EyePress / AFP
ΚΟΣΜΟΣ

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα έκοψε στη μέση ένα ολόκληρο νησί

Οι καπνοί που έγιναν ορατοί από το διάστημα, το τσουνάμι το οποίο σκότωσε δυο γυναίκες στο Περού, και το κρουστικό κύμα που έφτασε ως την Ελλάδα.

Μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις ηφαιστείου που έχουν σημειωθεί ποτέ στον Ειρηνικό Ωκεανό συνέβη στις 07:10 ώρα Ελλάδος το πρωί του Σαββάτου, στις 15 Δεκεμβρίου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Τόνγκα. Το ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha’apai εξερράγη με τους καπνούς να γίνονται ορατοί από το διάστημα. Η χώρα καλύφτηκε αμέσως με στάχτη, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκε σεισμός 7,4 ρίχτερ που έγινε αισθητός μέχρι και στη Νέα Ζηλανδία,  2,379 χιλιόμετρα μακριά.

Ύστερα από τον σεισμό ακολούθησε τσουνάμι, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες κύματα που ξεπερνούσαν το ένα μέτρο σε ύψος χτύπησαν τις ακτές του Όρεγκον, της Ουάσιγκτον, της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, της Αλάσκας, της Ιαπωνίας αλλά και του Περού.

Χιλιάδες άνθρωποι απομονωμένοι στην Τόνγκα

Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Τόνγκα παρέμεινε αβοήθητο για ολόκληρη την Κυριακή, αφού η ηφαιστειακή έκρηξη αχρήστευσε τις συνδέσεις τηλεφώνων και το ίντερνετ, με τους συγγενείς των κατοίκων -οι οποίοι βρίσκονται κατά κύριο στο μεγαλύτερο κοντινό νησιωτικό κράτος, τη Νέα Ζηλανδία- να προσεύχονται για τις οικογένειές τους που δεν είχαν δώσει σημάδια ζωής.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Όκλαντ και ειδικός στις εκρήξεις ηφαιστείων στην Τόνγκα, Shane Cronin, στο The Converstation: «αυτή είναι μια από τις τεράστιες εκρήξεις που το ηφαίστειο μπορεί να παράγει περίπου κάθε χίλια χρόνια», προσθέτοντας ότι οι αναταραχές του ηφαίστειο Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai θα συνεχιστούν για πολλές ακόμη εβδομάδες.

Το τεράστιο σύννεφο τέφρας που κάλυψε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα προκάλεσε πρόβλημα και στις αερογραμμές, με τις πτήσεις από και προς τη Νέα Ζηλανδία να διακόπτονται προσωρινά. Η πρωθυπουργός της χώρας, Jacinda Ardern, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική», ενώ επισήμανε πως θα λάβει κάθε μέτρο για να προστατέψει τους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας, δηλώνοντας πως οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές της Τόνγκα.

Ο μεγάλος κίνδυνος, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, σχετίζεται με την ασφάλεια του αέρα και του νερού λόγω της τέφρας και του καπνού. Η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε απ’ όλους να φορούν μάσκες προστασίας και να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό μέχρι να περάσει η περιβαλλοντική κρίση.

Δύο νεκροί στο Περού, κρουστικό κύμα ως την Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από το κράτος της Τόνγκα για νεκρούς ή τραυματίες, ωστόσο, λόγω του τσουνάμι που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στο Περού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των δημοσιογραφικών μέσων της περιοχής, τα κύματα χτύπησαν ένα φορτηγό παρασύροντάς το μέχρι τη θάλασσα. Οι αρχές της χώρας εξέδωσαν προειδοποίηση ζητώντας από τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές. Το ίδιο έκανε η Ιαπωνία αλλά και διάφορες παραθαλάσσιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ένα από τα αξιοπερίεργα της συγκεκριμένης ηφαιστειακής έκρηξης είναι ότι εξαιτίας της βυθίστηκε το κεντρικό τμήμα ενός ολόκληρου νησιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο νέα στο σημείο.

Οι φωτογραφίες από τους δορυφόρους προκαλούν δέος για την ισχύ της έκρηξης, η οποία ήταν τόσο μεγάλη που το κρουστικό της κύμα έφτασε ως την Ελλάδα, με αρκετούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να καταγράφουν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.