© Daniel Eledut / Unsplash
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια για την θρυλική χαμένη πτήση 513 του Σαντιάγο

Πώς ένας αστικός μύθος μπορεί και συντηρείται για σχεδόν 70 χρόνια.

Λίγες αεροπορικές ιστορίες είναι τόσο γνωστές όσο εκείνη της πτήσης 513 του Σαντιάγο της Χιλής και το περίφημο Lockheed Super Constellation, ένα τετρακινητήριο αεροσκάφος που φημίζεται για την αξιοπιστία του και τη μεγάλη εμβέλειά του. Η ιστορία είναι τόσο συναρπαστική που έχει εισχωρήσει στη λαϊκή κουλτούρα, παρά το γεγονός πως έχει εδραιωθεί ως αστικός μύθος.

Το περιστατικό της πτήσης 513 του Σαντιάγο αφορούσε, όπως είπαμε, ένα Lockheed Super Constellation, το οποίο ήταν επανδρωμένο από εξειδικευμένο πλήρωμα, που είχε ολοκληρώσει με επιτυχία πολλά ταξίδια πριν από την ατυχή απογείωσή του.

Η ιστορία της πτήσης 513 του Σαντιάγο

Σύμφωνα με το μύθο, η Santiago Flight 513, αφορούσε ένα εμπορικό αεροσκάφος που διαχειριζόταν μια αεροπορική εταιρεία με το όνομα Santiago Airlines και αναχώρησε από το Άαχεν της Γερμανίας στις 4 Σεπτεμβρίου 1954, με 88 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος. Το αεροσκάφος είχε προορισμό το Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όμως δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Μια απροσδόκητη επιστροφή

Στις 12 Οκτωβρίου 1989, 35 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, το αεροπλάνο ξαφνικά επανεμφανίστηκε. Σύμφωνα με την ιστορία, προσγειώθηκε τέλεια στο αεροδρόμιο του Πόρτο Αλέγκρε, καταπλήσσοντας τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και προκαλώντας το άμεσο ενδιαφέρον των αρχών και των μέσων ενημέρωσης.

Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο δυστοπική με τις περιγραφές να αναφέρουν ότι βρέθηκαν μέσα στο αεροπλάνο τα σκελετικά υπολείμματα 92 ανθρώπων, όλοι στις θέσεις τους και φαινομενικά ανενόχλητοι, με εξαίρεση τον πιλότο που κρατούσε ακόμα τα χειριστήρια.

Η φύση των αστικών θρύλων

Συνήθως, ιστορίες όπως αυτή της πτήσης 513 του Σαντιάγο κερδίζουν έδαφος επειδή συνδυάζουν την πραγματικότητα (αεροπορικά ταξίδια, εξαφανίσεις, ανεξήγητα γεγονότα) με στοιχεία του φανταστικού. Η ιστορία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αστικού μύθου, ενός σύγχρονου λαογραφικού είδους που περιλαμβάνει ανεπιβεβαίωτες ιστορίες που κυκλοφορούν ως αλήθεια. Οι αστικοί μύθοι συχνά περιέχουν στοιχεία χιούμορ, τρόμου ή μυστηρίου και μπορεί να έχουν υποβόσκοντα ηθικά διδάγματα. Η ιστορία της πτήσης 513 του Σαντιάγο σίγουρα είναι μια τέτοια.

Τι πραγματικά συνέβη

Δεν υπάρχουν ιστορικά αρχεία σχετικά με μια αεροπορική εταιρεία που ονομάζεται Santiago Airlines. Επίσης, το Άαχεν είναι μια πόλη της Γερμανίας που δεν είναι γνωστή για το μεγάλο της αεροδρόμιο, ούτε για την ύπαρξη ενός σημαντικού διεθνούς αεροδρομίου από το οποίο θα μπορούσε να αναχωρήσει μια υπερατλαντική πτήση.

Έλλειψη επίσημων αρχείων

Δεν υπάρχουν επίσημα αεροπορικά αρχεία ή αναφορές για την υποτιθέμενη εξαφάνιση της πτήσης 513 της Santiago το 1954 ή την επανεμφάνισή της το 1989.

Απουσία ειδησεογραφικών αναφορών

Σημαντικά περιστατικά, όπως η εξαφάνιση ή η επανεμφάνιση μιας πτήσης, προσελκύουν σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, κανένα αξιόπιστο ειδησεογραφικό μέσο δεν αναφέρθηκε στην πτήση 513 του Σαντιάγο εκείνη την εποχή, ούτε τη δεκαετία του 1950 ούτε το 1989.

Παραβίαση των φυσικών νόμων

Περιττό να πούμε ότι η ιστορία αψηφά επίσης τους γνωστούς νόμους της φυσικής και της βιολογίας. Είναι αδύνατο για ένα αεροπλάνο να παραμείνει στον αέρα για 35 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό, για να μην αναφέρουμε την αδυναμία των ανθρώπινων σωμάτων να γίνουν σκελετικά υπολείμματα μέσα στο ελεγχόμενο περιβάλλον ενός αεροπλάνου.

Αντί επιλόγου

Ενώ η ιστορία της πτήσης 513 του Σαντιάγο έχει εξάψει τη φαντασία πολλών, η έλλειψη απτών στοιχείων καθιστά σαφές ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό αστικό μύθο και όχι ένα ιστορικό γεγονός. Η διατήρησή της αντανακλά την ανθρώπινη γοητεία μας για το μυστηριώδες και το ανεξήγητο, ενώ μέχρι και σήμερα πολλοί ανεβάζουν βιντεάκια στο TikTok ψάχνοντας στοιχεία για τη μυστηριώδη χαμένη πτήση.