iStock
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ελληνική θαλάσσια περιοχή που ίσως κρύβει το μυστικό για τη σωτηρία του πλανήτη

Σύμφωνα με τις επιστημονικές ομάδες από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που ερευνούν την περιοχή, πρόκειται για «ένα μοναδικό σημείο στον χάρτη που δικαίως μπορεί να θεωρηθεί το μέρος απ’ όπου ξεκίνησαν όλα».

Υπάρχει μία περιοχή σε ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επιστημόνων όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. 

Ο λόγος για το νησί της Νάξου και τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα βόρεια και ονομάζεται Λαγκούνα. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία του νησιού Μαντώ των 27 στρεμμάτων, καθώς και των βραχονησίδων Κλεφτονήσια. Στα ανατολικά της έχει κατασκευαστεί το αεροδρόμιο της Νάξου, ενώ στα νότια ξεκινά ο κάμπος του Λιβαδιού και τα χωράφια με τις καλλιέργειες. Στα νοτιοδυτικά και σε απόσταση μόλις 650 μέτρων βρίσκονται οι τρεις εποχικοί υγρότοποι του Αγίου Προκοπίου.

Ουσιαστικά στη Λαγκούνα βρίσκεται η αλυκή της Νάξου, όπου υπάρχει ένα σύμπλεγμα διαφορετικών οικοτόπων το οποίο απλώνεται σε μία έκταση 1.000 στρεμμάτων. Σε αυτήν συναντάμε περισσότερα από 80 είδη φυτών, αλλά και αποδημητικά πουλιά.

Σε αυτή την περιοχή λοιπόν πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε έρευνα από την ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπό την ευθύνη της καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Νίκης Ευελπίδου) σε συνεργασία με τις ομάδες των University of Bucharest της Ρουμανίας, Stockholm University της Σουηδίας, Universidad Autonomade Madrid της Ισπανίας, Aix Marseille Universite της Γαλλίας και το Laguna Coast Foundation, τον οργανισμό που στοχεύει στην υποστήριξη του σχεδίου αναβάθμισης και προστασίας του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος. 

Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 50 ερευνητές που προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο εξής ερώτημα: Τι κάνει αυτό το μέρος τόσο μοναδικό;

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η περιοχή είναι πραγματικά διαφορετική. Ένα μοναδικό σημείο στον χάρτη που δικαίως μπορεί να θεωρηθεί το μέρος απ’ όπου ξεκίνησαν όλα», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Laguna Coast Foundation, Αντώνης Πιτταράς, σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του οργανισμού στο YouTube.

«Εδώ, θα συναντήσει κάποιος εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, σπάνια γεωλογικά φαινόμενα, μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και μία πλούσια ιστορία που ξεκίνησε πριν από 200.000 χρόνια. Εδώ, στα γύρω βουνά, ανακαλύφθηκαν τα πρώτα απολιθώματα του Νεάντερταλ στην Ευρώπη», συμπληρώνει. 

Η Λαγκούνα αποτελείται από μία λιμνοθάλασσα και από μία σειρά από παραλίες, που κατά μήκους τους έχουν υφάλους, μεγάλες πλάκες -εξ ου και η ονομασία Πλάκα της διάσημης παραλίας της Νάξου-, τις πολύ σημαντικές αμμοθίνες, που προλαμβάνουν τη διάβρωση καθώς πάνω τους εκτονώνεται η κυματική δράση, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Νίκη Ευελπίδου.

Ένα ακόμα στοιχείο που αποκαλύπτεται από την περιοχή της Λαγκούνα και εξηγεί ουσιαστικά πώς γίνεται οι παραλίες της Νάξου να έχουν τόσο διαυγή νερά και πολλές αμμουδιές, είναι ότι εκεί υπάρχει ένα πυριγενές πέτρωμα με πολύ χαλαζιακό υλικό που βγάζει την πιο ποιοτική άμμο που υπάρχει, ο γρανοδιορίτης.

Με την έρευνα στη μοναδική αυτή περιοχή της Νάξου να ξεκίνησε μόλις αλλά να μη σταματά εδώ καθώς θα συνεχιστεί στο μέλλον, το στοιχείο των αμμοθινών είναι ουσιαστικά αυτό που γέννησε στις πανεπιστημιακές ομάδες την ιδέα για το πώς μπορούν να προστατεύσουν από τη διάβρωση του εδάφους και άλλες περιοχές που δε διαθέτουν από φυσικού τους αμμοθίνες. Κάτι που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό και ευεργετικό περιβαλλοντολογικό παράγοντα παγκοσμίως.