Unsplash
ΕΓΚΛΗΜΑ

Η δολοφονία στην αρχαία Ιταλία που άργησε 700 ολόκληρα χρόνια να εξιχνιαστεί

Μια ανασκαφή έξω από έναν αρχαίο ναό στην Ιταλία έκρυβε ένα τεράστιο μυστήριο που λύθηκε εξαιτίας της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ένας άντρας ηλικίας 19 έως 24 ετών περπατά αμέριμνος στην Ιταλία. Χωρίς να το καταλάβει, κάποιος έρχεται από πίσω του και αρχίσει να τον χτυπά στο κεφάλι με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα σπαθί. Το πρώτο χτύπα καταφέρει και το αποκρούει. Το δεύτερο, όμως, είναι θανατηφόρο. Δέχεται συνολικά τέσσερα χτυπήματα. Λίγα λεπτά αργότερα πέφτει στο έδαφος νεκρός.

Το έγκλημα στο οποίο αναφερόμαστε σημειώθηκε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πριν τουλάχιστον 700 χρόνια (συγκεκριμένα μεταξύ του 780 μ.Χ και 1260 μ.Χ). Η ιατροδικαστική έρευνα, ωστόσο, μιας αρχαιολόγου έφερε στο φως μία από τις πιο στυγερές δολοφονίες που σημειώθηκαν στην περιοχή εκείνη την εποχή. Είναι, μάλιστα, η πρώτη που έχει εξιχνιαστεί μετά από τόσους αιώνες που έμενε στο σκοτάδι.

Μια δολοφονία που εξιχνιάστηκε 700 χρόνια μετά

δολοφονία Unsplash

Όλα ξεκίνησαν το 2006, όταν αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον σκελετό ενός βαριά τραυματισμένου άντρα σε έναν τάφο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου στο Σιτίγκλιο της Ιταλίας. Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από τα ευρήματα, καθώς αντιλήφθηκαν από μια πρόχειρη έρευνα πως ο νεαρός άντρας σκοτώθηκε με πολύ βάναυσο τρόπο.

Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση που δημοσιεύτηκε δύο χρόνια αργότερα, η περίοπτη θέση στην οποία είχε ταφεί υποδηλώνει πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο με μεγάλη επιρροή στην περιοχή. Όπως αποκαλύπτεται, όμως, με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science, πρόκειται για ένα έγκλημα που ίσως έκρυβε δόλο από πίσω.

«Η βαρβαρότητα των τραυμάτων δείχνει ότι η δολοφονία μπορεί να ήταν μια περίπτωση ωμής βίας από τον δράστη. Αυτό υποδηλώνει ότι είχε ισχυρό κίνητρο για να θέλει το θάνατο του νεαρού άντρα» δήλωσε στο Live Science η Dr. Chiara Tesi, ανθρωπολόγος στο Κέντρο Οστεοαρχαιολογίας και Παλαιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Ινσούρμπια στην Ιταλία. Η ίδια υποστήριξε ότι το άτομο, κατά πάσα πιθανότητα, αιφνιδιάστηκε και δεν μπόρεσε να προστατέψει το κεφάλι του.

Πώς έγινε η εξιχνίαση του εγκλήματος

δολοφόνος Unsplash

Η ιατροδικαστική έρευνα πραγματοποιήθηκε ύστερα από την ανάλυση των σκελετικών υπολειμμάτων του θύματος με σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές. Οι ερευνητές, ωστόσο, θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο οι τραυματισμοί επηρέασαν τους ιστούς του προσώπου του νεαρού άντρα. Έτσι δημιούργησαν μια αναπαράσταση του κρανίου του χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μικροσκόπιο πριν εφαρμόσουν μια λεπίδα για να αναπαραστήσουν τα τέσσερα χτυπήματα.

Εκτός από την αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για τα τραύματα, η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το θύμα. «Το να βλέπεις το πρόσωπο και τα μάτια ενός νεαρού άντρα είναι σίγουρα πιο συναισθηματικό από το να κοιτάς απλά ένα κρανίο» κατέληξε η Dr. Chiara Tesi στο Live Science.