ΕΚΛΟΓΕΣ

Η διαδρομή της κάλπης μέχρι τα εκλογικά τμήματα

Σάκοι με ψηφοδέλτια και εκλογικούς καταλόγους, κάλπες και βιβλία για τις εφορευτικές επιτροπές. Λίγο πριν τη μεγάλη αναμέτρηση, ο κρατικός μηχανισμός τρέχει με πυρετώδεις ρυθμούς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © SOOC

Αναφερόμαστε στον «δρόμο προς την κάλπη», με το ποσοστό αποχής να απασχολεί συχνά τη συζήτηση ειδικά μεταξύ των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς, αλλά σπάνια αναφερόμαστε στον δρόμο της κάλπης προς τα εμάς: μια διαδικασία που εμπλέκει δεκάδες κρίκους του κρατικού μηχανισμού, εργαζόμενους από το Υπουργείο Εσωτερικών και όλες τις περιφέρειες ανά την επικράτεια, μέχρι τους δήμους και τα εκλογικά κέντρα, ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα και τακτοποιημένα για να υποδεχθούν τους ψηφοφόρους την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαΐου.

Το εκλογικό σώμα αριθμεί περίπου 9,8 εκατομμύρια πολίτες, με 440.000 εξ αυτών να ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη μεγάλη αναμέτρηση, τα ψηφοδέλτια, οι κάλπες και οι σάκοι καταφθάνουν στα εκλογικά κέντρα. Μέσα σε αυτά, περιλαμβάνονται φάκελοι και βιβλία για τις εφορευτικές επιτροπές, γραφική ύλη, εκλογικοί κατάλογοι, εγκύκλιοι κ.ά. Οι διαδικασίες μεταφοράς τους, πυρετώδεις. Αρκεί μια ματιά στα νούμερα της πρωτεύουσας: από το κεντρικό χώρο διανομής της Περιφέρειας Αττικής (όπως απεικονίζεται σε αρκετές από τις φωτογραφίες που ακολουθούν) αναχώρησαν πάνω από 23.000 σάκοι εκλογικού υλικού, με κατεύθυνση πάνω από 5.000 εκλογικά τμήματα.

Το υλικό παραδίδεται πρώτα στους δήμους και έπειτα στους δικαστικούς αντιπροσώπους, τοποθετείται βάσει του εκλογικού κανονισμού και αναμένει τους ψηφοφόρους.

Την Κυριακή 21 Μαΐου, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και για ένα δωδεκάωρο, όπως τηρείται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Για την ταυτοποίηση, απαιτείται ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης είτε βιβλιάριο υγείας, στο αρμόδιο πάντα εκλογικό κέντρο για τον εκάστοτε πολίτη, πράγμα που μπορείς να πληροφορηθείς εύκολα μέσα απ’ τη σχετική πλατφόρμα (Μάθε πού ψηφίζεις). Τα κόμματα που πήραν τελικά το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο ανέρχονται σε 36, ενώ ανάλογα με το μέγεθος της περιφέρειας κυμαίνεται κι ο μέγιστος αριθμός των επιτρεπόμενων σταυρών ανά ψηφοδέλτιο.

Να επισημάνουμε ότι από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Δευτέρα, τα διόδια της χώρας θα είναι δωρεάν. Όσον αφορά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, δε, τα πρώτα exit polls θα είναι διαθέσιμα από τις 19:00, ενώ μέχρι τις 21:00 θα έχει καταγραφεί το 80% των ψήφων.

Εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής εργάζονται για τη διανομή του εκλογικού υλικού προς τους Δήμους της Αττικής. © Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
Υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης προετοιμάζουν το εκλογικό υλικό για τις βουλευτικές εκλογές πριν αυτό αποσταλεί στα εκλογικά κέντρα. © Konstantinos Tsakalidis / SOOC
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ο δρόμος της κάλπης. © Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC
© Nick Paleologos / SOOC