Marc Asensio/NurPhoto via Getty Images/Idral Image
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Apple ετοιμάζει τα πρώτα της οικιακά ρομπότ

Η Apple μετά την αποτυχία του Project Titan και τα αμφιλεγόμενα σχόλια για τα Vision Pro φαίνεται ότι έχει βάλει μπροστά το επόμενο στοίχημα.

Λίγους μήνες αφότου εγκατέλειψε οριστικά (;) την αναζήτηση για την κατασκευή αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων και μετά τις αμφιλεγόμενες κριτικές για τα Vision Pro, η Apple φαίνεται ότι έχει βάλει μπροστά το νέο της καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη φορά θέλει να φτάσει ως το τέλος. Σύμφωνα με το Bloomberg και το Business Insider λοιπόν, το επόμενο βήμα έχει να κάνει με το σπίτι και συγκεκριμένα με τη δημιουργία οικιακών ρομπότ.

Οι μηχανικοί εξετάζουν την ανάπτυξη ενός κινούμενου ρομπότ που θα βοηθά τους χρήστες στα σπίτια τους και διερευνούν επίσης μια επιτραπέζια συσκευή για το σπίτι που μέσω ρομποτικής θα περιστρέφει την οθόνη, ένα πιο προηγμένο έργο από το κινητό ρομπότ. Η Apple για την ώρα απέφυγε να σχολιάσει την είδηση, ενώ φυσικά δεν την διέψευσε.

Τι θέλει να φτιάξει η Apple

Apple © AP Photo/Matthias Schrader

Η ιδέα πίσω από το ρομπότ της Apple είναι να μιμείται την κίνηση του κεφαλιού του χρήστη, όπως για παράδειγμα να αντιδρά κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, ενώ επίσης θα περιλαμβάνει μια λειτουργία, η οποία θα βελτιώνει την εμπειρία του FaceTime απομονώνοντας τη φωνή και τις κινήσεις του χρήστη, από άλλες φωνές που ενδεχομένως ακούγονται γύρω του. Η ιδέα της συσκευής αυτής τράβηξε αρχικά την προσοχή των ανώτερων στελεχών της Apple πριν από χρόνια, αν και διαφώνησαν για το αν θα συνεχίσουν το έργο, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υφίσταται σήμερα, τα ρομπότ υποτίθεται ότι θα κινούνται αυτόνομα και επομένως η εταιρεία αναζητά επίσης τρόπους ενσωμάτωσης αλγορίθμων για την πλοήγησή τους. Το πρότζεκτ έχει αναλάβει η ομάδα οικιακών συσκευών της Apple και την προσπάθειά της ενισχύουν και όσοι έμειναν χωρίς εργασία μετά το πέρας του προγράμματος με τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Μετά την παταγώδη αποτυχία του τελευταίου, καταλαβαίνει κανείς το πόσο κρίσιμο είναι να ευοδωθεί η νέα προσπάθεια.

Η εταιρεία φέρεται να άρχισε να εξερευνά τη ρομποτική το 2019. Εκείνη την εποχή, ο Doug Field, τώρα στέλεχος της EV στη Ford, ήταν επικεφαλής του έργου. Μετά την αποχώρηση του Field από την εταιρεία το 2021, οι ρομποτικές προσπάθειες της Apple φάνηκε ότι ολοκληρώθηκαν επίσης χωρίς επιτυχία. Τότε το πρόγραμμα αφορούσε οικιακές εργασίες όπως το πλύσιμο των πιάτων, μέσω μιας τυπικής βιντεοκλήσης,

Όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν είναι ακόμη σαφές αν τα ρομπότ της Apple θα φτάσουν στους καταναλωτές. Αλλά η εταιρεία φαίνεται να έχει θέσει κάποιες βάσεις. Το SafetyOS, το λειτουργικό σύστημα που θα έδινε στο αυτοκίνητο δυνατότητες αυτοοδήγησης, θα μπορούσε τεχνικά να επαναχρησιμοποιηθεί για ρομπότ.

Τα συνεχόμενα προβλήματα για την Apple

Apple © Business Wire /

Από τις αρχές του 2024, η Apple έχει πληγεί από την πτώση των πωλήσεων iPhone στην Κίνα, έχει λάβει ένα πρόστιμο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ε.Ε. και μια αντιμονοπωλιακή αγωγή από τον Dow Jones.

Επίσης, όπως είδαμε, απέσυρε την επί δεκαετίες και με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια προσπάθεια κατασκευής αυτοκινήτων, το Project Titan, νωρίτερα φέτος, στρέφοντας την προσοχή της στην κατασκευή προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Στον τομέα αυτό, η αμερικανική εταιρεία φαίνεται ότι υστερεί σημαντικά σε σχέσει με τις OpenAI, Microsoft και Google, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει τα δικά τους chatbots.

O Tim Cook και οι συνεργάτες του όσο και αν θέλουν να κρατήσουν κρυφά τα επόμενα σχέδια της εταιρείας, υπό τον φόβο μιας νέας αποτυχίας, δεν τα κατάφεραν στην περίπτωση των οικιακών ρομπότ και πλέον οι χρήστες περιμένουν τα νέα από τη ρομποτική τεχνολογία της Apple.