Κώστας Περρής
ΤΑΞΙΔΙ

Η απόκοσμη γοητεία της Ισλανδίας

Πώς είναι να επισκέπτεσαι τον Ιούνιο ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη του πλανήτη.

Αν προσπαθήσεις να χαρακτηρίσεις την Ισλανδία με ένα επίθετο, αυτό θα είναι μάλλον «ακραία». Το Ρέικιαβικ είναι η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου και η δυτικότερη της Ευρώπης. Είναι η λιγότερο πυκνοκατοικημένη ευρωπαϊκή χώρα και μια από τις πλέον ακριβές.

Είναι επίσης ένα από τα τελευταία κατοικήσιμα μέρη που πάτησε άνθρωπος. Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, η Ισλανδία ανακαλύφθηκε από Ιρλανδούς μοναχούς τον 8ο αιώνα μ.Χ. και αυτοί έμειναν εκεί για μικρό διάστημα, και είτε έφυγαν, είτε εξαφανίστηκαν. Στα τέλη του 9ου αιώνα, εγκαταστάθηκαν Βίκινγκς από τη Σουηδία και τη Νορβηγία που έδωσαν στη χώρα το σημερινό της όνομα.

Οι απόγονοι των Βίκινγκ ζουν τώρα σε ένα από τα πιο δίκαια κράτη του κόσμου. Όπως και άλλες βόρειες χώρες (nordic countries), η Ισλανδία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών στο κοινοβούλιο (48%), μεγάλη οικονομική και κοινωνική ισότητα, ισχυρό κράτος πρόνοιας και την πρώτη αρχηγό κυβέρνησης στον κόσμο – όταν εκλέχθηκε ήταν ανοιχτά μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Παρά το καλά οργανωμένο Κράτος, η ζωή σε ένα τόσο απομακρυσμένο νησί λίγα χιλιόμετρα κάτω από τον αρκτικό κύκλο έχει και ιδιαιτερότητες. Οι Ισλανδοί είναι λίγοι, τόσο λίγοι που όταν βγαίνουν ρομαντικό ραντεβού για πρώτη φορά τσεκάρουν τα στοιχεία τους σε μια εφαρμογή για να διαπιστώσουν αν έχουν δεσμούς αίματος! Οι νύχτες τον χειμώνα είναι σχεδόν ατελείωτες. Ο καιρός συχνά μουντός. Αλλά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα παραπάνω με την επιμονή και τη σκληράδα που χαρακτήριζε τους Βίκινγκς. «Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακά ρούχα» λένε.

ισλανδία

Άλλο ένα ακραίο χαρακτηριστικό της χώρας είναι η ομορφιά της. Το νησί βρίσκεται πάνω στην Ευρασιατική και Βορειοαμερικάνικη τεκτονική πλάκα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παρουσία δεκάδων ενεργών ηφαιστείων. Το τοπίο είναι σεληνιακό. Μεγάλες εκτάσεις ηφαιστειακών πετρωμάτων σε συνδυασμό με παγετώνες, καταρράκτες, λίμνες και ποτάμια συνθέτουν μια σουρεαλιστική εικόνα που θυμίζει σκηνικό από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Μπορεί η ταινία να γυρίστηκε στη Νέα Ζηλανδία, ο Tolkien όμως εμπνεύστηκε τις ιστορίες από όσα είχε ακούσει από την Ισλανδή νταντά του και τις τοπικές sagas όταν έγραφε τα βιβλία. Τα σπίτια των χόμπιτ, οι ξαφνικές εναλλαγές χρωμάτων ανάμεσα στο Shire και τη Mordor καθώς και τα ελφ μοιάζουν μυθικά στα βιβλία – στην Ισλανδία όμως είναι καθημερινότητα. Η γλώσσα των έλφ που δημιούργησε ο συγγραφέας έχει πολλά κοινά στοιχεία με τα Ισλανδικά όπως και η ευγενική ομορφιά των ξωτικών του Tolkien με τους Ισλανδούς.

Ισλανδία

Ισλανδία

Σε αυτά τα επικά τοπία είχα την τύχη να βρεθώ τον περασμένο Ιούνιο για μερικές μέρες. Η Ισλανδία είχε τους λιγότερους θανάτους από κορονοϊό στην Ευρώπη και τα σύνορά της ήταν ανοιχτά για τουρίστες με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η ζωή σε μεγάλο βαθμό ήταν κανονική. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν ελάχιστοι επισκέπτες σε σχέση με άλλες χρονιές κι αυτό έκανε το ταξίδι ακόμα πιο ξεχωριστό. Δημοφιλή αξιοθέατα σαν το Blue Lagoon, στα οποία χρειάζεται κράτηση μέρες πριν, ήταν σχεδόν άδεια από τουρίστες. Το ίδιο και οι δρόμοι, τα εστιατόρια, τα κάμπινγκ και οι θερμοπηγές.

Η χαλάρωση σε θερμοπηγές είναι μία από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες στη χώρα. Τα τουριστικά Blue και Secret Lagoon, οι μικρές δημοτικές θερμοπηγές και κάποιες ερασιτεχνικές κατασκευές μέσα στα λιβάδια αποτελούν ένα τεράστιο δίκτυο από πισίνες σε όλη την Ισλανδία. Το ίδιο δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα κάμπινγκ. Οι Ισλανδοί αγαπούν την ελευθερία και την επαφή με τη φύση που προσφέρει το κάμπινγκ και παρά τις δροσερές βραδιές συρρέουν σε αυτά όταν βρεθεί ευκαιρία να επισκεφτούν τα φυσικά αξιοθέατα της χώρας.

Ισλανδία

Στη νότια πλευρά της χώρας βρίσκονται τα περισσότερα από αυτά και η είσοδος σε ορισμένα είναι δωρεάν. Το ενεργό ηφαίστειο Fagradalsfjall, οι θερμοπηγές Blue και Secret Lagoon, ο κρατήρας Kerið, ο πήδακας νερού Geysir, οι καταρράκτες Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss και Gullfoss, το εγκαταλελειμμένο αεροπλάνο στο Solheimassandur, ο βράχος του Dyrholaey που εμφανίζεται στο Game of Thrones, η μαύρη παραλία Reynisfjara, 6 και οι παγετώνες στη λίμνη Jökulsárlón δημιουργούν ένα τοπίο ασύγκριτης ομορφιάς στο οποίο συναντάς και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.

Πιο δυτικά βρίσκεται η πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, στην οποία μένουν περίπου 200.000 κάτοικοι. Παρά τον μικρό αυτό αριθμό, τα κτίρια είναι αραιοχτισμένα και η πόλη μοιάζει μεγάλη. Μπροστά στην επιβλητική εκκλησία Hallgrimskirkja βρίσκεται το άγαλμα του Leif Erikson που ταξίδεψε στην Αμερική πέντε αιώνες πριν τον Κολόμβο και θυμίζει στους Ισλανδούς τις Βίκινγκ καταβολές τους. Λίγο πιο κάτω, η σύγχρονη όπερα που είναι δίπλα στη θάλασσα. Στο πολύχρωμο κέντρο της πόλης βρίσκονται τα περισσότερα εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Εκεί μπορείς να δοκιμάσεις φάλαινα και καρχαρία, να πιεις καφέ στο μέρος που πέρναγε τον χρόνο του ο Bobby Fischer, ή, αν είσαι τυχερός, να δεις την Björk να πίνει το τσάι της!