.), σε φυτικά έλαια αλλά και σε ορισμένα φρούτα (blueberries, σύκα κ.ά.), ενώ η δεύτερη είναι ζωικής προέλευσης και συναντάται στο κρέας, το γάλα, τη σόγια και τα αυγά. 

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η βιταμίνη Κ προάγει την καλή υγεία των οστών (μεταφέρει το ασβέστιο που κυκλοφορεί στο αίμα, στα οστά) και της καρδιάς, του εγκεφάλου και συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος (παράγει τις 4 από τις 13 συνολικά πρωτεΐνες που χρειάζονται για την πήξη του αίματος).

Συγκεκριμένα, η Κ παράγει την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, που λειτουργεί προστατευτικά για τα οστά, βελτιώνοντας την οστική μάζα και μειώνοντας τον κίνδυνο για κατάγματα και άλλες φθορές των οστών, προλαμβάνοντας επίσης τη φθορά των χόνδρων μεταξύ των αρθρώσεων και μειώνοντας της φλεγμονές. 

Επίσης, αποτρέπει την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες, που είναι μία από τις κυριότερες αιτίες καρδιακής προσβολής, ενώ χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της προστατεύει τον οργανισμό από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες, λειτουργώντας σαν ασπίδα για τα εγκεφαλικά κύτταρα και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου από φλεγμονώδεις παθήσεις.

Πόση βιταμίνη Κ χρειαζόμαστε

Η ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει ο καθένας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το φύλο και η ηλικία. Ενδεικτικά, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της Κ για τις γυναίκες ανέρχεται σε 90 μικρογραμμάρια και για τους άνδρες σε 120 μικρογραμμάρια.