© 2016 / Μάρκος Χουζούρης/Action Images
BUZZ

Η εξομολόγηση του Σπύρου Γραμμένου είναι η καλύτερη απάντηση στο «γιατί τώρα;»

Πριν σχεδόν 30 χρόνια ο γνωστός τραγουδοποιός είχε πέσε θύμα βιασμού. Χθες το βράδυ, βρήκε το κουράγιο να το εκφράσει δημόσια.

«Με κάλεσε στο σπίτι, έβαλε πορνό και μου είπε “κάπνισε ρε”». Πατώντας το play στη συνέντευξη που έδωσε ο Σπύρος Γραμμένος στο Press Project, όλοι περιμέναμε έναν performer που θα πει αστεία. Θα κάνει χιούμορ. «Έδωσε τσιγάρο σε έναν 13χρονο που καπνίζει, του έβαλε μία τσόντα και του έδειξε ότι “είμαστε φίλοι”». Ίσως, βγάλει την κιθάρα του για να παίξει κάποιο νέο τραγούδι που έγραψε. Αυτήν τη φορά όμως τα πράγματα δεν είχαν πλάκα. Η αφήγηση του γνωστού τραγουδοποιού ήταν από εκείνες που σου σφίγγουν το στομάχι. «Μου έκανε στοματικό». Οι φράσεις μέσα σε εισαγωγικά είναι η δικιά του ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Σπύρος Γραμμένος αποφάσισε να βάλει το προσωπικό του λιθαράκι σε ένα κύμα καταγγελιών που, καθόλου άδικα, έχει ονομαστεί ελληνικό #metoo. Ήταν μόλις 13 χρονών όταν ο άντρας μίας οικογενειακής φίλης του «πήρε τον έλεγχο». Τον ανάγκασε να κάνει κάτι που δεν ήθελε. Τον κακοποίησε σεξουαλικά, τον βίασε αφήνοντας τον τραυματισμένο ψυχικά για μία ζωή.

Ίσως, το χειρότερο από όλα; Με δόλιο τρόπο έκανε έναν ανήλικο παιδί να νιώθει συνένοχο σε μία παράνομη πράξη. «Έξι μήνες μετά άρχισα να έχω κρίσεις πανικού» εξομολογείται, σε κάποιο σημείο του βίντεο, ο 41χρονος τραγουδιστής.

Ο Σπύρος Γραμμένος έκανε ένα μεγάλο βήμα

Πόσο καιρό κρατούσε αυτό το μυστικό μέσα του; Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, μόλις πριν μερικές μέρες κατάφερε να το πει στη μητέρα του. Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που μπόρεσε να εκφράσει το συμβάν σε μία ψυχοθεραπευτική συνεδρία. Ήταν όμως απλά ένα «συμβάν» που είχε καμουφλάρει στο μυαλό του. Δεν μπορούσε να το ονομάσει με συγκεκριμένο τρόπο.

Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, σοβαρή δουλειά με τον εαυτό μου μέσα από ειδικούς ψυχικής υγείας, ακόμα και συζητήσεις με δικηγόρους ώστε να καταλάβει αλλά και να παραδεχθεί τι ακριβώς του είχε συμβεί: είχε πέσει θύμα βιασμού.

Όχι, ο Σπύρος Γραμμένος δεν είναι από εκείνους που άργησε να κάνει το πρώτο βήμα. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ για την αντρική κατάθλιψη , είχε πει στο Oneman, χωρίς ίχνος ταμπού, ότι ήδη από 15 χρονών είχε επισκεφτεί ψυχολόγο ζητώντας βοήθεια.

Η δικιά του περίπτωση είναι μία άριστη απάντηση στη γελοία ερώτηση «γιατί τώρα;». Μέσα από μία συνέντευξη περίπου 20 λεπτών εξηγούνται σχεδόν όλοι οι λόγοι που τα θύματα δυσκολεύονται για χρόνια ολόκληρα να εκφράσουν το κακό που τους έχει συμβεί.

Διότι είναι πολύ συχνό ένας άνθρωπος που έχει πέσει θύμα βιασμού να αποβάλλει την ανάμνηση. Επειδή οι θύτες έχουν πολλές φορές μία σχεδόν μαγική δύναμη να μεταφέρουν την ευθύνη. Γιατί τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να εξομολογηθούν ακόμα και στους γονείς τους τι ακριβώς έχει συμβεί. Διότι τα θύματα φοβούνται, τόσο εκείνον που τα κακοποίησε, όσο και την κοινωνική κατακραυγή.

«Θυμάμαι ένα αντίστοιχο περιστατικό που είχε αποκαλυφθεί στην Ηγουμενίτσα» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Γραμμένος, για να συνεχίσει: «Τα άλλα παιδιά μετά κορόιδευαν το θύμα».

Η omerta δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα σε μία μικρή πόλη όπου κανείς δε θέλει τα βρώμικα μυστικά μίας κλειστής κοινωνίας να βγουν στη φόρα. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου απίθανο να είσαι συγγενής, φίλος ή έστω γνωστός με τον άνθρωπο που πείραξε ένα μικρό παιδί. Μία αποκάλυψη, δηλαδή, που είναι ικανή να σε ταράξει συθέμελα.

Κανείς δεν έχει διάθεση να του πειράζουν την ησυχία. Ευτυχώς, όμως, εξομολογήσεις όπως αυτή του Σπύρου Γραμμένου μας πάνε ένα βήμα παραπέρα. Χρειάστηκαν 30 χρόνια σχεδόν για τον γνωστό τραγουδιστή να το βγάλει από μέσα του. Τώρα, η δικιά του ομολογία μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε λίγο καλύτεροι ως κοινωνία.

Να μην υπάρξουν, με άλλα λόγια, άλλοι 13χρονοι Σπύροι που πέφτουν θύματα βιασμού. Άλλοι έφηβοι οι οποίοι χρειάζονται δεκαετίες για να πετάξουν αυτό το τρομερό βάρος από πάνω τους. Να μην αφήνουμε τα τέρατα που υπάρχουν εκεί έξω να κάνουν κακό στα παιδιά μας.