Keystone /ZUMA / VISUALHELLAS.GR
ΕΓΚΛΗΜΑ

Η δολοφονία του Πέτρου Μπάμπαλη, του αρχιβασανιστή της Χούντας

Τα έργα και οι μέρες του βασανιστή της Χούντας, γιατί αθωώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια και ποιοι τον δολοφόνησαν.

Το έγκλημα της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου 1979 στη Νέα Σμύρνη συντάραξε τη χώρα. Ο Πέτρος Μπάμπαλης, ο αρχιβασανιστής της Χούντας, βρέθηκε δολοφονημένος κοντά στο σπίτι του με οκτώ σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος του. Ακριβώς δίπλα στο πτώμα του ήταν αφημένη μια δακτυλογραφημένη προκήρυξη πέντε σελίδων της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του.

«Από σήμερα, ο άθλιος και μισητός βασανιστής, ο αστυνόμος Πέτρος Μπάμπαλης έπαψε να υπάρχει. Εκτελέστηκε από μια ομάδα αγωνιστών». Αυτά ήταν τα ακριβή γραφόμενα της προκήρυξης της οργάνωσης «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας – Ομάδα: Ιούνης ‘78» με τίτλο «Γιατί εκτελέσαμε τον Μπάμπαλη». Ποιος ήταν, όμως, ο βασανιστής της Χούντας που έγινε ο φόβος και ο τρόμος των αντιστασιακών κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας και γιατί αθωώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια για τα εγκλήματά του;

Η ιστορία του βασανιστή της χούντας, Πέτρου Μπάμπαλη

Ο Πέτρος Μπάμπαλης γεννήθηκε το 1939 σε ένα χωριό του νομού Φθιώτιδας. Αφότου τελείωσε το γυμνάσιο, κατετάγη στο σώμα της Αστυνομίας Πόλεων με τον βαθμό του αστυφύλακα. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και το 1960 αποφοίτησε από τη σχολή αξιωματικών της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του γνώρισε τον Ευάγγελο Μάλλιο. Οι δυο τους έμελλε μετά από μερικά χρόνια να απασχολήσουν τη δημοσιότητα για τα πεπραγμένα τους στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, στο κέντρο της Αθήνας.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, το όνομά του άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστό στην αστυνομική πιάτσα της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι πως οι συνάδελφοί του, του είχαν δώσει το προσωνύμιο «Αιγυπτιακή Βιβλιοθήκη», καθώς είχε τους πάντες φακελωμένους ανάλογα με τα πολιτικά τους φρονήματα.

Η έδρα του κατά την περίοδο της Χούντας ήταν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αττικής που βρισκόταν επί της οδού Μπουμπουλίνας 20, πίσω ακριβώς από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Εκεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οδηγούνταν οι συλληφθέντες, οι οποίοι για να ομολογήσουν, περνούσαν πρώτα από πολύ σκληρά βασανιστήρια. Οι φωνές των βασανισθέντων ήταν τόσο δυνατές, μάλιστα, που έφταναν μέχρι και σε απέναντι σπίτια.

Η δράση του Πέτρου Μπάμπαλη και των υπόλοιπων βασανιστών του κτιρίου έγινε γνωστή μετά την πτώση της Χούντας, όταν και όλοι τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και οδηγήθηκαν σε δίκη. Ο Μπάμπαλης κατηγορήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Απογευματινής, για «κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε βασανισμούς πολιτών». Η δίκη του ιδίου και 14 ακόμη βασανιστών της Χούντας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1975 στο Μικτό Κακουργιοδικείο Χαλκίδας. Η αίθουσα, κατά τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο.

Και ενώ το κοινό ήταν σίγουρο πως οι βασανιστές, ύστερα και από τις σπαρακτικές μαρτυρίες των θυμάτων τους, θα κηρυχθούν ένοχοι, οι δικαστές αθώωσαν τέσσερις κατηγορουμένους, ενώ τιμώρησαν τους υπόλοιπους με εξαγοράσιμες πηγές. Όσον αφορά τον Πέτρο Μπάμπαλη, η κατηγορία μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα και, παρά την προφυλάκισή του, αφέθηκε ελεύθερος στις 22 Απριλίου 1975.

Η δεύτερη δίκη του πραγματοποιήθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, τον Δεκέμβριο του 1975, όπου υπήρξε κατηγορούμενος ξανά για βασανιστήρια, αλλά αθωώθηκε και πάλι. Στην τρίτη δίκη, η οποία συνέβη στις 17 Σεπτεμβρίου 1976 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, του επιβλήθηκε τελικά ποινή φυλάκισης 24 μηνών. Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, εκτός από τον Πέτρο Μπάμπαλη που μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού για να εκτίσει την ποινή του. Στο Εφετείο, όμως, η ποινή του μειώθηκε κατά αρκετούς μήνες και στις 23 Οκτωβρίου 1977 αποφυλακίστηκε.

Η δολοφονία

Η αποφυλάκισή του προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στη χώρα, με τους περισσότερους να επιρρίπτουν ευθύνες στις ελαστικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Ο ίδιος, βλέποντας όλη αυτή την ένταση, αποφάσισε να εγκαταλείψει για λίγο την Ελλάδα και να εγκατασταθεί στο εξωτερικό.

Όλο αυτό το διάστημα, όμως, τα μέλη του επαναστατικού συμβουλίου του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (Ε.Λ.Α.) συνδιαλέγονταν σχετικά με το αν πρέπει να δολοφονηθεί ή όχι ο Πέτρος Μπάμπαλης. Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του η εφημερίδα Το Βήμα, τελικά πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του και με μια ψήφο διαφορά, αποφασίστηκε να δολοφονηθεί.

Η επιχείρηση συνέβη το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1979, όταν εκείνος κατέβαινε από το σπίτι του στον Άγιο Σώστη, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δέχτηκε οκτώ σφαίρες από δύο άντρες. Οι δράστες της επίθεσης δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια της αστυνομίας, ωστόσο, μετά τη σύλληψη μελών της 17Ν, έγινε γνωστό πως πέντε μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (Ε.Λ.Α.) οργάνωσαν τη δολοφονία του, μεταξύ αυτών και ο τρομοκράτης, Χρήστος Τσουτσουβής.