Getty Images Oleg Nikishin
PROFILE

Η απίστευτη ιστορία του τύπου που συστηνόταν ως Ιησούς μέχρι να συλληφθεί

Ο Sergey Torop ή απλά Βησσαρίων κατάφερε να πείσει χιλιάδες ανθρώπους ότι θα βρουν τη σωτηρία στη ζωή δίπλα του. Πριν λίγες μέρες οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του.

Πώς θα σας φαινόταν αν ένας τύπος που είχε παλαιότερα θητεία ως τροχονομός ερχόταν και σας έλεγε ότι ο ίδιος είναι μετενσάρκωση του Ιησού Χριστού; Ξέρω. Πιθανότατα θα θεωρούσατε ότι κάνει πλάκα ή έστω θα λέγατε ότι ο άνθρωπος δεν είναι στα καλά του. Και εγώ αυτό θα έκανα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με χιλιάδες άλλους που πίστεψαν τον Sergey Torop ή αλλιώς Bησσαρίων. Αυτή είναι η πολύ περίεργη ιστορία του και μια ακόμα ιστορία παράξενων cult.

O Sergey Anatolyevitch Torop γεννήθηκε στο Krasnodar στις 14 Ιανουαρίου του 1961. Αφού υπηρέτησε για λίγο στον Σοβιετικό Στρατό, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Minusinsk. Πρόκειται για μια πόλη 70.000 κατοίκων που θα βρείτε χαμένη στα βάθη της ρωσικής επικράτειας. Εκεί δούλεψε στη τοπική τροχαία αλλά έχασε τη δουλειά του το 1989. Έναν χρόνο μετά ο Sergey Torop σταμάτησε να είναι αυτό που ήταν μια για πάντα. Και αν για σας μια αλλαγή είναι το να χωρίσετε ή να αλλάξετε καριέρα ή να κάνετε παιδί, για τον Sergey Torop τα πράγματα ήταν πιο σύνθετα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το 1990 αναγεννήθηκε. Ονομάστηκε Βησσαρίων και από τότε και στο εξής άρχισε να συστήνεται ως ο Ιησούς που επέστρεψε στη Γη. Σύμφωνα με τα λόγια του, αυτό δεν κάνει τον ίδιο Θεό αλλά μάλλον εκπρόσωπο του λόγου του Θεού. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έστησε και τη νέα θρησκεία του. Αυτή συνδυάζει διάφορα στοιχεία από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αλλά και τον Βουδισμό. Μάλιστα ο ίδιος ίδρυσε την Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης κοντά στο Krasnoyarsk της Σιβηρίας. Πύρνηας όλων αυτών είναι και εδώ ο φόβος. Ο Βησσαρίων προειδοποιούσε για το επερχόμενο τέλος του κόσμου και για τη σωτηρία των ακολούθων του.

Ένας cult leader στη μέση του πουθενά

Στην αρχική εκδοχή της θρησκείας του, ο Βησσαρίων υποστήριζε ότι ο Ιησούς βρισκόταν σε ένα τροχιά γύρω από τη Γη και παρακολουθούσε τους ανθρώπους. Η Παναγία είχε αναλάβει τη “διοίκηση” της Ρωσίας. Λίγο αργότερα όμως το δόγμα άλλαξε και ο ίδιος άρχισε να δηλώνει ότι είναι ο Ιησούς. Εντός του cult οι ακόλουθοί του ζουν με το βάρος που τους θέτει μια σειρά από κανόνες. Είναι ντυμένοι αυστηρά, μετράνε τα χρόνια από το 1961 (έτος γέννησης του Βησσαρίωνα). Τα δικά τους Χριστούγεννα τα γιορτάζουν στις 14 Ιανουαρίου κάθε χρονιάς. Ημερομηνία γέννησης του ηγέτη τους, Βησσαρίωνα.

Προκειμένου μάλιστα να μείνουν στη ομάδα του πρέπει να ακολουθούν πολύ αυστηρούς κανόνες. Για παράδειγμα, απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ κάθε είδους. Απαγορεύεται επίσης αυστηρά η ανταλλαγή χρημάτων. Ο τελικός σκοπός της θρησκείας του ήταν να ενώσει όλες τις θρησκείες της Γης. Να δημιουργηθεί δηλαδή μια οικουμενική λατρεία προς το πρόσωπό του. Μόνο έτσι θα έρθει η σωτηρία της ανθρωπότητας.

Γενικά, η ομάδα του αποτελείται από περίπου 40 χωρία (σύνολο γύρω στους 5000 ανθρώπους) τα οποία είναι χτισμένα το ένα σχετικά κοντά στο άλλο και ενώνονται μόνο από κάποιους χωματόδρομους. Πολύ βασικό για την ίδια τη λειτουργία του cult είναι η αυτάρκεια. Ιδίως από τη στιγμή που απαγορεύεται η χρήση χρημάτων. Η κοινότητα, λοιπόν, ζει μέσω της κτηνοτροφίας και των αγροκαλλιεργειών οι οποίες φυσικά και δεν γίνονται με τα σύγχρονα μέσα. Σε κάθε περίπτωση, ο Βησσαρίων προβλέπει ότι σύντομα μια τεράστια πλημμύρα θα καλύψει για πάντα τον πλανήτη και εκείνοι οι οποίοι είναι στην ομάδα του θα επιβιώσουν. Αυτοί θα είναι και οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να συνεχίσουν την πορεία της ανθρωπότητας.

Ο Ιησούς στη φυλακή

Πριν λίγες μέρες, οι ρωσικές αρχές επενέβησαν.  Μονάδες των ειδικών δυνάμεων με ελικόπτερα έφτασαν στις κοινότητες του Torop συλλαμβάνοντας με μια εντυπωσιακή επιχείρηση τον ίδια και δύο από τους βοηθούς του. Η κατηγορία ήταν ότι εκείνος είχε οργανώσει μια παράνομη παραθρησκευτική ομάδα μέσω των ακολούθων της οποίας ο ίδιος έβγαζε χρήματα. Μάλιστα κατηγορείται και για τη συναισθηματική κακοποίησή τους.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τις τάξεις των υπόλοιπων οπαδών, τώρα που ο ηγέτης τους βρίσκεται στη φυλακή. Δεν είναι γνωστό επίσης για ποιον λόγο οι αρχές αποφάσισαν τώρα να επέμβουν. Ούτως ή άλλως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει από καιρό αποκηρύξει την Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης. Θεωρείται πιθανό από ρωσικές πηγές πως η λειτουργία της κοινότητας ήρθε σε σύγκρουση με ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι αυτό ήταν που τελικά κινητοποίησε τις αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, έχει τρομερό ενδιαφέρον ότι χιλιάδες άνθρωποι, ακόμα και σήμερα, μπαίνουν σε τέτοιου τύπου κοινότητες ψάχνοντας τη γαλήνη στην πίστη παράλογων πραγμάτων. Όπως για παράδειγμα αυτοί που θρηνούν πιστεύοντας ότι ο Ιησούς είναι φυλακισμένος.