LIFE

Το πρώτο βίντεο ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – «Θετική Φωνή» και τα Κέντρα Ενδυνάμωσης για Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ «Red Umbrella Athens» παρουσιάζουν το πρώτο βίντεο ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα.

Σκοπός του βίντεο είναι να υπενθυμίσει πως η εργασία στο σεξ είναι εργασία ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και για τις σημαντικές ελλείψεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τη σεξεργασία στην Ελλάδα.

«Φαντάσου ένα επάγγελμα χωρίς εργασιακά δικαιώματα». Αυτή είναι μία φράση που ακούγεται στο βίντεο και αποτυπώνει με καθαρό τρόπο αυτή την πτυχή της καθημερινότητας πολλών σεξεργαζόμενων ατόμων. «Το σημερινό ισχύον νομικό πλαίσιο ρύθμισης της σεξεργασίας επιβάλλει ιδαίτερα αυστηρούς περιορισμούς για την αδειοδότηση οίκων ανοχής αλλά και περιορισμούς στην εργασία των ατόμων εντός των οίκων. Οποιαδήποτε εργασία εκτός των προαναφερόμενων αδειοδοτημένων οίκων ανοχής δε ρυθμίζεται και ως εκ τούτου θεωρείται παράνομη. Με αυτόν τον τρόπο όσοι και όσες εργάζονται σε ξενοδοχεία, στο δρόμο, μέσω αγγελιών ή (ακόμα περισσότερο, τα τελευταία χρόνια) μέσω διαδικτύου και των αντίστοιχων ιστοσελίδων, είναι επί της ουσίας παράνομοι/-ες, δεν απολαμβάνουν κανένα εργασιακό δικαίωμα και φυσικά κανένα δικαίωμα ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας» επισημαίνει ο Γιάννος Λεβισιάνος-Λαμπρόπουλος, Υπεύθυνος Διεκδίκησης στη «Θετική Φωνή».

Ο κ. Λεβισιάνος σημειώνει πως «λόγω της έμμεσης ποινικοποίησης της εργασίας στο σεξ – αφού οι ασφυκτικοί περιορισμοί του νόμου αφήνουν έκθετα χιλιάδες εργαζόμενα άτομα – αυτά βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και σε συνεχή ανασφάλεια. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, πολλές φορές να διαπραγματευτούν τη χρήση προφυλακτικού, εκτεθειμένα έτσι σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ επίσης διατρέχουν συχνά κινδύνους εν ώρα εργασίας χωρίς να έχουν την επιλογή να απευθυνθούν για προστασία στις αρχές αφού θα προκύψει η παράνομη φύση της εργασίας τους».

«Η ανάγκη για τη νομοθετική μεταρρύθμιση του πλαισίου για την εργασία στο σεξ είναι ως εκ τούτου επιτακτική. Η “Θετική Φωνή” και το “Red Umbrella Athens” διεκδικούν διαχρονικά την αλλαγή του νόμου 2734/1999 και την καθολική νομιμοποίηση της εργασίας στο σεξ που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τη λειτουργία οίκων ανοχής χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς αλλά και την κατοχύρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων όσων εργάζονται στο σεξ συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των αγγελιών και κυρίως του διαδικτύου. Το επόμενο διάστημα σκοπεύουμε οι πρωτοβουλίες αυτές να ενισχυθούν και θα επιδιώξουμε μέσω συναντήσεων με θεσμικούς φορείς και πολιτικά κόμματα αλλά και μέσω συμμαχιών με άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αλλαγής του Νόμου 2734/1999».

Παρακολουθήστε παρακάτω το βίντεο, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σκουλίδη και ενημερωθείτε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων ατόμων εδώ.

*Το βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τη «Θετική Φωνή».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 202r1, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ.